Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

Miriam Vilafranca: “És un orgull portar la samarreta del Sant Adrià, la millor pedrera d’Espanya”

Amb 14 anys, aquesta cerdanyolenca alumna del Col·legi Montserrat competeix al màxim nivell del bàsquet femení. Va jugar a l’escola, al premini i el primer any de mini al CBF Cerdanyola fins que va fitxar pel Sant Adrià. La temporada passada va ser campiona de Catalunya i d’Espanya amb la samarreta lila i enguany ha estat campiona d’Espanya de bàsquet infantil amb la selecció catalana. La temporada 2020-21 serà la seva primera com a cadet

A principis d’any et vas proclamar campiona d’espanya de bàsquet infantil amb la selecció catalana. Què va suposar aquest títol?
Va suposar un orgull formar part de la selecció catalana i més compartir aquest moment amb les meves companyes. Tot l’equip va rendir el màxim i tinc un gran record.

Com has viscut el confinament?
Ha estat complicat i difícil. No estic acostumada a passar tantes hores sense poder entrenar i competir. No obstant, aquesta situació m’ha fet reflexionar i valorar cada instant que he pogut gaudir amb l’equip. Quan es va permetre vam començar a entrenar a l’aire lliure i ara ja al pavelló.  Aquesta temporada sóc cadet de primer any i entreno amb el cadet B i amb l’A. L’11 de juliol estic convocada al campus cadet de la selecció catalana a Balaguer.

Quin és el teu proper repte?
Seguir amb aquesta bona dinàmica i esforçar-me al màxim per arribar el més lluny possible fent l’esport que més m’agrada.

En el teu primer any com a infantil vas proclamar-te campiona de Catalunya i d’Espanya amb l’Snatt’s Femení Sant Adrià. Defensar la samarreta lila és jugar en el millor equip?
Sí, és un orgull portar la samarreta  de la millor pedrera d’ Espanya i,  a més, he fet moltes amistats. Estic molt contenta de formar part d’aquest club i ha estat molt fàcil adaptar-me.

Per què et vas decidir a fitxar pel Sant Adrià?
Perquè per a mi és el club referent a nivell estatal i des de petita em fixava en  jugadores del Sant Adrià.

Com et definiries com a jugadora?
Em considero una jugadora polivalent, amb visió de joc i treballadora. Amb esforç i dedicació, he anat millorant el meu rendiment dia a dia.

Quins són els teus referents?
Alba Torrens i la Diana Taurasi sempre han sigut un referent per mi desde petita.

Com és compaginar l’escola amb la competició al màxim nivell?
És complicat  però s’ha de dedicar hores a tot. El col·legi m’ha posat les coses fàcils per poder competir als campionats i els ho vull agrair.

El teu somni és dedicar-te professionalment al bàsquet?
És un somni que m’agradaria que algun dia es fes realitat. Ara mateix gaudeixo del meu esport i visc al moment.

Moltes universitats americanes estan fitxant joves jugadores... Si arriba el cas, faries el pas?
Sí, seria molt apassionant arribar i viure aquesta experiència.

Com vas rebre la nominació a la Nit de l’Esport de Cerdanyola?
Vaig sentir il.lusió i alegria. És d’agrair que estigui nominada entre tots els esportistes de la meva ciutat.

Per què vas començar a jugar a bàsquet?
La meva germana, que ara té 25 anys, jugava al CBF Cerdanyola i des de petita jo la seguia als entrenaments i als partits.  Els meus pares diuen que no he jugat mai amb joguines, que només volia la pilota de bàsquet.

Quins records tens del CBF Cerdanyola?
Estic molt agraïda per tot el que em van ensenyar. Vaig jugar en edat d’escola, premini i el meu primer any de mini. Quan estava en edat d’escola ja jugava a premini amb nenes més grans. Tinc molts bons records. M’ajudaven molt als vestidors a canviar-me i a pentinar-me.

  • Publicat a Esports

La mascareta, obligatòria encara que es puguin mantenir les distàncies de seguretat

La mascareta és obligatòria a Catalunya des d'avui per evitar el contagi i la propagació de la Covid-19. Les persones de més de 6 anys estan obligades a l’ús de la mascareta en la via pública, espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic i que es trobi obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física de seguretat. “La detecció de diversos brots i l’increment de nous casos obliga a reforçar les condicions d’ús de les mesures de protecció i, específicament, l’ús de la mascareta”, es remarca des de la Generalitat.

Quines són les excepcions?

Les excepcions serán en cas de dificultat respiratòria que pugui agreujar-se pel seu ús, persones que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat, exercici físic esportiu a l'aire lliure i quan per la pròpia naturalesa de les activitats l'ús de la mascareta resulti incompatible. "No s'haurà de dur mascareta en els grups de convivència estables, casals d'estiu, piscines o platges, ni per banyar-se ni per prendre el sol", ha concretat el director de l'Agència de Salut Pública, Xavier Llebaria.

  • Publicat a Ciutat

Primers assajos de la banda de l’AMCV: dirigir amb mascareta i tocar a dos metres

Encara queden entrades (www.agrupaciomusicalcerdanyola.cat) per als concerts que la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola oferirà el 17 i 18 de juliol als jardins del Castell de Sant Marçal amb totes les garanties sanitàries. L’aforament es limita a 400 persones - que hauran de portar mascareta-, les portes del recinte s’obriran a les 21 hores i el concert començarà a les 22 hores amb una durada de 75 minuts. No hi haurà mitja part, no es vendrà ni menjar ni begudes al recinte i hi haurà més lavabos dels habituals. Unes mesures que han canviat el dia a dia de la banda, que haurà de guardar la distància de seguretat a l’escenari.

COM S'ESTÀ PREPARANT LA BANDA?

Els assajos preconcert de la banda tampoc s’escapen de la normativa especial covid-19. Tots arriben amb mascareta i no se la treuen fins que comencen a tocar, es prenen la temperatura i tothom es posa gel hidroalcohòlic. Dirigir amb mascareta i tocar a dos metres, aquesta podria ser la crònica dels primers assajos de la banda cerdanyolenca en l’era covid-19. “Tots hem agafat els assajos amb il·lusió, tot i que són una mica estranys, els instruments de vent no podem utilitzar la mascareta mentre toquem i per tant hem de mantenir sempre la distància de seguretat, hi ha molta més distància entre el que està en una punta i el que està a l’altra”, explica la Marta, flautista i tresorera de l’entitat. Unes dificultats que ja anunciava el director de la banda, Gerard Pastor: “El primer dia quasi no ens escoltaven i creia que seria impossible, després ja ens vam acostumar i tot va millorar”, A més, per aconseguir aquesta distància de seguretat la banda està assajant a la carpa del PTV. “Allà tot ressona més, però tothom està posant de la seva banda perquè funcioni”. Tots els músics que tocaran al concert han signat un document d’autorresponsabilitat i tenen molt clar que els esforços paguen la pena per oferir a Cerdanyola el concert d’estiu que es mereix.

  • Publicat a Cultura

Primers passos de la Taula de Treball de residències de la Gent Gran

Les residències de gent gran de la ciutat ja tenen un àmbit de treball conjunt. Les regidores de Promoció de la Salut i de Benestar Social, Carme Arché  i Pepi Rivera, van mantenir una reunió amb la totalitat de les residències de gent gran del municipi. La trobada va ser una primera presa de contacte amb els centres residencials  que va permetre trobar un espai per compartir informacions i l’experiència viscuda durant el temps de la pandèmia. A més va donar l’oportunitat de poder treballar conjuntament amb l’equip tècnic referent en aquest àmbit, la preparació de protocols d’actuació en cas que es torni a produïr una situació similar.

Suport tècnic del consistori

L’Ajuntament posa a disposició dels centres residencials un suport tècnic que, constitueixi un interlocutor que pugui assessorar en aquells dubtes que es puguin plantejar i que permetin agilitzar les diverses gestions, com per exemple els dubtes que puguin sortir en matèria de dependència. “Aquesta trobada té l’ànim de continuïtat i de creació de vincle, alhora que constitueix el compliment d’un dels punts acordats en la Taula per a la reconstrucció social i econòmica”, asseguren des del consistori.

 La Generalitat destina 96 milions a les residències davant d’una possible segona onada

La Generalitat ha presentat el pla de contingència de les residències de 96 milions d’euros davant d’una possible segona onada de la pandèmia del coronavirus a la tardor. El govern català finançarà la contractació de 1.800 nous treballadors, com gerocultors i auxiliars, incrementant un 15% la ràtio de treballadors als centres residencials. A banda, també es reforçarà l’atenció als residents amb prop de 450 professionals sanitaris des de l’Atenció Primària, 163 metges i 270 infermeres. Altres mesures del pla de contingència que s’aniran implementant per preparar els centres inclouen tractar un sol positiu com un brot -caldrà fer prova PCR a tot l’entorn, tant residents com professionals-, reservar llits per aïllar casos i tenir material de protecció individual en estoc per a quatre setmanes.

Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, és “clau” mantenir les intervencions pel control d’entrada als centres i com actuar quan hi hagi positius. En cas de sospita, ha dit, s’haurà de fer una prova PCR i si és un cas positiu genera que s’actuï com si fos un rebrot, fent prova a totes les persones que hi conviuen.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat que es contractaran 1.800 nous professionals com gerocultors i auxiliars i es reforçarà el personal d’infermeria dins de les residències amb 370 noves infermeres per garantir l’atenció 24 hores. “A partir d’ara la infermeria de nit serà obligatòria en residències amb més de 60 places”, ha explicat. A més, es reforça també la figura del responsable higienicosanitari, que tindrà capacitat d’elaborar protocols.

Un altre àmbit destacat del pla de contingència és la reserva de places. S’incrementarà la capacitat de les residències per fer front a un rebrot a partir d’una reserva d’ocupació que permeti implementar mesures per separar i aïllar casos sospitosos o positius. En concret, es reservaran fins a 2.800 places al conjunt de Catalunya. Les residències més grans -tipus A i B- hauran de deixar un 8% de les places lliures si són públiques, un 4-5% si són privades però amb places concertades i tres places lliures si són totalment privades. Les residències tipus C, més petites, hauran de deixar com a mínim una plaça buida. El departament d’Afers Socials assumirà el cost de les places lliures.

A banda dels professionals nous en residències, Vergés ha anunciat també que es reforçaran els equips d’atenció primària i intermèdia amb prop de 450 sanitaris, entre metges i infermeres, per garantir el suport en l’assistència a residents. La consellera anunciava  la contractació de llits sociosanitaris, amb 500 llits més per tenir cura a persones grans provinents de centres residencials, hospitals o domicili que ho necessitin.

Dades residències

Segons la classificació feta pel Govern, actualment a Catalunya hi ha 761 centres residencials classificats com a verds -sense covid-19-, és a dir un 72% de les residències. De la resta, un 23% són classificades com a taronges (tenen algun cas positiu però està ben sectoritzat i separat dels negatius), un 4% són vermelles i un 1% estan pendents de valoració o reclassificació.

  • Publicat a Ciutat

Quim Torra visita la Fundació Catalònia

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha remarcat la importància “cabdal” del Pacte Nacional pels drets de les persones amb Discapacitat, perquè és “un pacte plural, divers, que suma sensibilitats diferents, i que serà un gran pas endavant cap a una societat més justa que sap tractar diferent a qui és diferent”. El cap de l’Executiu ho ha explicat durant una visita, aquest matí, a les instal·lacions de la Fundació Catalònia Creactiva a Cerdanyola, on ha lamentat que la situació sanitària causada per la pandèmia de la Covid-19 hagi endarrerit el Pacte, i ha posat de manifest que el seu Executiu dóna suport a totes les iniciatives del país que tracten amb persones amb discapacitat.  

Respecte la situació sanitària, el president ha llençat un missatge de tranquil·litat a la ciutadania, ja que l’Executiu s’ha preparat per fer-hi front, però també ha insistit en les mesures de precaució “perquè el virus encara està molt present entre nosaltres”. En aquest sentit, ha fet referència al brot del Segrià, i ha deixat clar que, “de moment, tots els brots que hi ha al país estan controlats i s’estan seguint intensament”. Tot i així, ha recordat que els brots poden succeir a altres llocs del país “i hem de ser capaços de respondre, seguint el criteri dels experts i amb la voluntat de superar aquestes crisis, aplicant en cada moment les solucions que millor ens permetin poder anar tirant endavant”.

Durant la visita, el president s’ha reunit amb el president del Patronat de la Fundació Catalònia Creactiva, Vicente Conca, i el director general de la Fundació, Dr. Joaquim Serrahima. Aquesta entitat, formada per la Fundació Privada pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual Catalònia i la Fundació Sant Jordi Catalònia, gestiona 19 centres, té vuit-cents treballadors i atén més de mil persones amb discapacitat intel·lectual, trastorns de conducta, malaltia mental afegida i risc d’exclusió.

Aquesta fundació, que treballa amb un model d’atenció centrat en la persona, actiu, obert i inclusiu, ha obtingut la certificació “Global Safe Site de Bureau Veritas”, que acredita que els seus centres compleixen amb les directrius establertes des del Ministeri de Sanitat, en matèria preventiva, per minimitzar els riscos derivats de la Covid-19. Es tracta de la primera entitat sense ànim de lucre a Catalunya i a l’estat espanyol que ha aconseguit aquest segell.

Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C