Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

El projecte de Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional, a punt d'aprovar-se

Avui, en la sessió plenària del Consell del Centre Direccional es donarà el vistiplau a la darrera proposta del Pla Director Urbanístic del Centre Direccional per tal que la Generalitat faci l’aprovació inicial. Tot i que els vots dels representants del consistori no són determinants per a l’aprovació del PDU (l’Incasòl té una representació del 51% i el Consistori del 49%), des del govern es votarà a favor de què el document passi a aprovació inicial complint així amb un dels seus principals compromisos de campanya, segons assegura el govern en un comunicat. Per a l'executiu de Cordón, l’actual PDU és una oportunitat com a ciutat de créixer correctament amb nous equipaments públics, la millora de les connexions, la presència d’empreses netes i punteres, entre d’altres.

La darrera proposta de PDU ha estat treballada mitjançant un procés participatiu amb entrevistes en profunditat a diversos actors, cinc taules obertes de debat i enquestes en línia com a complement de les taules obertes. El model de PDU resultant d’aquest procés inclou la reducció del sòl destinat a ús comercial en 45 mil m2, que seran destinats a habitatge i equipaments. Aquests darrers serà l’Ajuntament qui definirà el seu ús posteriorment. A més, la nova proposta de PDU defineix que el 48% de l’habitatge projectat serà de protecció oficial. El projecte també contempla un pla de mobilitat que inclou la millora dels accessos de la B30 i C58, un bus d’alta capacitat amb carril propi, la possible connexió dels FGC (Ferrocarrils de la Generalitatd e Catalunya) i l’estació RENFE-UAB i la projecció d’una línia de FGC que accedirà fins al Parc de l’Alba. Altres mesures ja conegudes que inclou la darrera proposta del PDU són la reducció de l’amplada de la futura avinguda de la Universitat de 70 a 45 metres i la millora de la preservació de l’espai Natural de la Via Verda del Vallès.

Aquesta tarda al Consell del Centre Direccional es donarà el vistiplau perquè el document passi a l’aprovació inicial. Posteriorment s’obrirà un període d’al·legacions i d’exposició pública. Durant aquest procés, el govern té previst formular diverses al·legacions i també realitzar actuacions per tal que el període d’informació esdevingui un moment privilegiat de participació ciutadana. Aquest període serà promocionat per tots els canals dels quals disposa l’Ajuntament, a més la informació serà de fàcil accés tant al web municipal com en un espai físic. També es treballarà per establir sistemes per a facilitar resoldre dubtes, consultes i presentació d’al·legacions per part de la ciutadania, associacions i/o entitats.

Moció aprovada ahir al ple municipal

D'altra banda, l'últim ple del curs aprovava ahir una moció -presentada per Guanyem i ERC- per reclamar que es porti al ple per a la seva aprovació el projecte de PDU del Centre Direccional abans de la seva aprovació definitiva. 

  • Publicat a Ciutat

Ramón Nicolás i Louise Brown guanyen la XIII Cursa dels Poblats Ibèrics

Amb quasi 450 atletes inscrits, la XIII Cursa dels Poblats Ibèrics no va decebre. L’acte que dona el tret de sortida a la festa major de Montflorit tancava el curs esportiu a la ciutat amb dos clars triomfadors a la prova llarga. Ramón Nicolás (Runners Montbui) era el més ràpid en fer els 16 quilòmetres amb un temps de 01:16:39’. El segon lloc va ser per Jordi Roura (01:17:12) i el bronze per Emilio Fernández (01:18:29).

En l’apartat femení la més ràpida de la cursa llarga va ser una atleta que ja s’havia emportat la medalla d’or en més d’una ocasió. La corredora Louise Brown (CA Sant Celoni) va aconseguir una marca de 01:27:46. En segon lloc arribava Blanca Barquet (01:34:39) i el tercer esglaó del podi era per Laia Martínez (01:38:32).

D’altra banda, en la cursa de 10 quilòmetres el primer en creuar la línia de meta va ser Eric Loré (Canaletes), amb un temps de 49:38. I la dona més ràpida, amb una marca de 00:53:01, va ser Mercedes Arcos (Club Muntanyenc Sant Cugat). El segon lloc va ser per a la cerdanyolenca Aroa Berenguel (Atletisme i Triatló Cerdanyola) amb un temps de 01:01:27.

- N.Ferrer

  • Publicat a Esports

El Fantosfreak afronta els últims tres dies de l’edició

La ja tradicional sessió de lluita lliure amenitzarà la vetllada de divendres, quan es projectaran els curts guanyadors 

Tres dies de curts perquè el Fantosfreak tanqui la seva 20a edició. El Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks compta enguany amb 40 curts a concurs i més de 1.500 espectadors per nit. El festival es tornarà a cloure divendres amb la projecció dels curts guardonats i la lluita lliure de Riot Wrestling.

CURT DEL TALLER DE CINEMA DE CERDANYOLA

D’altra banda, en la sessió de clausura del certamen es tornarà a projectar l’últim treball del Taller de Cinema de Cerdanyola. Es tracta del curt ‘Lágrimas de sangre’, dirigit per Javier Abarca.

Avui dimecres i demà dijous es projectaran 10 curts diaris. A més, per commemorar l’efemèride, es projectaran cada dia dos curts d’altres edicions. També es podrà veure al parc del Turonet una exposició retrospectiva dels XX anys del festival.

MILLOR CURT DE SITGES
L’edició d’aquest any ha rebut centenars de curts de 33 països diferents. Se n’han seleccionat 40, dels quals 21 són de l’estranger. Entre ells destaca l’australià ‘Post Mortem Mary’ de Joshua Long, guanyador a millor curtmetratge a la darrera edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges). Serà el curt que tancarà les projeccions de demà dijous a partir de les 22.05 hores. - NF

  • Publicat a Cultura

Magdalena Albero

“Rescatar aquells que van avançar en la física i altres ciències és fonamental per entendre la història”

Història, thriller, psicologia i tribut especial a la ciència. L’escriptora Magdalena Albero presenta la seva segona novel·la històrica, ‘La corte de las estrellas’, després de guanyar el Premio Ciudad de Úbeda amb la seva primera obra, ‘Los caminos del mar’, ara farà quatre anys. Albero parla del passat amb certs paral·lelismes del present i atrapa als lectors amb la part de la història més intrigant i desconeguda.

Com va sorgir aquesta afició per l’escriptura?
Sempre m’ha agradat escriure ficció; inventar personatges i històries. Però per la meva feina les meves publicacions eren sempre de recerca acadèmica, bàsicament. Fins que vaig decidir unir el meu desig d’escriure una novel·la amb la meva pràctica de buscar i analitzar informació. Així va sorgir la meva primera obra, ‘Los caminos del mar’.

‘La corte de las estrellas’ és un relat històric, però també un thriller i una novel·la psicològica. Com aconsegueixes entrellaçar diferents històries i diferents escenaris?
Volia construir la novel·la com un puzle en què totes les peces anessin encaixant. Els personatges viuen en un lloc i en un moment històric determinat, però també són joves que han d’enfrontar-se a canvis que els fan créixer i madurar com a persones. Els perills als quals es veuen abocats a la Praga cosmopolita dels primers anys del segle XVII, aporten els elements de thriller. La novel•la enganxa perquè relata una història que, tot i tenir com a escenari principal el castell de Praga i els polèmics personatges que l’habiten, mostra situacions perfectament aplicables als temps actuals.

Com caracteritzaries la teva narració?
M’agrada utilitzar un llenguatge clar, amb un ritme ràpid, encara que no trepidant, i que pugui arribar a tothom. Intento posar-me a la pell dels personatges i comprendre el seu món. Vull mostrar allò que ha canviat, i allò que continua igual. Veig les meves novel•les com una ceba, amb moltes capes. Una capa és el passeig per la història i els costums d’una època llunyana en el temps. Una altra és la informació sobre personatges històrics poc coneguts, com ara Rodolf II d’Habsburg, o l’astrònom Johannes Kepler, a La corte de las estrellas. En el centre de tot, en el cor de la ceba, trobem l’aventura humana dels protagonistes que, com tots nosaltres, han d’aprendre a navegar per la vida. A mi m’agradaria que fossin molts els lectors que descobrissin totes les capes de la ceba.

Quines diries que són les teves preocupacions temàtiques en tots els llibres?
M’agrada treballar personatges que no s’ajusten a les normes establertes del lloc i l’època que els ha tocat viure. Són molt sovint dones, però també homes, que lluiten per trobar el seu propi camí. No son ni herois ni víctimes. Protagonitzen històries de creixement, d’adaptació als canvis, de superació. En les meves històries també intento mostrar que l’avanç de la humanitat només és possible impulsant la creació i l’accés al coneixement.

Destaques bastant el paper de la ciència. D’on sorgeix aquesta preocupació?
Crec que rescatar de l’oblit aquells que van avançar en el coneixement i la comprensió de la física, la medicina, l’astronomia, la biologia i altres ciències és fonamental per entendre la història. Ja ho vaig fer a la meva novel·la ‘Los caminos del mar’ (Roca editorial, 2014), amb el metge Heròfil de Calcedònia. A ‘La corte de las estrellas’ m’apropo a l’astrònom Johannes Kepler. Viatjar a l’època en què van viure diferents científics ens permet explorar aspectes de la història que van més enllà de les guerres i les intrigues polítiques.

A quins temes o elements els dediques més temps o en tens més cura?
A l’evolució dels personatges. Cada un està marcat per un context determinat que l’ha fet com és, i ha d’incorporar els canvis que va vivint a aquesta base de la seva personalitat. També vaig amb compte de no abusar de les descripcions. Són allà per acompanyar els personatges, per donar-los vida, però no han de tenir més protagonisme que ells. A l’hora de narrar una història que té lloc en un passat molt llunyà, vull crear els ambients necessaris perquè puguem viatjar a aquella època. Per això, abans d’escriure, intento primer assimilar tota la informació, viure-la, per a després ser capaç de plasmar-la a la novel·la en forma de pinzellades que donen atmosfera i versemblança.

Com selecciones la temàtica de la novel·la?
Una primera idea pot venir d’una situació viscuda, d’una lectura, d’una observació. Aquesta idea va creixent fins que es converteix en una història amb personatges. A ‘Los caminos del mar’, la inspiració inicial va venir d’un article d’història de la ciència. Allà vaig descobrir el metge Heròfil i vaig decidir escriure sobre ell i seu temps. Em vaig preguntar: què faria una dona si volgués estudiar medicina a l’Alexandria de l’època? I així va néixer la història de la Irene. A ‘La corte de las estrellas’, la idea va sorgir durant un viatge a Praga mentre llegia sobre Rodolf II d’Habsburg. Em vaig preguntar: què farien uns joves estrangers que intenten prosperar a la tolerant ciutat de Praga de l’època, en una cort on conviu l’art, la ciència, la superstició i la corrupció?

També has escrit un llibre de relats, ‘Pequeñas historias de ellas’. Què prefereixes novel·la o llibre de relats? Amb què et sents més còmoda?
M’agrada tant escriure novel.la com relats. Depèn una mica de la història que vull explicar i de quina manera vull fer-ho. La novel•la permet conviure més temps amb els personatges, fer-los créixer a mesura que vas escrivint. Amb els relats s’ha de tenir la història més tancada abans de començar a escriure.

Quina és la finalitat de la teva escriptura?
Distreure, informar, emocionar. Aconseguir que els lectors passin una bona estona llegint els meus llibres, despertar-los l’interès sobre altres èpoques, mirar que trobin punts d’identificació amb els meus personatges i les situacions que viuen.

- AE

  • Publicat a Opinió

Pla de xoc per a la neteja de l’espai públic

És una realitat que les principals queixes ciutadanes del passat mandat feien referència a la neteja dels carrers. Per aquest motiu una de les primeres accions del govern socialista ha estat posar en marxa un pla de xoc de neteja de l’espai públic fins a l’11 de setembre. “És un dels àmbits on hem volgut incidir des del primer dia donada la situació de deixadesa dels últims anys”, destacava l’alcalde Carlos Cordón. El baldeig dels carrers, la cura dels escocells i el reforç de la recollida de mobles són les mesures immediates que ha pres el nou executiu.

SENSE COST ADDICIONAL

Totes les accions del pla de xoc es troben dins dels costos del contracte actual del servei, destacava el regidor d’Espai Públic, Víctor Francos, que apuntava que també s’ha fet “una priorització dels serveis que prestem”.

Durant el darrer mandat “s’havia deixat de banda la neteja amb aigua dels carrers”, segons Francos, que assegurava que s’ha activat un pla immediat de baldeig  que farà que “abans de l’agost tota la ciutat  estigui baldejada”.

La segona mesura és la cura dels escocells perquè estiguin “nets, retallats i dignes”. Quatre brigades específiques -una de jardineria, una altra de plans d’ocupació, una altra de jardineria Cespa i una altra de neteja de la mateixa empresa- ho estan fent possible.

El tercer apartat del pla de xoc és el reforç de la recollida de voluminosos. “Al juliol Cerdanyola pateix una allau de mobles dipositats al carrer sense avís”, explicava Francos, que feia una crida al civisme de la població perquè truqui al servei i avisi: “No és només una qüestió d’imatge de la ciutat, sinó també un problema de seguretat, sobretot a l’estiu quan els nens juguen més al carrer”. Des del govern municipal es recorda que qualsevol empresa que porti un electrodomèstic o matalàs nou a un habitatge està obligada per llei a emportar-se el vell. En aquesta línia, Francos ha volgut deixar clar quin és el paper de l’Ajuntament: “Una cosa és la recollida d’un moble voluminós i una altra la recollida de pisos, i el municipi de Cerdanyola no te recollida pública de pisos”.

A L’AGOST ES RENTARAN ELS CONTENIDORS

El pla de xoc ha netejat també tots els marges del riu Sec i a l’agost està previst realitzar un pla específic per rentar les bateries de contenidors. “Una ciutat neta convida menys a l’incivisme”, es mostra convençut Cordón. “El civisme l’hauríem de garantir entre tots, i aquells que no el garanteixin, tenim mecanismes establerts perquè es puguin garantir de manera correcta”, apuntava. I aquí Francos feia una declaració d’intencions: “No hem vingut a posar multes, però no tenim por a posar-les”.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C