Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

Els infants i adolescents tornen a presentar les seves propostes

En què gastarien els infants i adolescents de Cerdanyola 200.000 euros que milloressin la ciutat?  Per segon any consecutiu l’Ajuntament ha impulsat un procés de participació adreçat als infants i adolescents per decidir quines actuacions ha de fer en matèria d’inversions per un total de 200.000 euros. La resposta ha estat clara: banys públics que contemplin les necessitats de famílies amb nadons, tirolines i tobogans, millora de l’enllumenat de la ciutat, bancs i zones d’ombra, zones amb pistes multiesportives i una zona per fer parkour i tarimes on puguin tenir llocs batalles de galls musicals.

A dia d’avui no s’ha materialitzat cap de les propostes que els infants van fer l’any passat

Però malgrat que el CIAC ha crescut molt enguany i que “els consellers i conselleres han treballat molt”, la regidora d’Educació, Elvi Vila, lamentava que “l’administració no ho fa al seu ritme”. En aquest sentit, Vila reconeixia que a dia d’avui no s’ha materialitzat cap de les propostes que els infants van fer l’any passat malgrat que “aviat s’iniciaran algunes obres”.

El treball del Consell d’Infants i Adolescents de Cerdanyola (CIAC) i dels alumnes de Primària (5è i 6è) i de Secundària (1r i 2n d’ESO) s’ha desenvolupat des del mes de febrer fins a finals de juny de 2018. En una primera fase l’anàlisi que havien fet dels barris i zones de la ciutat els infants i adolescents era de gran valor i força completa, però posaven el focus d’atenció en zones que ja s’estaven treballant a nivell municipal des de la perspectiva d’un planejament urbanístic integral.  “Això requereia d’una proposta a nivell macro, més enllà de la mirada que ens han ofert al llarg del procés infants i adolescents. En altres casos, entraven en joc territoris de titularitat privada, sobre els quals no es pot actuar directament ni a curt termini”, explicava l’alcalde Carles Escolà.  Per aquest motiu, es va  desenvolupar un segon eix de treball enfocat a estudiar “deslocalitzades” les demandes que s’havien repetit més en termes quantitatius en el marc del CIAC, escoles i instituts; que podien ser assumides en el marc de la partida dels 200.000 euros que destina l’Ajuntament al procés i que podien ubicar-se tant en les zones proposades com en altres punts de la ciutat.

“Les nostres aportacions poden ser decisives per a la qualitat de vida de la ciutat”

“Les persones adultes podreu aprendre de la mirada dels infants, creiem que les nostres aportacions poden ser decisives per a la qualitat de vida de la ciutat”, defensaven els consellers en un acte de presentació del procés participatiu on acabaven agraïnt que se’ls hagi “donat veu”. En aquesta línia, Escolà remarcava la importància que “cada vegada més persones decidim el que ha de passar a la ciutat” i anunciava que el govern municipal espera que entre aquest any i el vinent tot el que els infants i adolescents han posat sobre la taula “es faci realitat”.

  • Publicat a Ciutat

ERC guanya el recurs contra el conveni entre l'Ajuntament i la UAB

El jutjat del contenciós administratiu número 5 de Barcelona dóna la raó a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en el recurs interposat pels regidors d'ERC Daniel Mallén i Helena Solà i anul·la l'acord pres el 17 de desembre de 2014 que aprova el conveni entre l'ajuntament de Cerdanyola  i la UAB referent al reconeixement, liquidació i extinció de diverses obligacions econòmiques. La sentència encara no és ferma, atès que les administracions -Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i Universitat Autònoma de Barcelona- tenen el termini de 15 dies per interposar recurs d'apel·lació. Els republicans han anunciat en un comunicat que ja han demanat al govern municipal que no presenti recurs contra la  sentència i recorden que "també en el seu dia Compromís per Cerdanyola es va oposar a l'esmentat conveni i va considerar que la manca dels informes també havia menystingut els seus drets com a regidors, si bé no van recórrer judicialment".

El conveni anul·lat establia que l'Ajuntament de Cerdanyolaadquiriria per compra venda a l’UAB el terreny i l’edifici de l'Escola Bellaterra (l'Escoleta), per un import de 2.614.847.55€ i es reconeixia la prescripció d'uns deutes tributaris de la Universitat Autònoma per valor de 483.371.02€. ERC sempre ha defensat que "Cerdanyola no guanya res d'adquirir la propietat d'un terreny i un edifici que haurien de ser de la Generalitat de Catalunya".

Els regidors d'Esquerra van interposar aquesta demanda judicial perquè es vulneraven els seus drets bàsics d'informació al no poder consultar en el termini legalment previst els informes d'intervenció i de secretaria, ambdós de caràcter vinculant. La sentència estima plenament els arguments emprats per Mallén i Solà i considera acreditat, atesa la prova practicada, que "l'obligació de comptar amb aquests informes, complexos, tant jurídicament com econòmica, amb caràcter previ al ple, va influir en el dret dels regidors d'emetre un vot amb garanties". El Grup Municipal d’Esquerra defensa una gestió pública exigent i transparent dels recursos públics tant com el fet de tenir bones relacions amb la Universitat Autònoma de Barcelona. "És lamentable que calgui recórrer a la via judicial per reivindicar els drets democràtics i una bona gestió per evitar el malbaratament d’uns recursos que són de tots i que tant costa obtenir", asseguren.


Una nova joia al MAC

El quadre ‘Retrat de la senyoreta Ramona Prada’, pintat a Mallorca cap a l’any 1930 i una de les obres més emblemàtiques del pintor Hermen Anglada i Camarasa (Barcelona, 1871-Mallorca, 1959) ja es pot visitar al Museu d’Art de Cerdanyola gràcies a una cessió de la Diputació de Barcelona. Aquesta pintura a l’oli, que complementa el discurs de la Sala Modernista del museu, va ser incorporat al fons artístic de la Diputació de Barcelona l’any 1973 com a part del llegat de Francisca Susany, vídua de Josep Maria Màdico. Des de l’any 1987 no es trobava exposat en cap espai on pogués ser gaudit per la ciutadania. En aquest sentit, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, felicitava al MAC per aquesta nova incorporació i celebrava la seva trajectòria com a referent per fer l’art accessible a tots els públics: “Les obres estan fetes per ser contemplades i han d’estar a l’abast de tota la ciutadania”.

Puigcorbé, que espera que aquesta donació al museu cerdanyolenc “no sigui l’última”,  destacava que des de la Diputació de Barcelona es fa “tot el possible per apropar l’art a tothom” i assegurava que el MAC ja és un “referent comarcal i fins i tot nacional”. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Elvi Vila, destacava la “bona sintonia” amb la institució i l’alcalde Carles Escolà assegurava que és un “orgull” comptar amb una peça que feia més de 20 anys que no s’exposava al públic. En aquesta línia, apuntava que un dels objectius del govern municipal és “garantir que l’accés a la cultura sigui per a tothom”.

El Concert al Castell proposarà un viatge musical per l’univers

L’espectacle musical més esperat de l’estiu a Cerdanyola ja té cartell. Després de l’èxit del recorregut per alguns dels referents del pop i el rock, amb ‘Un Castell Còsmic’ de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV) convida a deixar-se endur per un viatge sonor a través del cosmos al jardí del Castell de Sant Marçal. A més del concert que tindrà lloc el proper 29 de juny, l’entitat ha programat tres activitats paral·leles divulgatives.
 
El repertori de l’espectacle està composat per diverses obres simfòniques inspirades en l’univers i les reflexions que s’ha fet l’ésser humà quan ha aixecat la vista cap a les estrelles, destacava la presidenta de l’AMCV i astrofísica, Imma Gamo: “Volem  transmetre tota la bellesa i poesia que genera la fascinació pel cosmos i reivindicar el vincle que tantes vegades s’ha explorat entre la música i la ciència”.

ADÉU D’IRENE DELGADO
La dissetena producció de l’AMCV als jardins del Castell de Sant Marçal serà la darrera oportunitat per veure la directora Irene Delgado aixecant la batuta a Cerdanyola després de dues temporades al capdavant de la direcció artística de la Banda de l’entitat. El repertori inclourà, entre d’altres, tres dels ‘Planetes’ de Gustav Holst, el Meridian de Ola Gjeilo i ‘Zenith’, una obra que l’AMCV ha encarregat al jove compositor Marc Migó -guanyador del concurs de composició de The Juilliard School of Music of New York- i que s’estrenarà mundialment al Castell Sant Marçal. Els Planetes de Holst permetran “demostrar tota la potència de la formació, amb noves incorporacions i molt marge de creixement”, explicava Delgado, que assegurava que hi ha molta música per a  banda amb la temàtica de l’univers.  

POESIA DE SÒNIA MOYA
L’AMCV volia que ‘Un Castell Còsmic’ fos un espectacle sobri i rigorós, però també molt personal. Per aquest motiu  Gamo va pensar en la poesia de la cerdanyolenca Sònia Moya. Ella serà la veu que guiarà el públic per aquest viatge amb poemes que recitarà entre peça i peça. “Em fa especial il·lusió perquè Cerdanyola és casa meva  i serà fantàstic veure com música i poesia s’uniran en aquest espectacle”, valorava la poetessa.
El miler de localitats d’’Un Castell Còsmic’ sortiran a la venda el proper dilluns 4 de juny (17 hores) a l’Ateneu de Cerdanyola, les perfumeries Ópalo i la floristeria Casamitjana. En la línia d’edicions anteriors, tindran un cost de 10, 15 i 20 euros.

ACTIVITATS ABANS DEL CONCERT
Conscients que el cosmos “no és un tema fàcil”, l’AMCV ha programat activitats divulgatives que tindran lloc les setmanes prèvies al concert. La primera d’elles serà un assaig obert de la Banda, en què els assistents podran escoltar algunes notes de repertori del Castell 2018. La segona serà la xerrada ‘Tot mesurant l’univers’ sobre les distàncies còsmiques, que anirà a càrrec del professor del Departament de Matemàtiques de la UAB, Eduard Gallego. Ambdues activitats seran a la sala 6 de l’Ateneu i estan programades pel divendres 1 de juny (20h) i el dissabte 2 de juny (12h), respectivament. La tercera activitat serà l’exposició ‘Les distàncies còsmiques’, que es podrà visitar del 23 al 30 de juny a la sala 22 de l’Ateneu.

Helena Solà (ERC) repeteix com a alcaldable

Per tercera vegada consecutiva l’actual portaveu del grup municipal d’ERC, Helena Solà, serà la candidata republicana a l’alcaldia. La Secció Local d’ERC a Cerdanyola ha escollit en assemblea a Solà com a cap de llista per a les eleccions municipals del maig del 2019 per unanimitat i amb una única abstenció. Aquest procés s’ha donat en un context de “creixement de la militància del 50% en menys d’un any i un augment de la participació als diferents àmbits del partit tant a nivell local com nacional”.

Solà ha presentava la seva candidatura tot destacant que és imprescindible treure l’Ajuntament de la situació d’estancament actual: “No tenim cap altra opció que guanyar, per Cerdanyola, pel país i per dignitat”. La ja candidata republicana ha recordat “els importants creixements” que el partit ha experimentat a Cerdanyola durant els darrers anys i que van assolir el punt més àlgid el 21-D, “quan 7.000 persones van agafar una papereta d’ERC i la van posar a una urna”, apuntava. “Aquest és el nostre repte, aconseguir que aquestes 7.000 persones tornin a confiar en nosaltres i ens converteixin en els guanyadors de les properes municipals”. En aquest punt, Solà feia un especial agraïment a l’exregidor Dani Mallén. “Ha estat una peça clau en l’espectacular creixement que hem experimentat durant tots aquests anys”. Per la seva banda, el secretari de política municipal del partit, Marc Sanglas,  assegurava que Cerdanyola és una “ciutat on Esquerra té unes excel·lents possibilitats d’aconseguir l’alcaldia”.  L’executiva republicana, segons explicava Solà, porta temps treballant en un primer document de diagnosi al qual s’afegiran, a partir d’ara, totes les aportacions dels militants, simpatitzants i les persones que hi vulguin participar. Aquest treball es convertirà en el programa que els republicans presentaran als comicis. Finalment, Solà s’ha mostrat orgullosa de l’equip que ja està treballant en la campanya destacant que la cap de llista “és només una peça de l’engranatge” on “la participació efectiva de molta gent compromesa n’és la clau”.

Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C