Informació de política a Cerdanyola del Vallès

Només Terres de l'Ebre, Tarragona i Alt Pirineu passaran dilluns a la fase 1

Com ja s'havia previst, Cerdanyola no entrarà dilluns en la fase 1 del pla de desescalada. El Ministeri de Sanitat ha aprovat la proposta de la Generalitat on només tres de les nou regions sanitàries catalanes –Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu– passin a la fase 1 del desconfinament aquest dilluns. Les altres sis regions -Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida i les regions metropolitanes Nord i Sud- seguiran en fase 0. La previsió és que la capital catalana sigui la que es desconfini més lentament. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que "els territoris que no han progressat de fase" poden presentar les seves propostes i si compleixen les condicions passarien de fase la següent setmana. Però "per passar de fase 1 a fase 2  s'haurà d'esperar un període de 15 dies", ha puntualitzat Illa. També ha anunciat que el govern espanyol donarà flexibilitat a les comunitats autònomes perquè puguin "adaptar les franges horàries" dels passejos i activitat física a l'aire lliure "a les circumstàncies climatològiques" de les seves respectives zones.

"Els criteris principals són el nombre de llits UCI i pacients greus per cada 10.000 habitants", destacava el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. A partir d'aquí, segons ha apuntat, es valoren altres criteris com el nombre de casos confirmats per PCR, la incidència acumulada en els últims set dies, el nombre de casos sospitosos, el percentatge d'aquests casos als quals se'ls realitza una prova PCR i els que donen positiu. "el nombre de morts en els últims set dies i el nivell de letalitat també són importants", afegia Simón. 

Què permet la fase 1?

La fase 1 de desconfinament permet trobades de deu persones, com a màxim, mantenint una distància de seguretat de dos metres entre persones obligatòria i la recomanació d'ús de mascareta i desinfecció de mans. També autoritza l’obertura de les terrasses dels bars i els desplaçaments en vehicle privat.

Quatre graus de risc de rebrot però cap territori en alt risc

La consellera de Salut, Alba Vergés, destacava que encara hi ha transmissió comunitària del virus, fet pel qual ha reiterat la crida a la prudència i a seguir les recomanacions d’higiene i de distanciament físic. “No ens podem relaxar, ho diem sempre, tot i que sigui cert que les xifres han baixat moltíssim i que el nostre sistema de salut ha pogut atendre a qui ho ha necessitat”, ha emfatitzat. “No hi ha cap regió sanitària a Catalunya amb risc elevat de rebrot, però tot i que el virus va a la baixa, no ens relaxarem”, ha afegit.

La consideració d’avançar en aquest procés d'aquests tres territoris s’ha pres en base a l’anàlisi principal de dos factors: la taxa de transmissió del virus i la incidència de nous casos en els darrers 14 dies. Pel que fa a les altres 6 regions, la consellera ha anunciat que caldrà que passin uns dies més per veure l’evolució del virus: “És molt positiva a totes aquestes regions, però cal temps per consolidar la tendència i per enfortir el diàleg amb el món local", per detectar i solucionar algunes complexitats, sobretot als municipis més grans. “La setmana vinent estarem en disposició de presentar una nova proposta per aquestes regions”, ha assegurat Vergés, per qui el fet que aquestes regions no avancin ara “no vol dir que s’hagin d’esperar 15 dies més: han d’anar potser a un ritme més lent que les regions amb un risc baix i això té tota la lògica en l’estratificació que hem fet”.

Sobretot en base a la incidència acumulada i a l’índex de penetració del virus, s’estableix un índex de valors que classifica el risc de rebrot en quatre categories: baix (valor menor a 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) i alt (més de 100):

  • Baix risc: Alt Pirineu i Aran (valor 8), Terres de l’Ebre (18), Camp de Tarragona (21)
  • Risc moderat: àrea metropolitana nord (valor 38), Catalunya central (46), àrea metropolitana sud (58), Lleida (60) i Girona (65).
  • Risc moderat-alt: Barcelona (91).
  • Publicat a Ciutat

El comerç local, preparat per oferir el millor servei

"Ja estem preparats per oferir-vos el millor servei". Aquest és el missatge del vídeo que Cerdanyola Comerç i Serveis ha elaborat -amb la col·laboració de diversos establiments associats- per fer  arribar a la ciutadania de Cerdanyola un missatge de seguretat, de confiança, de complicitat així com de la necessitat de tornar a confiar en el comerç local. "Un comerç segur, que s’ha reinventat i s’ha adaptat de manera molt estricta però ràpida alhora per a poder oferir de nou el millor servei", destaquen.

Aquesta és, segons l'entitat, una acció de societat que pretén posar en valor la gran importància del comerç de proximitat: "Aquell comerç que mai ha deixat de ser-hi, que ha fet costat als veïns i veïnes en tot moment, que ha estat escenari de moltes històries personals, que és un dels eixos vertebradors de la nostra societat. Un motor de l’economia circular local tan necessari que vol fer arribar el missatge a la població de que, ara més que mai, comptem amb ella".

 

 

Com han estat els primers dies de la fase 0 dels comerços locals?

Els comerços de Cerdanyola viuen els primers dies de la fase 0 del pla de desescalada, que comporta que part del petit comerç reobri les seves portes. Els establiments que poden obrir són aquells que es dediquen al comerç minorista (botigues), a la prestació de serveis professionals o a l’hostaleria i restauració. Tanmateix, encara no podran aixecar persianes els locals amb més de 400m² de superficie ni els centres comercials. Només es pot accedir als establiments per rebre un servei o comprar un producte si s’ha concertat abans una cita prèvia. A més, restaurants, bars, cafeteries i altres establiments de preparació o venda de menjars poden entregar el seu producte mitjançant el repartiment a domicili o per mitjà de la recollida al local.

Entre els comerços que van aixecar la persiana dilluns, es troben les immobiliàries i les botigues de roba. Dos sectors molts diferents que ens fan una valoració dels primers dies de feina al local. “Estem bàsicament amb molta trucada, perquè fins a la fase 1 no es poden fer visites a pisos”, explica Joan Carles Canals, responsable de Canals Serveis Immobiliaris. “Venen temps molt complicats i nosaltres, com sempre, intentarem oferir el millor servei”, remarca Joan Carles Canals. “Abans d’aquesta pandèmia ja vam dir que el sector s’estava alentint”, explica abans de donar un missatge molt clar: “El que ve en el sector de la compravenda d’immobles, és un període de tempteig per part dels compradors. Per tant, o els propietaris es posen les piles i posen el seu habitatge a preu real de mercat que ens toca viure o el seu pis es queda desnonat com un vell llibre ple de pols en un prestatge”. I és que l’atur i els ERTO condueixen a una capacitat de compra que es veu minvada. “Qui té feina guarda els seus diners perquè el seu futur és incert i no sap si la propera vegada li tocarà a ell”. D’altra banda, “els inversors paralitzaran les compres a l’espera de obtenir un preu més favorable per als seus interessos, a no ser que el preu que se li ofereixi sigui atractiu”. I respecte al mercat de lloguer, es manté la mateixa tònica: “El preu dels lloguers i la demanda d’habitatges per arrendar tendeix a baixar ara i durant els propers mesos”. En aquest sentit, Canals apunta que són molts els arrendataris que s’han vist obligats a negociar rebaixes o moratòries de les quotes mensuals dels seus inquilins a causa de la impossibilitat d’aquests de pagar per l’abrupte descens d’ingressos que han tingut o pisos llogats a estudiants que s’han vist obligats a tornar a casa seva. “La pressió a la baixa del lloguer d’habitatges no només es veu afectada per les limitacions econòmiques de la demanda, sinó també pel costat de l’oferta, que augmentarà”, concreta. El futur del mercat de lloguer anirà molt lligat al que tingui l’evolució de l’actual pandèmia i la recuperació econòmica: “El seu habitatge està competint amb el del seu veí i vendrà o llogarà qui abans el tingui a preu de mercat”.

Des de Canals també es reivindica el paper dels professionals del sector: “Avui més que mai, com en anteriors crisis els professionals immobiliaris estarem a les dures i les madures. Els no professionals fugiran del vaixell on entra aigua fins al proper renéixer del sector. Que tornarà sens dubte. No sabem quan, però tornarà”.
 
La persiana de la botiga de roba ‘Nens i Nenes’ També s’aixecava dilluns amb incerteza. “És una situació molt estranya” explica la propietària, Cristina Bustamante, que també és secretària de Cerdanyola Comerç i Serveis. “Hem pres totes les mesures de seguretat possibles -desinfecció, mascareta, gels, paperera de pedal, distàncies de seguretat- i la majoria de gent està molt conscienciada i ha entès el procés de la cita prèvia”, indica Bustamante. Per a la botiga aquests primers dies han estat millor del que es pensava, “tot i que l’activitat s’ha centrat molt al matí”. Enrere queden quasi dos mesos sense facturar. “Les ajudes de les administracions costa que arribin. Ha estat fàcil demanar l’ajuda per tancament forçós del govern Central, que ha suposat 661 euros més no pagar la quota d’autònoms del mes d’abril”. Però el comerç necessita molt més. “Ara caldria veure si l’administració local pot adoptar alguna mesura per donar suport al comerç, apostem per una campanya de promoció del comerç de proximitat. En definitiva, que cada municipi treballi pel seu poble i per la seva gent”, destaca Bustamante, que no perd l’esperança. “A veure si ho aconseguim amb la Taula de reconstrucció que s’ha anunciat”.

PIMEC demana que els ajuntaments puguin disposar del superàvit del 2019 i de romanents per definir projectes municipals de reactivació econòmica

PIMEC defensa que els ajuntaments puguin disposar del superàvit generat el 2019 i dels romanents d’anys anteriors amb l’objectiu de definir i impulsar projectes municipals de reactivació econòmica per tal de poder mantenir llocs de treball. La patronal calcula que això suposaria 2.700 milions d’euros a Catalunya i fa una proposta de les mesures prioritàries que haurien de preveure aquests projectes per tal de mantenir llocs de treball.

El govern de Catalunya activa el Pla de xoc i reactivació del comerç postCOVID-19

Les pèrdues del comerç a Catalunya es xifren en 525 milions d’euros setmanals, del que resulta un acumulat de 3.675 milions d’euros (del 14 de març a l’1 de maig). Durant l’estat d’alarma han hagut de tancar el 65% dels comerços (65.829 establiments) i el 60% de persones ocupades al sector no han pogut treballar (209.700 persones).  Amb l’inici de la fase 0, iniciada el 4 de maig, també poden obrir els establiments de menys de 400 metres quadrats amb cita prèvia que no estan a centres comercials. Amb aquest nou escenari, s’estima que aquesta setmana estan operatius el 46,4% dels establiments comercials. No obstant això, les entitats asseguren que el volum de vendes és molt inferior  a l’habitual. El Pla de xoc - dissenyat el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CAAM) del Departament d’Empresa i Coneixement en col·laboració amb el sector- s’articula en tres vectors: incentivació de la demanda, reactivació de l’oferta /empreses i revitalització del centres urbans i inclou mesures econòmiques i financeres, de prevenció i seguretat, de reactivació de negoci, de reactivació de negoci, i d’informació i comunicació.

La 'Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola' es constituirà dimarts

La  'Taula per a la Reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola del Vallès' serà una realitat el proper dimarts, quan es constituirà oficialment. I precisament aquesta va ser la protagonista de gran part del debat del ple municipal extraordinari d’ahir dijous. El govern municipal porta ja setmanes treballant en la constitució de la taula de diàleg en paral·lel a l’elaboració d’un document base que serveixi com punt de partida, apuntava l’alcalde Carlos Cordón. La taula tindrà una comissió de l’àmbit social i una comissió de l’àmbit econòmic. "La cooperació de tothom, de totes les forces polítiques i dels agents socials i econòmics de la ciutat, ha de fer possible una reactivació econòmica i social sòlida i solidària, que no deixi ningú enrere", remarcava Cordón. L’oposició celebrava que finalment es constitueixi una taula que fa setmanes que es reivindicava i demanava celeritat en els calendaris de treball i també que es concretin els diners dels quals disposarà el consistori per fer front als efectes de la pandèmia. “Segurament hem anat lents en algunes coses, però agilitzarem el calendari de la taula”, prometia el batlle: “Intentarem fer una primera jornada de treball ja la mateixa setmana. Com abans es puguin anar reunint les comissions millor per a tots”. La taula, destacava Cordón, “ens ha de servir per escoltar a tots els actors” i “hem de sortir amb una resposta contundent i unitària per poder donar resposta a les diferents situacions, tot i que hem de ser conscients que no podrem arribar a tot”. 

Què diu l'oposició?

“Ara ve una crisi econòmica sense precedents. Sóc conscient que l'administració pública no és una empresa privada, i els processos que han de ser urgents s'eternitzen. Moltes famílies a dia d'avui segueixen sense cobrar els ERTE i molts autònoms encara no han cobrat la prestació per cessament d'activitat o baixa facturació” apuntava el portaveu del PP, Manuel Buenaño, que sobre la constitució de la taula assegurava que “els nostres veïns esperen que siguem àgils i concretem amb la major celeritat possible les ajudes que els podem oferir”. A més, Buenaño preguntava al govern de quants diners disposarà l’Ajuntament per ajudar a famílies, autònoms i empreses de la nostra ciutat. “Quan ho sapiguem els presentarem les nostres propostes abans de la celebració de la taula”, anunciava Bueñaño.

Des de Junts s’apuntava que “caldrà estar molt atents al Pla de desescalada per a Cerdanyola” i el seu portaveu, Joan Sánchez, es mostrava satisfet perquè finalment s’ha fet la convocatòria de la taula de Reconstrucció Social i Econòmica. “No ens agrada el nom, Taula de reconstrucció. Nosaltres vam proposar Taula de Reactivació Econòmica. No s’ha destruït. El comerç, les empreses afectades, hi són. A algunes els caldrà una empenta per reactivar-les”, apuntava Sánchez, que posava en valor el fet que la taula es farà amb la participació dels representants del teixit associatiu local, que “demostraran un cop més que l’associacionisme és un dels puntals de la nostra societat i que mereixen el màxim d’espais de participació i també decisió dins del nostre ajuntament”.

En Comí Podem valorava positivament les mesures que fins ara ha pres el govern municipal i que a la Taula s’hagin incorporat tots els col·lectius. “Ara el repte és teixir aliances i consensos”, indicava la regidora Cecilia Collado, que mostrava la seva preocupació pels treballadors del servei de menjador de l’escola la Sínia: “Alguns no han cobrat ERTE i altres l’han cobrat malament, govern ha de fer el seguiment”

"Celebrem que En Comú Podem estigui content per l'acció del govern, però Guanyem no ho està. Fa sis setmanes vam entrar 13 preguntes i només se’ns han contestat parcialment 5”, reclamava Laura Benseny. “De totes les propostes que els hi hem presentat no sé què n’han fet. Quan es governa ha d’haver-hi molta feina, però també ha d’haver-hi feedback”. Des de la formació es mostraven decebuts amb el govern socialista: “Comencin a fer política d’escoltar l’oposició si volen fer aliances”.

“La taula de reconstrucció en abstracte ens sembla bona idea, ara cal veure com es materialitza”, defensaven des de Ciutadans. L’objectiu de la taula, destacava Gorka Samaniego, és que “els ciutadans tinguin la certesa que les mesures adoptades es realitzaran”. El regidor també apuntava que és important explicar com serà la desescalada i fer-ho amb diàleg i consens amb les parts implicades. “I el consens no són accions, sinó l’actitud d’arribar a acords”, etzivaba al govern.

“Les mesures presses fins ara són absolutament reactives, estaria millor tenir un pla de reactivació econòmica”, assegurava el regidor Albert Turon (ERC). “De tot això esperem poder parlar a la taula de treball, que arriba tard. Les conclusions arribaran al juny. No poden agilitzar el calendari?”, demanava Turon, que reiterava l’oferta dels republicans d’estar a la disposició del govern municipal: “Els convidem a comptar amb l’oposició com un aliat per arribar allà on tinguin més dificultats”.

De quants diners disposarà l'Ajuntament per fer front als efectes de la pandèmia del coronavirus?

“Espero tenir la setmana vinent la xifra de diners disponibles per front a aquesta situació”, responia l’alcalde a les preguntes de l’oposició. “Serà la més alta que la llei ens permeti”, puntualitzava el regidor de Finances i Serveis Econòmics, Javi Sánchez.  A més, Cordón assegurava que s’està treballant en concretar el pla de desescalada “amb la màxima previsió i mínima afectació”. El batlle reivindicava la feina del govern davant les crítiques de Guanyem: “No estem asseguts sense fer res, no parem. És cert que potser en algunes respostes anem tard, però ho farem en la mesura de les nostres possibilitats”. També apuntava que totes les propostes presentades per l’oposició es tenen en compte. “La peatonalització d’alguns carrers que feia Guanyem s’ha valorat no tirar-la endavant en aquest moment”, anunciava.   

Modificació del pressupost municipal

D’altra banda, el Ple també va donar llum verda a una modificació de pressupost municipal que ascendeix a 414.665,20 euros. Uns diners que serviran per fer front a factures pendents de pagament de l'any 2019, segons explicava Sánchez. L’oposició va coincidir en la necessitat que els proveïdors cobrin quan toqui i “amb aquesta situació encara més”.

En l’apartat econòmic, al ple també s’informava de la liquidació del pressupost municipal de 2019 amb un superàvit de liquidació de 7.530.525,16€  i un romanent de tresoreria per a despeses generals de 11.068.083,46€".

Suspensió dels contractes de gestió del servei públic d’escola bressol municipal Monflorit i Cordelles

Finalment, també va tirar endavant la suspensió dels contractes de gestió del servei públic d’escola bressol municipal Monflorit i Cordelles. “Ha quedat demostrat la impossibilitat de l’execució del contracte per la situació de pandèmia”, apuntava el regidor D’Educació, David González. Els efectes de la suspensió s’ajusten a la regulació prevista en l’art. 34.4 del Real decreto-ley 8/2020 de 17 de març, que dona dret a l’empresa concessionària al restabliment de l’equilibri econòmic del contracte mitjançant, en aquest cas concret, tal com estableix l’informe emès per part del servei d’educació, la modificació de les clàusules de contingut econòmic incloses en el contracte, prèvia sol·licitud i acreditació fefaent de la realitat, efectivitat i import per part de l’empresa contractista de les despeses esmentades.

Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C