Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

El Taulí atén el 70% de les visites programades amb els especialistes al març i a l'abril

Els professionals especialistes dels diferents serveis del Parc Taulí, hospital de referència de Cerdanyola, han aconseguit atendre al llarg dels mesos més durs de la pandèmia – març i abril – el 69% de les visites programades prèviament, un 85% de les quals per atenció telefònica. L’altre 15%, que eren consultes que no podien resoldre’s telefònicament o complien els criteris d’urgències, s’han realitzat presencialment amb totes les mesures de seguretat.

En el cas de Salut Mental, s’ha aconseguit realitzar el 95% del total de les visites programades, de les quals els 75% s’han pogut resoldre per atenció telefònica i el 25% de manera presencial. Segons el director de Salut Mental del Taulí, Diego Palao, aquests percentatges han superat els índexs habituals d’assistència a les consultes externes, gràcies a les retrucades i a la insistència dels professionals per localitzar els pacients. Palao es mostra convençut que, gràcies a això, “s’han evitat possibles recaigudes” de pacients. El Servei d’Oncologia també ha mantingut un 95% de la seva activitat, en aquest cas amb un 60% de visites per via telefònica i un 40% presencial, ja que la vulnerabilitat d’aquests pacients així ho ha requerit. Des d’aquest servei del Parc Taulí, el Dr. Carles Pericay liderarà, properament, un rellevant estudi a nivell estatal per valorar la qualitat i el grau de satisfacció dels pacients oncològics que estan sent atesos per via telefònica. També s’han pogut realitzar el 90% de les consultes externes de Pediatria, el 89% de les quals de manera telefònica, amb una gran acceptació per part de les famílies.

TREBALLEN PER REPROGRAMAR EL MÉS AVIAT POSSIBLE

Ara, que l’hospital ja es troba immers en el procés de desescalada general i de la represa progressiva de l’activitat, des dels diferents Serveis i des de Programació es treballa per reprogramar el més aviat possible l'activitat que no s'ha pogut realitzar, seguint els criteris clínics de priorització establerts. El criteri general serà mantenir una part d’aquesta activitat en la modalitat telefònica, i properament també en format de vídeo consulta, amb l’objectiu d’evitar el desplaçament dels pacients a l’hospital si no és indispensable.

  • Publicat a Ciutat

El primer equip femení del Cerdanyola CH es manté idèntic

El Cerdanyola CH afrontarà la temporada 2020-21 sense canvis. L’entitat ha confirmat les renovacions de Marina Surós, Laia Pera, Noelïe Paredes, Maria Figuerola, Dai Silva, Júlia Canal, Gemma Solé i Joana Xicota. L’equip continuarà sent dirigit per Carles Marín amb l’ajuda de David Mateu. Si res no canvia, les cerdanyolenques disputaran al setembre la Copa de la Reina ajornada.

La propera temporada les verd-i-blanques disputaran per segona vegada competició europea. La Real Federación Española de Patinaje va decidir donar per finalitzada l’OK Lliga Femenina amb el resultat classificatori existent a la fi de la primera volta, amb CP Manlleu com a primer classificat i el Cerdanyola CH en la tercera posició. Per a les cerdanyolenques és la seva segona vegada a Europa, ja que a la temporada 2010-2011 ja van disputar competició continental de la mà de José Emilio Borregán. Les verd-i-blanques van arribar fins als quarts de final, on van caure davant el Gijón.

L’Ajuntament de Montcada i PIMEC Vallès Occidental mostren el seu suport a les pimes afectades pel tancament de Nissan

Davant el tancament dels centres de treball de l’empresa Nissan Motor, l’Ajuntament de Montcada i Reixac i PIMEC Vallès Occidental han mostrat el seu suport a les pimes del territori afectades pel tancament. El president de PIMEC Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, ha destacat que el tancament dels centres de treball de Nissan afectarà de manera directa 420 empreses industrials, 380 de les quals són pimes. A més, considera fonamental la posada en marxa del Programa de Suport a la Indústria de la Mobilitat i de l’Automoció, que va demanar el Parlament de Catalunya fa un any i que es va definir per part del Departament d’Empresa i Coneixement a principi d’enguany. Per això, ha instat la Generalitat a que l’agilitzi: “Estem parlant de 31.000 llocs de treball que poden perillar, així que, com a patronal, volem estar al peu del canó i comunicar als treballadors que nosaltres, els sindicats i les administracions tirarem endavant per intentar que Nissan recapaciti”.

La setmana passada PIMEC, juntament amb la Generalitat i la resta d’agents socials més representatius de Catalunya, van posar de manifest el seu rebuig a l’anunci de tancament dels centres de treball de la companyia Nissan Motor a Catalunya i la greu preocupació per l’impacte econòmic i social que pugui tenir, així com la forma d’anunciar aquesta decisió amb tan breu marge de temps. A més, van instar Nissan a reconsiderar la decisió i es van comprometre a continuar treballant per mantenir l’activitat i el seu parc de proveïdors.

Les escoles mostren neguit per com s'encararà el retorn de l’alumnat al setembre

Dilluns Cerdanyola entrarà a la fase 2 i començaran a obrir escoles i instituts, malgrat que el curs 2019-2020 acabarà de manera telemàtica pel que fa a les classes lectives. En aquesta Fase 2, el retorn a l'escola és sempre de caràcter voluntari per part de l’alumnat, educació infantil s’obre per atendre les necessitats de conciliació, i, educació primària, per donar suport als alumnes de 6è de primària en la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat del seu pas a secundària. Pel que fa a l’ESO i als ensenyaments postobligatoris, el retorn és pels alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE). A Cerdanyola, les escoles bressol municipals i les privades -excepte Patufet- han anunciat que no obriran les portes fins al setembre.

Què diuen les direccions de les escoles de Cerdanyola?

Les direccions de les escoles públiques de Cerdanyola qualifiquen la tornada als centres de "nova i estranya situació". Els directos dels centres asseguren tenir "molt clares" quines són les seves funcions i tant equips directius com docents estan desitjant tornar a l’activitat educativa en els centres. "La dedicació horària en aquestes circumstàncies han estat jornades maratonianes per tal d’atendre les necessitats que s’anaven presentant, afegint les dificultats que sovint ens dona la connexió i la tecnologia", recorden. A dia d’avui els centres han elaborat els Plans de reobertura per "donar resposta a famílies d’educació infantil, l’acció educativa de l’alumnat de sisè i alguns casos concrets com mesures puntuals i excepcionals". En aquests moments els professionals de les escoles compaginen la seva activitat docent telemàticament i la dedicació de temps en els centres per habilitar espais: "Les mesures preventives de distanciament entre persones i d’higiene, així ens ho exigeixen". Els directors apunten que el Departament d'Educació els ha facilitat mascaretes i gel hidroalcohòlic. "L’assistència al centre aquests dies és voluntària per als alumnes, les escoles de Cerdanyola ens hem trobat amb una participació molt baixa de l’alumnat d’infantil, mentre que de 6è la participació és alta, en alguns centres el total de l’alumnat", apunten. Tots els docents estan i continuaran estant en contacte amb l’alumnat a través de videoconferències i trucades telefòniques. El curs acaba telemàticament, recorden. "L’assistència al centre ha de ser mantenint distàncies, evitant compartir espais i tenint material individual", asseguren.

Els docents remarquen que a les alçades del curs on ens trobem actualment, necessitarien una concreció de les orientacions per al curs vinent que encara no han rebut: "Totes aquestes mesures de seguretat i distanciament preocupen a docents i famílies i no les hauríem de decidir els centres, que sovint són els equips directius, ens haurien de facilitar l’organització del setembre". En aquest sentit, les comunitats educatives dels diferents centres mostren neguit de com s’encararà la rebuda de l’alumnat de forma presencial al setembre. "Especialment, a nivell d’espais i mestres que se’ns proporcionaran", concreten.

La Generalitat assegura que treballa intensament per preparar el curs escolar 2020-2021

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el govern català està treballant intensament per preparar el curs escolar 2020-2021 “que serà molt important perquè haurem de fer front a una ‘normalitat’ provocada per la Covid-19 i que afectarà les escoles tal com les havíem conegut”. Per a Aragonès, “de la mateixa manera que vam situar la prioritat des del punt de vista sanitari i residencial durant les primeres setmanes de la pandèmia ara, en la post pandèmia ens hem de centrar en la prevenció”. “Després del gran esforç sanitari, ve el gran esforç en l’àmbit de l’educació, i buscarem els recursos on calgui”, ha subratllat. “En les properes setmanes el Govern coneixerà els espais disponibles i el nombre de docents que faran falta per començar les classes al setembre” ha afirmat. Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha recordat que, d’acord amb les mesures sanitàries, els espais educatius han de tenir un alumne per cada 4 metres quadrats. “Alguns centres ja tenen els espais suficients, d’altres hauran de fer modificacions i uns altres hauran de buscar els espais a fora”, ha assenyalat. Bargalló ha explicat que el seu departament ja ha començat a treballar amb els centres reoberts en fase 2, amb els ajuntaments i les diputacions per la cerca d’aquests espais. “A finals de juny sabrem el professorat que falta per mantenir la qualitat educativa dels nostres centres”, ha anunciat. 

  • Publicat a Ciutat

L’oposició demana agilitzar l’aplicació de les mesures consensuades a la ‘Taula de reconstrucció de Cerdanyola’

Una vegada més la covid-19 va centrar el ple municipal extraordinari de Cerdanyola. Tots els grups municipals van valorar positivament la ‘Taula de reconstrucció econòmica i social de Cerdanyola’ i l’oposició va demanar agilitzar l’aplicació de les mesures consensuades. Actualment el consistori no disposa de dades oficials de la mortalitat de la Covid-19 a Cerdanyola, segons remarcava l’alcalde Carlos Cordón.

Primer Manuel Buenaño (PP) i després Helena Solà (ERC) insistien en accelerar els tràmits abans del 25 de juny, quan està previst portar al ple el document final de conclusions de la taula. “Queden 20 dies per aquest ple i hi ha persones que viuen situacions molt complicades, si es pot fer en tres dies un ple extraordinari per aprovar-ho millor, perquè la gent no pot esperar”, remarcava Solà, que demanava que el document vingui acompanyat d’un cronograma, un pressupost i mecanismes d’evaluació. “Cal definir més clarament quins diners es destinaran per a cada qüestió”, apuntava Cecilia Collado (ECP). “Vull destacar la capacitat que tots hem tingut per arribar a acords a la taula. Intentarem agilitzar les mesures i que  tingui un cronograma”, responia l’alcalde, que apuntava que ara s’iniciaran les negociacions i que es farà “el possible perquè les ajudes arribin quan abans millor”.

Des de Junts consideren que caldria revisar els talls de carrers que es fan de divendres a diumenge perquè en alguns trams generen problemes de mobilitat. “És cert que la ciutat té uns problemes de mobilitat endèmics, però abans de tallar-los es va estudiar per tres serveis. En el moment que faci falta estarem a sobre per revisar el que calgui”, responia Cordón, que avançava que és una iniciativa que es pot repetir en un futur sempre que estigui avalat per criteris tècnics.

El ple va aprovar una declaració institucional de la junta de portaveus de l’Ajuntament de Cerdanyola pels efectes de la pandèmia de la Covid-19. El text expressa el condol per totes les víctimes de la covid-19 i la solidaritat als seus familiars, amics i companys. També mostra el suport del consistori  a les persones que han emmalaltit, tant les que ja feliçment s’han recuperat com les que estan encara afectades, amb el desig que puguin recuperar la salut i el benestar i el “compromís de contribuir amb tots els instruments de què disposa l’ajuntament de Cerdanyola per fer-ho possible”.

La declaració institucional també agraeix a tot el personal sanitari el seu esforç admirable per donar resposta mèdica a la pandèmia, així com per l’extrema sensibilitat en l’acompanyament de les persones malaltes. Alhora, fa extensiu l’agraïment a tots els treballadors i treballadores dedicats a les cures, als serveis essencials, a la neteja, als transports, a la logística i a la cadena alimentària, a la seguretat i a la protecció civil, que han garantit el funcionament de la nostra ciutat i l’acompanyament als més vulnerables en unes condicions especialment difícils. El text també reconeix la col·laboració de la immensa majoria de la ciutadania amb les mesures de confinament decretades i el paper determinant dels governs locals en la resposta a aquesta crisi.

Crítiques a l’aprovació de la nova licitació de les escoles bressol per Junta de Govern

“Podem treure pit del consens que hem aconseguit amb la taula. Però el consens ha d’estar sempre, no només en allò que interessi al govern. Per exemple també amb la modificació del pressupost o amb les escoles bressol”, remarcava Gorka Samaniego (Cs), que com Guanyem, va criticar que s’aprovés per Junta de Govern i no pel ple la nova licitació de les escoles bressol municipals. “És lícit que la Junta de govern aprovi la privatització de les escoles bressol municipals per als propers tres anys, però ho considerem una acció fosca”, apuntava Laura Benseny (Guanyem). “El tema de les escoles bressol estava comunicat als grups municipals des del març”, responia el batlle: “Ho vam fer així per deixar de funcionar amb pròrrogues i donar-nos un marge de temps per poder debatre quin model d’escoles bressol municipals volem”. Des d’En Comú Podem s’anunciava que la formació farà servir aquest “marge de temps” per insistir en la municipalització de les escoles bressol.

Altres punts aprovats

D’altra banda, el ple va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a l’àmbit discontinu del Bosc Tancat i el Parc de la Riera de Canaletes. També va tirar endavant declarar d’especial interès i utilitat municipal, les obres relatives a la rehabilitació de la reparació de filtracions de l’edifici de l’Institut Gorgs sol.licitades pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. I finalment, va obtenir la llum verda del plenari la derogació de l’ordenança municipal sobre la incorporació de sistemes de captació d’energia solar en edificis i construccions en el terme municipal de Cerdanyola.

Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C