banner web

Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

El temporal Glòria deixa 139 incidències a Cerdanyola

Superat ja el temporal, arriba el moment de fer balanç. Glòria ha deixat 139 incidències registrades a Cerdanyola entre dilluns i divendres. La caiguda d’elements com planxes, maons i teules han estat les més nombroses, però també hi ha hagut caiguda d’arbres i branques que han provocat el tall de vies i danys materials. Durant aquests dies els serveis de l’Ajuntament, com ara la policia i la brigada municipal, i amb col·laboració d’altres serveis d’emergència han actuat durant les 24 hores del dia per donar resposta a totes les incidències. També des dels Serveis Socials s’ha atès a aquelles persones que ho han necessitat, segons assegura el consistori en un comunicat.

El dilluns 20 de gener va ser el dia amb més incidències a Cerdanyola amb una vintena d’arbres caiguts, alguns d’ells de grans dimensions i bastants a Bellaterra. Un d’ells, caigut al parc de Cordelles va trencar la tanca de l’escola Serraperera i va obligar a suspendre l’activitat escolar, que es va recuperar divendres després d’haver retirat l’arbre. També el dimarts van caure alguns pals de subministraments provocant talls de llum al llarg del matí i un de més llarg al barri de Montflorit entre les 13 i les 19 hores. El dimarts 21 de gener, les incidències registrades van arribar a la quarantena. El temporal va seguir fent estralls en l’arbrat de la ciutat. Entre la desena d’arbres caiguts, el que ho va fer a la ronda Cerdanyola va provocar el tall de circulació de la via i també els caiguts a la carretera d’accés al Cementiri de Collserola. Entre el dimecres 22 i el dijous 23 el temporal va anar remetent i les incidències van reduir-se substancialment. La Policia Local va registrar una vintena d’incidències entre els dos dies, la majoria referides a arbres caiguts; el dimecres gairebé tots van caure dins del casc urbà i el dijous ho van fer als fores de la ciutat.

Decretats 2 dies de dol

El Govern de la Generalitat ha declarat dos dies de dol per les quatre víctimes mortals del temporal Glòria a Catalunya. Les banderes de la façana de l’Ajuntament de Cerdanyola estaran a mig pal durant els dos dies de dol.

  • Publicat a Ciutat

Arxivada la causa contra l’exalcalde Escolà per l’1-O

El Jutjat d’Instrucció número 6 de Cerdanyola ha arxivat la causa contra Escolà per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. L’exalcalde de Cerdanyola havia estat denunciat per la fiscalia per un suposat de prevaricació i malversació. “És una bona notícia, però no pot ser d’alegria perquè estem immersos en onada repressiva sense precedents recents contra la ciutadania en general engegada per l’Estat al setembre de 2017 amb tot un seguit de mesures per imposar la por i restringir drets fonamentals”, valorava Escolà, que va voler defugir protagonismes i feia públic l’arxivament acompanyat per representants de formacions polítiques i entitats que van participar en l’organització de l’1-O al municipi: “Jo era la cara visible, però realment era una causa contra les 18.000 persones que van fer possible l’1-O a Cerdanyola”.

“La Fiscalia no vol seguir fent el ridícul ni malversant diners públic en una investigació que no té cap sentit”

El jutjat estima “no degudament justificada” la perpetració dels delicte que va donar lloc a la causa. L’exalcalde destaca que la Fiscalia “ha anat arxivant o elevant al jutjat els casos sense criteri judicial” i, concretament, sobre l’arxivament de la seva causa destacava apunta que “la Fiscalia no vol seguir fent el ridícul ni malversant diners públic en una investigació que no té cap sentit”. Per a Escolà, estem davant d’un “episodi més d’aquesta causa general que es va obrir contra càrrecs electes i que després s’ha obert contra tothom”. En aquest sentit, Escolà considera que “la gran virtut del conflicte polític entre l’Estat i Catalunya ha estat mostrar al món el caràcter autoritari d’aquest Estat”. Per acabar, l’exbatlle ha remarcat que va fer tot el que estava a les seves mans per a la celebració del referèndum i que ho repetiria: “En un moment en què la injustícia és llei, la desobediència és un deure”.

Un 64,3% de la comunitat universitària accedeix a la UAB en transport públic

Un 64,3% de la comunitat universitària accedeix a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en transport públic, segons l’Enquesta d’Hàbits de Mobilitat 2019, que s’impulsa cada dos anys des del 2001. El més usat són els FGC (33,9%), seguit de la RENFE (19,4%) i de l’autobús (11,1%).

Des del 2006 -en el que l’utilitzava un 53,1% de la comunitat-, s’observa un augment continuat del transport públic. S’ha mantingut estable l’ús de FGC al llarg dels darrers gairebé 20 anys (d’entre 32 i 36%), mentre que el de RENFE s’ha gairebé doblat, passant de l’11,6% al 2001 al 19,4% que l’utilitza al 2019. Un dels transports públics que més augmenta respecte la darrera enquesta, la del 2017, és l’autobús interurbà, que passa del 8,6% al 11,1%.

Una altra dada destacable és que del 29% de la comunitat que usa el cotxe, es pot veure una clara tendència a la baixa des del 2006, quan l’ús d’aquest vehicle era del 41,1%. En aquest àmbit, la tinença de carnet de conduir cotxe ha disminuït lleugera però consecutivament des de l’any 2009, en que els que tenien carnet de conduir cotxe eren el 72,5% mentre que ara són només el 63%. També s’observa una reducció important en la tinença de cotxe per part dels estudiants de grau els darrers anys: del 46,7% l’any 2009 al 34,6% el 2019.

Augment considerable de la T-Jove
L’abonament T-Jove és l’opció més freqüent (65%) d’entre els que opten pel tranport públic, seguit a molta distància de la T-10 (17,4%). S’observa com augmenta de manera important l’ús de la T-Jove en aquests darrers anys (del 10,3% el 2006 es passa al 65% actual).

El temps de mitjana que inverteixen els que opten per alguns dels tres mitjans de transport públic és de 57,9 minuts, mentre que la via privada suposa 33,5.

Més d’una quarta part (26,1%) de la població que forma la comunitat universitària al campus UAB resideix a Barcelona ciutat, seguida de Cerdanyola (13%), Sabadell (8,9%) i Terrassa (6,3%). L’enquesta, que s’ha fet a una mostra de 4.241 persones sobre un univers de 38.433 persones.

- Redacció

  • Publicat a Ciutat

A Cerdanyola es demana molt més lloguer (42,9%) del que s’ofereix (5,3%)

La sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola va acollir ahir la presentació de la diagnosi sobre l’habitatge a la ciutat. El treball constata que hi ha desajustaments entre l’oferta i la demanda d’habitatge. Es demana molt més lloguer (42,9%) del que s’ofereix (5,3%). Pel que fa a la superfície dels habitatges s’ofereixen superiors (83,6 m2 mitjana plurifamiliar) a les dels habitatges sol·licitats (73,2 m2 mitjana plurifamiliar). Pel que fa a preus es constata una gran diferència entre propietat i lloguer. Si s’opta per la compra, l’habitatge en oferta té un preu global de 347.000 € mentre el comprador podria pagar fins a 152.582 € de mitjana. Pel que fa al lloguer l’habitatge en oferta té un preu mitjà global de 1.220 €/mes de mitjana i els que en cerquen un podrien pagar fins a 676 €/mes de mitjana.

Pel que fa a l’accés al mercat lliure d’habitatges, la diagnosi destaca que tres de cada deu noves unitats familiars de la ciutat no hi podran accedir. 911 estimades fins al 2.025. D’aquestes noves unitats familiars més de la meitat s’adequaran a un perfil de necessitats basat en el lloguer assequible i més de dos terços no podran accedir ni tan sols a l’HPO més assequible (lloguer de règim especial). L’estudi identifica un parc d’habitatges buits potencial màxim que podria assolir el 8,7% del total (2.186).

El Pla Local d’Habitatge ha de garantir 1.343 habitatges assequibles fins l’any 2.025 per a cobrir l’Objectiu de Solidaritat Urbana. Ja s’ha presentat en una sessió oberta a la participació de personal tècnic i electe de l’Ajuntament, representants d’immobiliàries i d’empreses bancàries.

Aviat s’habilitarà un espai al web municipal www.cerdanyola.cat perquè qui ho vulgui faci arribar les seves propostes al Pla Local d’Habitatge. El document final s’enllestirà a finals de febrer, segons indicat l’Ajuntament en un comunicat. La regidora d’Habitatge, Pepi Rivera, va presentar la sessió de treball destacant que per al govern local l’elaboració del Pla Local d’Habitatge és un tema prioritari.

  • Publicat a Ciutat

La Biblioteca Central posa en marxa la quarta edició del Joc de l’Okka

Després de l’èxit de les edicions precedents, la Biblioteca Central de Cerdanyola torna a oferir el Joc de l’Okka. Com a novetat, enguany proposem un joc en equips, serà doncs, una dinàmica participativa i cooperativa. Les inscripcions per participar en el joc es poden fer a partir del 15 de gener al mateix equipament.

Es tracta d’un joc de lectura molt engrescador adreçat a nens i nenes de 7 a 12 anys. L’any passat un total de 161 nens i nenes van llegir 640 llibres. Aquest any, des de l’equipament es proposen millorar aquestes xifres. La biblioteca ha dissenyat els personatges i el mateix joc, així com les proves, que dinamitzaran la sala infantil a partir des d’avui dimecres i fins al 31 de març.

- Redacció

  • Publicat a Cultura
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C