Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

La Generalitat estudiarà les necessitats sanitàries del Vallès Occidental Sud

La consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha compromès a estudiar les necessitats sanitàries dels municipis de Vallès Occidental Sud. Vergés ha anunciat aquest compromís  en una reunió amb les alcaldesses de Badia del Vallès, Eva Menor, i Montcada i Reixac, Laura Campos; els alcaldes de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, i Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, i la regidora de Salut Pública de Ripollet, Meritxell Caler.

La pressió dels batlles, després de la roda de premsa celebrada la setmana passada just als terrenys on s’hauria de construir l’Hospital Ernest Lluch, ha possibilitat que s’hagin entomat els problemes d’assistència sanitària que pateixen les ciutats de Badia, Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà i Cerdanyola, assignades actualment al Parc Taulí, un dels centres més saturats d’Europa.

La consellera ha anunciat que es prepara un pla territorial que recollirà les necessitats de les cinc ciutats. Cerdanyola ja ha fet una primera reunió amb persones tècniques de la Generalitat. “És la primera d’un treball que reflectirà negre sobre blanc les necessitats sanitàries de la comarca”, segons remarca el consistori en un comunicat. La Generalitat espera que el pla territorial es pugui presentar al primer trimestre del 2020.

L’alcalde Carlos Cordón valora positivament la reunió i apunta que ha de produir uns resultats que necessita el Vallès Sud. La qualitat de l’assistència sanitària és un dels objectius, explica, que cal tenir ben presents. “Des de l’Ajuntament de Cerdanyola, en col·laboració permanent amb els nostres municipis veïns, seguirem treballant per la millora del servei de salut, que al nostre parer segueix passant per la construcció d’un nou centre hospitalari i la millora permanent dels CAP”, assegurava el batlle a les seves xarxes socials.

  • Publicat a Ciutat

El Nadal arriba a Cerdanyola amb estrelles i moltes activitats

Llums, música i personatges Disney donen la benvinguda al Nadal a Cerdanyola. El tret de sortida al programa nadalenc es farà avui divendres amb l’encesa de llums (18.30 hores), que s’han potenciat amb un pressupost de 60.000 euros. La Jinx Jazz Band començarà a fer ambient a partir de les 17.30h als carrers de Sant Ramon i Sant Martí. Un cop enceses les llums, seguiran pels carrers Francesc Layret i l'Avinguda Catalunya. A les 18h es farà una xocolatada per celebrar l'inici del Nadal i a la plaça de Francesc Layret (18.30h)s'encendran les llums nadalenques i l'Aulos Gospel Cor oferirà una actuació. Paral·lelament, de 18 a 20h, passejaran pels carrers 2 personatges Disney i la Roser. Enguany l’Ajuntament i els comerciants presenten un ampli programa d’activitats amb carrers amb música i estrelles i un sorteig d’un viatge a Disneyland París.

Exposicions, tallers, activitats de la campanya Una nit d’il·lusió per a tothom i de la iniciativa ‘Fes Nadal, segueix la teva estrella’, impulsada per Cerdanyola Comerç i Serveis, el Trenet de Nadal, les activitats als Mercats, a la Biblioteca, els patges reials, la Cavalcada dels Mags de l’Orient i la Passada del Tres Tombs, són algunes de les propostes perquè tothom es quedi a Cerdanyola.

Més il·luminació i música

Aquest any s’ha reforçat la il·luminació habitual amb llums led a les façanes de l’Ajuntament, la Biblioteca Central i el Museu d’Art de Cerdanyola - Can Domènech. També hi haurà decoració nadalenca a 11 seus municipals on hi ha atenció al públic. Els carrers  seran Avinguda Catalunya, carrer Francesc Layret, Sant Martí, Sant Ramón fins a Anselm Clavé, Passeig Cordelles fins a Francolí , Plaça de la Constitució i Pla de les Alzines.

Per la seva banda, enguany Cerdanyola Comerç i Serveis ha fet una aposta forta per musicalitzar diferents espais de la nostra ciutat per crear un ambient nadalenc que convidi a viure Cerdanyola, fer les compres i gaudir dels serveis i de les diverses activitats que tenim programades al llarg de les festes. La música ambient estarà de dilluns a diumenge en horari de matí i tarda -fins al 5 de gener de 2020- a l’avinguda Catalunya, al passeig de Cordelles, al carrer de Sant Antoni i a l’eix Sant Martí-Sant Ramon. El president de Cerdanyola Comerç i Serveis, Xavi Olivé, destacava que la campanya nadalenca és la més potent per als comerciants. “Enguany hem canviat de rumb amb una campanya que té les estrelles com a fil conductor”. Així, les estrelles ens guiaran per un Nadal farcit d’activitats ben diverses per tal que la gent es quedi a Cerdanyola, visqui la ciutat i gaudeixi del comerç local, explicava Olivé.  Una altra de les grans apostes dels comerciants és el Passaport del Nadal Cerdanyola Comerç i Serveis, a través del qual es podrà guanyar  un viatge per a quatre  persones a Disneyland Paris. Els segells es podran aconseguir comprant als comerços associats o assistint als tallers nadalencs programats per l’entitat. El sorteig es farà el dissabte 18 de gener al matí on gaudirem de diferents activitats. Els passaports s’hauran de dipositar a la gran urna que estarà instal·lada el mateix dissabte de 11:30 a 13:30 a la Plaça Abat Oliba i serà imprescindible ser-hi present per rebre el premi.

QUINES ACTIVITATS HI HAURÀ DEL 6 AL 8 DE DESEMBRE?

Les activitats continuaran pel Pont de la Puríssima amb una fira de Nadal al carrer de Sant Martí, on hi haurà un espai de jocs familiars. A més, dissabte 7 a les 18 hores la plaça de l’Abat Oliba acollirà l’espectacle multitudinari ‘La Màgia del Nadal’, un esdeveniment de màgia i llums per a totes les edats. Trobareu més informació de les activitats a les pàgines 22 i 23.

TORNA EL TRENET
Tots els divendres, dissabtes i diumenges fins al 4 de gener hi haurà un trenet que farà un recorregut pel centre de la ciutat. Els tiquets gratuïts per pujar els trobareu als comerços associats a Cerdanyola Comerç i Serveis i als mercats municipals.  “És una campanya preparada amb molta il·lusió que acabarà amb la cavalcada i que vol convidar a passejar i comparar a Cerdanyola”, destacava la regidora de Comerç, Carme Arché. “Ens agrada molt el Nadal i volem i esperem que es noti als carrers”, destacava l’alcalde Carlos Cordón, que va voler posar en valor la feina conjunta realitzada per les regidories de Cultura i Comerç i l’associació de comerciants. “Aquesta és una època especial per a molta gent i esperem que tothom pugui gaudir de les activitats a Cerdanyola”, afegia el batlle.

UNA NIT D’IL·LUSIÓ PER A TOTHOM
D’altra banda, l’Ajuntament i la Creu Roja organitzen  un any més la campanya de recollida de joguines i llibres nous perquè els infants de la ciutat amb problemàtiques socioeconòmiques gaudeixin de la nit de Reis. Enguany, el programa d’Una Nit d’Il·lusió per a Tothom recull una vintena d’activitats amb l’objectiu de recollir joguines noves no sexistes i no violentes i llibres nous. La campanya s’allargarà fins al principis de gener i les joguines i llibres recollits es repartiran la nit de Reis entre els infants d’entre 0 i 12 anys de la ciutat amb problemàtiques socieconòmiques. Les famílies beneficiàries de la iniciativa són usuàries de Serveis Socials de l’Ajuntament. La regidora de Serveis Socials, Pepi Rivera, fa una crida a la ciutadania de Cerdanyola perquè participi en aquesta campanya. A més, l’Ajuntament hi dedica una part del seu pressupost a aquesta activitat per assegurar que cap infant es quedi sense una joguina la nit més màgica de l’any. el 27 i 30 de desembre es necessiten persones voluntàries per a organitzar i preparar els regals. Per a participar cal inscriure’s, abans del 23 de desembre, al telèfon 93 691 61 61.

  • Publicat a Ciutat

Els reconeixements empresarials de la Cerdanyola de les potencialitats

Les potencialitats de Cerdanyola es van fan fer més visibles que mai a la 8a Nit de Cerdanyola Empresarial, que va aplegar més de 200 persones a l’Hotel Campus de la UAB. “Talent, innovació digital i tecnològica i internacionalització són els tres ingredients per liderar l’economia del segle XXI i A Cerdanyola els teniu tots tres. I, a més, teniu un teixit empresarial organitzat. Teniu molts dels ingredients que són necessaris per triomfar com a ciutat”, remarcava el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, durant una vetllada que incorporava com a novetats els guardons d’start up i millor directiu/a.   

El president de l’entitat, Jaume Maranges,  destacava que si “treballem per projectes les nostres empreses prendran agilitat com a avantatge competitiva en la millora dels processos”. Aquest fets, apuntava Maranges, “ens ajudaran a fer front als canvis i als nous temps que venen, com la transformació digital”.

D’altra banda, l’alcalde Carlos Cordón destacava que des del govern municipal són conscients del rellevant paper que ha d’exercir l’Ajuntament “davant la necessitat de recuperar el temps perdut i consolidar la ciutat com un node productor de sinergies i factor d’intercanvis, aprofitant totes les potencialitats que ens ofereix la nostra ciutat”. El batlle remarcava la necessitat de “reforçar les relacions entre universitat, administració, societat i empresa, entenent que la interacció efectiva dels quatre agents, són indispensables per continuar avançant en la senda de l’economia del coneixement”.

RECERCA/INNOVACIÓ: MILLOR BATTERY
El reconeixement en l’apartat de recerca i innovació va ser per a Millor Battery. Quan l’empresa encara era només un projecte naixent, el cerdanyolenc Baltasar López va guanyar la Beca Rotary Cerandyola a l’emprenedoria i des d’aleshores el projecte no ha deixat de créixer i d’obtenir importants premis i fites industrials, convertint-se en un referent a nivell internacional pel que fa a bateries intel·ligents i d’altes prestacions.

START UP: ABILITY PHARMA
El guardó a l’start up va ser per a Ability Pharma, companyia biofarmacèutica compromesa en augmentar la supervivència de pacients amb càncer avançat mitjançant el desenvolupament de medicaments altament innovadors que causen l’eliminació de les cèl·lules tumorals a través d’autofàgia (autodigestió). L’empresa va ser fundada el 2009 i es va ubicar a l’edifici Eureka del campus de la UAB. El 2016 es va traslladar al Parc Tecnològic del Vallès també a Cerdanyola.

PROJECCIÓ DE LA CIUTAT: HUB B30
La plataforma d’innovació Hub B-30, que posa en contacte els municipis de la B-30, va rebre el reconeixement a la Projecció de ciutat. Ofereix contactes, experts, recursos i serveis a les organitzacions privades i públiques per ajudar-les a detectar i a solucionar reptes de manera eficaç, innovadora i competitiva. “Cerdanyola, empresaris. Compteu amb nosaltres per avançar en el camí de la prosperitat”, destacava la rectora de la UAB, Margarida Arboix, en el moment de recollir el guardó.

INTERNACIONALITZACIÓ: ERCROS
Ercros Cerdanyola esta dedicada a la fabricació de compostos per emmotllar des del any 1945. Des de la fàbrica de Cerdanyola surten cada any unes 25.000 tones, dels quals el 85 % s’exporta a mes de 60 països de tot el món. Una dada que la converteix en una de les primeres productores a nivell mundial.

DIRECTIVA: ROSA SUGRAÑES
La mereixedora del reconeixement a millor directiva va ser Rosa Sugrañes, consellera del grup d’empreses Rosa Gres. Des de l’any 1980 viu a Miami  i ha estat consellera añ Sabadell United Bank, a Indra Sistemas i al Banc de la Reserva Federal, entre d’altres.

TRAJECTÒRIA EMPRESARIAL: GRUP SABATER NURI
El Grup Sabater Nuri -fundat a Cerdanyola l’any 1939 amb la distribució de carbó, llenya i butà a domicili- va rebre el reconeixement a una trajectòria empresarial amb 80 anys d’història i tres generacions.

COMERÇ: L’ARANYA
En l’apartat de Comerç, l’establiment distingit va ser la llibreria L’Aranya. L’establiment va obrir les seves portes fa quinze anys  com a llibreria general amb un gran espai per a la  literatura infantil i juvenil i els àlbums il·lustrats. La dinamització de tota una teranyina d’activitats amb els diferents agents socio-culturals, de la ciutat i del país l’han dut a rebre el reconeixement de ‘Llibreria de referència de Catalunya’.

RESTAURACIÓ: ODDVAR
En l’àmbit de la restauració el guardó va ser per al restaurant ODDVAR. Un local, dirigit per Iván García, amb 20 anys d’experiència que treballa amb menjar de proximitat, un equip jove i passió, que impregna la seva passió per donar sempre un millor servei.

LLIURAMENT DE LA BECA ROTARY A AWEC
El projecte mereixedor de la Beca Impulsa a l’emprenedoria Jove del Rotary Cerdanyola va ser per a Animal Welfare Education Center (AWEC). Es tracta d’una startup que fa transferència de coneixement sobre el benestar animal de granja, zoo i companyia a la indústria biotecnològica, ajudant a resoldre problemes relacionats amb el benestar animal i  proporcionant solucions per augmentar la rendibilitat de les empreses. La iniciativa va ser guardonat amb 2.000 euros i un seguit de serveis empresarials.

El nou PDU del Centre Direccional es presenta enmig de crítiques als abocadors

La primera presentació oberta del nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Parc de l’Alba, que es troba en període d’exposició pública obert a la presentació d’al·legacions fins al 9 de desembre, va mostrar que malgrat ser una oportunitat de satisfer les demandes d’habitatge, també genera moltes crítiques pels abocadors existents a la zona.

“El desenvolupament de el projecte és una oportunitat per créixer correctament com a ciutat amb nous equipaments públics, la millora de les connexions de la ciutat, la presència d’empreses netes i capdavanteres, així com amb la construcció d’habitatge nou”, remarcava l’alcalde Carlos Cordón, que el 30 de novembre (11h, Biblioteca Central) tornarà a acompanyar el director del Parc de l’Alba, Pere Solà, en una nova presentació oberta d’un projecte de 408 hectàrees. Concretament, tindrà un 73% de sòl públic (zones verdes i equipaments), 27% de sòl privat (empreses, comerços i habitatges) i un 41% de zones verdes amb un corredor biològic d’1 km d’amplada. El pla preveu la construcció de 5.377 habitatges a la Plana del Castell, dels quals 2.534 pisos (el 47%) seran de protecció oficial. En aquest sentit alguns dels assistents ho veien positivament. “Aquí els vells i els joves tenim una oportunitat”, apuntaven. En aquest sentit, també es preguntava quina proporció serà de lloguer i quina de compra. “El planejament no contempla la proporció”, concretava Solà.

CAN PLANAS SERÀ UN GRAN PARC AMB UN ÚS LÚDIC

L’abocador de Can Planas es transformarà en un gran parc de més de 18 hectàrees amb totes les garanties pel seu ús lúdic. I precisament els abocadors van protagonitzar les crítiques dels assistents. “Això que ens expliqueu sembla molt bonic, però aquí tenim un problema molt greu que són uns abocadors. Tenim 17 i no han fet res”, criticaven alguns veïns. Can Planas és un abocador clausurat fa 24 anys, explicava Solà: “Després de 10 anys d’estudis i 98 perforacions en el terreny i malgrat concloure que no hi ha risc per la salut de la població i pels usos previstos, els experts recomanen segellar-lo”. El director negava que no s’ha fet res. “S’han començat les obres de la barrera hidràulica i després s’impermeabilitzarà totalment l’abocador amb un projecte costarà 11 milions d’euros”. Però des del col·lectiu REFEM  s’insistia que “per molt que es segelli allò és un perill”. Més veïns asseguraven que la millor opció seria la neteja i també des de Refem es demanava perquè no es carreguen les despeses de remediació a Puigfel. “Perquè un abocador no és un sòl contaminat i ho ha de pagar l’administració”, responia Solà.

El barri residencial del Parc de l’Alba està concebut com l’eixample de Cerdanyola. S’ha previst continuïtat amb els carrers del barri de Serraperera, amb itineraris per a vianants, bicicleta i també per a vehicles a motor. “La soldadura de la ciutat que planegem sobre l’existent és total”, assegurava Solà. D’altra banda, el nou barri serà la connexió del nucli urbà actual de Cerdanyola amb Bellaterra i la UAB tant perquè es potenciarà l’estació de RENFE de la UAB com pels equipaments que s’hi podran situar.

POTENCIAR EL TRANSPORT PÚBLIC

Uns dels problemes de l’anterior planejament era la mobilitat i en aquest sentit l’actuat preveu potenciar el transport públic i adaptar-lo a les necessitats de cada moment. Dues noves línies d’autobús que connectaran amb el centre de Cerdanyola, el Parc de l’Alba, i Bellaterra amb les estacions de RENFE i FGC. A més, la Generalitat té previst implantar línies d’autobús amb carrils segregats, millorar la freqüència de la línia R8 de RENFE, connectar el Parc i Cerdanyola amb el Baix Llobregat i Barcelona pel sud, allargant una línia pel Papiol i el PDU proposa l’allargament de la línia S6 de FGC fins al Parc de l’Alba.

Malgrat tot, el planejament reconeix que 30.000 llocs de treball i 15.000 nous residents generaran un gran nombre de desplaçaments en vehicle privat i la B30 actualment està molt saturada. En aquesta línia, la Generalitat va aprovar un Pla Especial Urbanístic d’Infraestructures pel Parc de l’Alba l’any 2016. “La seva implantació resoldrà els problemes de congestió actuals i donarà solució a les necessitats del Parc sense esgotar la capacitat que tenen la B-30, l’AP-7 i la C-58”, assegura el nou PDU.

  • Publicat a Ciutat

Els alumnes de 5è de Primària creen 10 cooperatives escolars

Esperen aprendre, passar-s’ho bé i treballar en equip. Aquestes són els desitjos dels alumnes que enguany participen al programa ‘Cultura emprenedora a l’escola’. La setena edició de la proposta es presentava al teatre de l’Ateneu envoltada dels habituals nervis i també de molta il·lusió. CreaCoop5èA, Els monstruets creatius, The big Xarau, The power of fifth, Pincelart, Bumart, Font and Kids, 5èrativa, Els Somnis i CooperSínia són els noms de les 10 cooperatives escolars que aquest curs han creat els alumnes de 5è de Primària de la ciutat.

La Sínia, Xarau, Serraparera, Carles Buïgas, Les Fontetes i Collserola repeteixen com a escoles participants

Enguany el número de centres participants a la iniciativa són exactament els mateixos que l’any passat. La Sínia, Xarau, Serraparera, Carles Buïgas, Les Fontetes i Collserola s’han tornat a sumar al projecte impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport l’Ajuntament de Cerdanyola. Durant el curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la localitat. L’objectiu és fomentar l’autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències socials, de lingüística, digitals, culturals, artístiques, entre altres, en una iniciativa d’interacció amb el món real.

S’han creat 10 cooperatives on els alumnes fabricaran productes, els vendran al mercadal i donaran un tant per cent dels beneficis a una entitat social. I per què tots han tingut clar per què la seva forma d’empresa havia de ser una cooperativa? “Es treballa tot en assemblea”, “Tots tenim veu” i “Poder treballar tots junts” van ser els arguments més escoltats entre uns alumnes que també volen “aprendre a acceptar la decisió dels altres”.

“Feu una feina important en aquestes cooperatives, estem contents que hi participeu i dels valors que podreu desenvolupar durant aquest curs. Això us servirà per ara i per molt més de temps”, remarcava el regidor d’Educació, David González. Per a la regidora de Promoció Econòmica, Carme Arché, el projecte de les cooperatives és “molt engrescador i maco”. Segons explicava, els projectes que treballen els infants tenen molts valors i un obren un possible futur: “Potser el dia de demà acabeu muntant una cooperativa”.

Carlos Cordón: “El futur de Cerdanyola està garantit amb tots vosaltres”

Finalment, l’alcalde Carlos Cordón desitjava als infants que les cooperatives siguin profitoses i els hi donava dos consells:  “Us adonareu que el treball en equip és fonamental a la vida i no deixeu que mai ningú us digui que no podeu, sou capaços de tot el que us proposeu”. El batlle es mostrava convençut que  “el futur de Cerdanyola està garantit amb tots vosaltres”.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C