Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

L’església vella de Sant Martí, nou equipament per a Cerdanyola

“He entrat i m’he emocionat”, assegurava el que va ser regidor d’Ocupació de l’Ajuntament de Cerdanyola, Josep Maria Mallafré, durant la inauguració els treballs de recuperació de la decoració interior de l’església vella de Sant Martí. Una tasca realitzada amb uns plans d’ocupació que es van iniciar al 2005 amb ell al capdavant de la regidoria. “Gràcies als que vau creure que s’havia de reformar i obrir per a la ciutadania”, agraïa la regidora de Cultura, Elvi Vila.

Després d’un treball inicial de recuperació de l’edifici, l’any 2005 van començar les actuacions de rehabilitació interior a través de projectes de Formació o Treballs. Des d’aquell moment i fins a l’actualitat hi han passat les mans de 145 persones -pintors, fusters,  picapedrers,  oficials de paleta, electricistes, pladuristes, soldadors o guixaires- que amb la seva feina han fet possible una restauració molt esperada, remarcava la regidora d’Ocupació, Contxi Haro. Una tasca que el director de la restauració, el tècnic de Patrimoni, Joan Francès; posava en valor: “Cerdanyola té molts tresors amagats com aquesta església, però també en el seu capital humà. Hem d’estar molt orgullosos d’aquells que ho van pensar i dels que van posar les seves mans”. Precisament si una lliçó ens deixa la restauració de l’església Vella de Sant Martí, segons Francès, és que “com a comunitat som capaços de fer qualsevol cosa”.

HISTÒRIA DE L’EDIFICI

L’antiga església parroquial de Sant Martí és un edifici de tradició gòtica amb elements renaixentistes construïda a començaments del segle XVII al mig del terme municipal. Va ser reformada al segle XVIII seguint l’estil barroc. Durant la construcció del temple, per anivellar la volta del cor es va fer servir pisa i terrissa de l’època. Es tracta d’un dels conjunts de ceràmica populars dels segles XVI més importants de Catalunya per la seva diversitat de formes. A la banda de ponent del temple hi ha un conjunt de tombes de gran interès artístic d’estil noucentista i modernista.

Durant la Guerra Civil es va cremar tot l’interior. Els primers mesos del conflicte el cementiri va ser utilitzat com a lloc d’afusellament més de persones sospitoses de pertànyer al bàndol dels sublevats i, més tard, cinc anarquistes en el context dels fets de maig de 1937. Tots ells van ser enterrats a l’interior del temple en una gran fosa comuna. Després de diversos anys tancada per obres, l’església vella de Sant Martí de Cerdanyola tornava a obrir les seves portes a la ciutadania al 2013. “En els pocs dies que va estar oberta hi van passar 2.000 persones. Això demostra l’interès que hi havia”, recordava Vila. Dos anys després començava a obrir de manera regular cada tercer diumenge de mes. “28 anys de feina i insistència són molts”, apuntava Francès, que reconeixia que recrear ”el món clàssic ha estat una odissea”. Ara, l’església vella de Sant Martí serà més que un element patrimonial molt important, destacava Vila: “Cerdanyola guanya un equipament comunitari”. Però també avançava que encara queda feina per fer, com un espai museïtzat. Un nou equipament que, en paraules de l’alcalde Carles Escolà “entre totes i tots hem de fer nostre”.

  • Publicat a Ciutat

El CBF Cerdanyola presenta 12 equips per a una temporada il·lusionant

Per 37a  vegada el Club Bàsquet Femení estrena temporada. En aquesta ocasió l’entitat comptarà amb 12 equips i unes 160 jugadores per al curs 2018-19. “Com totes les temporades que comencem aquesta també ho fem amb il·lusió i reptes”, assegurava el president Rafel Nolla una vegada totes les jugadores havien desfilat pel parquet de Guiera.

MÀXIM NIVELL COMPETITIU

Aquesta temporada el club ha aconseguit assolir el seu màxim nivell competitiu. Els equips mini, infantil, cadet i júnior competiran a la Preferent. Sense oblidar un sènior A que milita a la divisió de plata estatal, la Liga Femenina 2. “Fa tremolar, però segur que ho farem molt bé”, destacava Nolla, que demanava “més suport per a les entitats femenines”.

Com ja va fer un dia abans a la presentació del CB Cerdanyola al Dia, la regidora d’Esports, Laura Benseny, demanava disculpes per les molèsties que estan causant les obres al club. “És un mal tràngol que hem de passar perquè les goteres siguin història”. Per la seva banda, l’alcalde Carles Escolà va reconèixer el dèficit d’instal·lacions esportives de Cerdanyola, però va apuntar que el govern havia prioritzat “posar a punt” les ja existents. A més, va apuntar que ja s’està treballant amb l’ampliació de Guiera.

  • Publicat a Esports

El CB Cerdanyola al Dia demana "més i millors instal·lacions"

Amb la voluntat de renovar les il·lusions per a una temporada 2018-2019 plena de reptes, com avançava el president Josep Maria Blanco, el Club Bàsquet Cerdanyola al Dia es vestia de llarg per presentar els seus 250 jugadors.

VICTÒRIA DEL SÈNIOR A DAVANT EL VEDRUNA DE GRÀCIA (90-71)

Amb un PEM Guiera ple a vessar després de la victòria del sènior A davant el Vedruna Gràcia (90-71), les goteres van continuar sent les convidades. “Volem que l’Ajuntament prengui bona nota de les difícils condicions d’espais amb les quals treballem”, assegurava Blanco davant els representants del consistori, a qui reclamava la construcció urgent d’un nou pavelló. “Ara que aviat començarà la campanya electoral per a les municipals, volem solucions esportives, més i millors instal·lacions”, reivindicaven des de l’entitat. Un guant que entomava la regidora d’Esports, Laura Benseny: “Estem treballant per a l’ampliació de Guiera amb una pista poliesportiva exterior”. A més, Benseny demanava disculpes i paciència a les entitats usuàries de Guiera fins que acabin les obres que encara s’estan realitzant a l’equipament. “Molt aviat no hi hauran goteres”, prometia la regidora.

Amb un record especial per a Josep Marcet -els capitans del primer equip van tornar a desfilar amb la samarreta del 33-, des de l’entitat es van posar de relleu algunes de les fites aconseguides la temporada passada, com l’ascens del cadet a Preferent o el del sènior B a Primera Catalana amb un equip format íntegrament per jugadors de la ciutat.

  • Publicat a Esports

Treball en equip

La il·lusió i el treball en equip es podien respirar en cadascun dels escolars que omplien el teatre de l’Ateneu durant la presentació del programa ‘Cultura emprenedora a l’escola’. Coop de Cinc, Minicoopebe, Coopebuïgas, Imaginart, Ilusmile, Handmade Collserola, Invention Kids, Tots som un, 25 somriures, Smiley Kids i Ying-Yang són els noms de les 11 cooperatives escolars que aquest curs han creat els alumnes de 5è de Primària de la ciutat.

L’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la localitat

Enguany l’escola municipal La Sínia se suma a la sisena edició d’una proposta on també participen Xarau, Serraparera, Carles Buïgas, Les Fontetes i Collserola per fer créixer un curs més aquesta iniciativa impulsada per la Diputació de Barcelona i amb el suport l’Ajuntament de Cerdanyola. Durant el curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la localitat. L’objectiu és fomentar l’autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències socials, de lingüística, digitals, culturals, artístiques, entre altres, en una iniciativa d’interacció amb el món real.

“Els alumnes que participeu al projecte sou ja el 60% dels alumnes de  5è de Primària de Cerdanyola”, remarcava la regidora d’Educació, Elvi Vila, que  remarcava que les valoracions dels participants sempre han estat molt positives. “Ells diuen que el millor que han après és treballar en equip, heu d’aprendre i gaudir-ho molt”, demanava Vila. Per a la regidora de Promoció Econòmica, Contxi Haro, quan acabi el programa el que hauran après els alumnes és a conviure: “A confiar en els companys, a treballar conjuntament i a tenir un objectiu en comú. Tot èxit és col·lectiu”. El fet que enguany sis escoles participin al programa demostra que “es va consolidant”, destacava l’alcalde Carles Escolà. “Busquem que aprengueu a treballar en equip i sobretot que us ho passeu bé”, apuntava el batlle, que posava en valor la importància del treball en la nostra societat.
 
S’han creat 11 cooperatives on els alumnes fabricaran productes, els vendran al mercadal i donaran un tant per cent dels beneficis a una entitat social. I la presentació a l’Ateneu no va deixar de ser una declaració d’intencions dels alumnes participants. “Aprendrem a estalviar i a treballar en equip” i “ho volem fer amb il·lusió i despertar un somriure a aquells que puguem ajudar”, asseguraven. Però sobretot, esperen “aprendre i gaudir molt” amb el projecte.

  • Publicat a Ciutat

ESPECIAL AMB: Arriba l’operador elèctric públic i metropolità

Moltes de les grans metròpolis del món disposen d’una comercialitzadora pública d’energia. Des de juliol, Barcelona Energia s’ha sumat a la llista i subministra l’electricitat a l’Ajuntament de la capital i a partir de l’any vinent també ho farà a les instal·lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En un futur proper a 20.000 domicilis particulars i a la resta d’ajuntaments de la metròpolis.

 

La iniciativa ha de permetre a l’AMB complir amb els compromisos que s’ha marcat en el Pla Clima i Energia 2030, que alineat amb les directrius europees, vol que els propers anys es redueixin les emissions fins a un 40% respecte el 1990, que almenys un 30% de l’energia consumida provingui de fonts renovables i millorar en un 30% l’eficiència energètica.
Des de l’AMB consideren que el model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones, ja que es basa en els combustibles fòssils. A més, crea una gran dependència de l’exterior.

L’Àrea vol impulsar una transició energètica basada en les renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació d’energia de proximitat. És un model que vol posar al centre la ciutadania i assegurar a tothom l’accés a l’energia. En aquest context, Barcelona Energia, operador elèctric metropolità, és l’eina que ha d’ajudar en aquesta transició energètica.
Funcions de l’operador
Barcelona Energia és la primera elèctrica 100% pública de Catalunya i té tres grans funcions. Per una banda, subministrar l’energia. Per l’altra, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades per a la ciutadania, ja que fins a 20.000 llars podran contractar-ne els serveis. Finalment, ha de fomentar les energies renovables encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.

Per gestionar l’operadora elèctrica, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han aprofitat l’estructura de TERSA, una empresa pública ja existent que es dedica a la gestió dels residus de l’àrea metropolitana.

20.000 usuaris particulars


Com a operador públic, Barcelona Energia ha d’oferir el 80% de la seva activitat a les administracions que participen en el seu capital. En aquest cas, Ajuntament de Barcelona i l’AMB. L’altre 20% es pot destinar a particulars. Els càlculs de l’operador estimen que unes 20.000 famílies podran contractar els serveis de la nova elèctrica.

Entre els avantatges de fer el canvi d’operadora, l’AMB apunta la facilitat per triar la tarifa i la potència més convenien. També oferirà facilitats a les persones en risc d’exclusió residencial.

Més informació a
amb.cat/mediambient

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C