Informació d'economia a Cerdanyola del Vallès

PIMEC demana als governs català i espanyol coordinació i normes clares per afrontar la recuperació sanitària i econòmica

El president de PIMEC, Josep González, remarca “la incertesa del teixit empresarial davant la tornada a l’activitat de dimarts” i ha demanat que “les forces polítiques i les autonomies actuïn de manera coordinada i pactada per prendre mesures més ràpides, més efectives i més clares per fer front a aquesta crisi”. Davant de la tornada a l’activitat laboral per aquest dimarts, el president de PIMEC ha manifestat la seva preocupació “per la falta d’acord que hi ha entre el govern espanyol i el govern català. No tenir unes normes clares respecte al que cal fer situa els empresaris en una posició molt incòmode, ja que recau els recau la responsabilitat de la decisió”. En aquesta línia, PIMEC també vol remarcar la inseguretat del teixit empresarial per la falta d’informació sobre la manca d’equips de protecció individual (EPI), de tests per detectar els casos asimptomàtics i, en definitiva, de criteris i protocols per saber com actuar.

González ha fet una petició al Govern de la Generalitat i a la resta d’agents socials per pactar un protocol postconfinament amb l’objectiu d’avançar i preveure mesures àgils i efectives que garanteixin la salut de tots els treballadors i treballadores i facilitin la recuperació de les pimes i els autònoms, tot contemplant els diferents escenaris possibles i tenint en compte el grau d’afectació de cada sector.

PIMEC demana establir topalls en els tipus d’interès de les línies de crèdit

Pel que fa a la línia d’avals establerta, el president de PIMEC ha lamentat que la seva posada en marxa “ha arribat tard i que a partir d’ara s’han d’agilitzar els processos”. En aquesta línia ha quedat demostrat que les necessitats principals les tenen les pimes i els autònoms, ja que han exhaurit molt ràpidament les dotacions establertes en el primer tram.

Mesures fiscals urgents

González també ha reclamat mesures fiscals urgents davant el proper termini tributari. Després de la Pasqua, els contribuents afronten ja un important termini tributari el 20 d’abril, que inclou les declaracions d’IVA del primer trimestre, del mes de març (per a les empreses que facturen més de 6 milions €), el pagament a compte de l’impost de societats i el pagament fraccionat de l’IRPF dels autònoms. Davant aquesta situació, PIMEC reclama l’ajornament d’ofici del termini tributari del 20 d’abril al 30 de setembre, aplicable a les pimes i autònoms, per a donar oxigen a les empreses en les seves liquidacions i evitar sol·licituds massives d’ajornament; l’apliació del llindar d’ajornament fiscal sense garantia dels actuals 30.000 € fins a 90.000 €, sempre i quan es tracti de pimes, i fins a 150.000 € per a les pimes exportadores; la reducció del 25% en les quotes d’estimació objectiva (Mòduls) corresponents al primer trimestre del 2020, atès que els autònoms acollits a aquesta modalitat no han tingut una activitat real en línia amb el que preveien els Mòduls; l’aplicació de deduccions fiscals ampliades en l’impost de societats i l’IRPF per la compra per part dels empresaris de materials de protecció (EPIs), gels i desinfectants, termòmetres, test de Covid-19 i altres productes necessaris per a garantir la protecció dels treballadors i col·laboradors; i la implementació immediata de la Taxa Digital per a garantir la solidaritat dels pocs sectors que continuen creixent i generant beneficis durant el Covid-19 i el confinament.

L’informe

En aquest context, Josep González, ha presentat l’informe Impacte econòmic de l’estat d’alarma derivat de la crisi de la Covid-19 en les pimes i els autònoms de Catalunya II, que PIMEC ha fet públic i que és fruit d’una tercera enquesta a 1.563 empreses i autònoms catalans entre el 2 i el 4 d’abril. Aquest tercer informe mostra que “la totalitat de les petites i mitjanes empreses i els autònoms de Catalunya està patint algun tipus d’afectació derivada de l’epidèmia de la Covid-19. Un 93,6% s’estan veient perjudicats per contracció en les vendes o anul·lacions de reserves, i un 46,5% manifesten que en aquests moments no tenen activitat”. A més, conclou que “el confinament d’aquestes setmanes, fins al 25 d’abril, en les circumstàncies actuals provocarà que les pimes i els autònoms de Catalunya deixin de generar un volum d’ingressos d’explotació que s’estima entre 32.000 i 34.000 milions d’euros”.

Pel que fa als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), “un 43,2% de les pimes i els autònoms afirmen haver-ne tramitat algun ja, i un 15% tenen previst fer-ho en els pròxims dies”. D’altra banda, Josep González ha remarcat que, segons l’informe, “dues de cada tres empreses i autònoms que han de compensar el permís retribuit recuperable que el govern espanyol ha posat en marxa, amb efectes del 30 de març i fins al 9 d’abril, consideren que no ho podran fer en el termini establert”. I, pel que fa al finançament, “un 54,3% de les empreses i els autònoms s’ha acollit o pensa acollir-se a les línies de finançament addicional extraordinàries, sobretot les relatives a l’ICO”.

 

Mones de Pasqua malgrat el confinament

El tradicional lliurament de les mones de Pasqua dels padrins als fillols s’ha vist afectat per la pandèmia del coronavirus. Però a Cerdanyola, moltes pastisseries i forns de pa tenen producte on triar, malgrat que la situació actual preveu unes vendes molt més baixes. A més, unes 200 pastisseries de tot Catalunya oferiran la mona a domicili per garantir que, malgrat la crisi del coronavirus, la festa se celebri. Des del Gremi de Pastissers calculen que les pèrdues arribaran fins al 50 % i, per aquest motiu, també proposen aprofitar la segona Pasqua, l’1 de juny, per tornar a celebrar la festa. “Esperem gaudir llavors ja d’una certa normalitat perquè padrins, avis i familiars s’ajuntin ara sí per tornar a menjar una mona”, explica el president del Gremi, Elies Miró.

La campanya de la mona de pasqua suposa per a les pastisseries suposa entre el 25 i el 30% de la facturació anual. A la província de Barcelona, l’any passat es van vendre prop de 700.000 unitats d’aquest dolç. Com molts altres pastissers, David Roig també va dubtar en aixecar la persiana, però al final va obrir divendres la seva pastisseria del carrer Sant Ramon després d’estar dues setmanes tancat. “Hagués pogut no obrir i fer domicili, però hem preferit obrir”, apunta. Malgrat no fer domicili, Roig assegura que si hi ha algun cas justificat intentaran fer arribar la mona a la llar “amb els recursos que tinguem”. Al seu establiment hi haurà mones de pastís i de xocolata. “Farem un 20% de la producció de cada any, però també és evident que les expectatives de vendes també són més baixes”, destaca. Fins a última hora també van estar decidint si obrien o no a la pastisseria Bonet, que finalment enguany estarà tancada. “Deixarem passar aquesta Pasqua i quan tot acabi tornarem a obrir amb seguretat per nosaltres i el personal”, explica Oriol Bonet.

Als forns de pa també es vendran mones, però la situació no és comparable a la de l’any passat. “Esperem vendes molt més baixes, una cosa normal pel que estem vivint”, explica Mónica Miras, responsable del Forn Ángela. Malgrat aquestes expectatives les figures i ous de xocolata decoren ja part del seu aparador. “També tindrem mones de pastís i pa de pessic del nostre forner perquè qui vulgui pugui fer-se la mona casa”, explica.

Quina és la tendència en mones?

“És difícil predir quines seran les mones més venudes enguany. No els podem demanar gaire imaginació als pastissers”, apunta explica Olivier Fernández, director de l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona. De totes formes, les tradicionals figures dels personatges de Disney o Pixar, els cadells de la Patrulla Canina o els jugadors del Barça seran alguns dels clars protagonistes. Com també tindran un lloc destacat “les mones d’autor de productes atemporals, on l’important és el tipus de xocolata (natural) i la manca de sucres, aconseguint el color amb fruites liofilitzades, no amb colorants”.

Els pastissers dediquen una mitja de tres hores de treball a cada peça que, de forma artesanal, s’elaboren amb cacau de qualitat, sense additius, oli de palma, ni greixos ‘trans’ o colorants azoics. A més, igual que altres peces de pastisseria artesana, les mones actuals s’adapten a les noves tendències, com la reducció de sucre en el clàssic pa de pessic (amb mantega, xocolata i fruita confitada).

Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C