Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

Adéu d’Stop Direccional

“Hem guanyat alguna batalla, però ara podem dir que hem perdut la guerra contra els abocadors”, valoren els membres d’Stop Direccional en el moment d’anunciar l’adéu d’una entitat que en els seus tres anys de vida sempre ha demanat la descontaminació total dels abocadors de la Plana del Castell. Els membres del col·lectiu asseguren estar cansats i decebuts amb el govern de Compromís per Cerdanyola: “L’entitat va néixer al 2015 amb l’arribada del nou govern, però ells tampoc han fet res”.

Per a l’entitat han estat tres anys apassionants, on han “treballat amb molta il·lusió per continuar la feina” que va iniciar l’antiga plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, però també esgotadors. “La lluita contra els abocadors no interesa  la ciutadania malgrat  l’abocador de Can Planas és el segon desastre mediambiental més greu de Catalunya”, recorda Miguel Molina, un dels membres d’Stop Direccional.

BALANÇ DE TRES ANYS DE FEINA

En el balanç de la feina feta destaquen haver participat en l’aturada d’un projecte de construcció d’una escola que s’havia de situar entre l’abocador Elena i el de Can Planas, que els gasos de l’Elena “deixin, en un futur proper, d’escampar-se per tot arreu i que es canalitzin cap a una central generadora d’electricitat” i que el ple de l’Ajuntament aprocés una moció a favor de instar al Parlament que declari Can Planas com a sòl contaminat. Però lamenten que a dia d’avui el govern de Cerdanyola “no ha portat aquesta petició al Parlament, mostrant la seva passivitat davant el problema”. En aquest sentit, remarquen que durant aquests tres anys han lluitat contra Compromís, que va formar part de l’antiga plataforma Cerdanyola Sense Abocadors. A més “d’abanderar el moviment contra els abocadors”, Compromís va presentar-se a les eleccions amb un programa  mediambiental que no ha complert, lamenta Molina. Entre les propostes del partit figurava la de clausurar i netejar totalment l’abocador de Can Planas i de tots els abocadors de la plana del castell i restaurar la zona. “Compromís, com nosaltres, defensava que aquesta neteja l’havien de pagar els responsables de la contaminació i en aquests tres anys no han fet res en la recerca de responsabilitats”, apunta Molina. Stop Direccional també critica que en aquests tres anys només s’ha fet un Consell Municipal de Medi Ambient i un procés participatiu que és un rentat de cara del govern municipal i del Consorci del Centre Direccional. “Vam assistir a alguna reunió on ens van dir que el marge de maniobra per modificar qualsevol punt era mínim”, assegura Molina, que destaca que en la sessió del procés participatiu sobre medi ambient no es va incorporar cap ponent que defensés la descontaminació total de Can Planas. També en relació al Centre Direccional, la plataforma recorda que després que Pere Solà presentés un recurs contra la sentència sobre el segon estudi de l’abocador de Can Planas, Compromís va reclamar públicament el seu cessament. “I l’únic que sabem és que Pere Solà continua sent el director del Consorci”, afegeixen.

En el comiat d’Stop Direccional no ha faltat recordar els que, segons la plataforma, són els responsables de   la problemàtica dels abocadors. PSC,  CiU, ICV, Puigfel i el Consorci del Centre Direccional i Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En un futur “tindrem un mur en el sector nord, que no evitarà que els lixiviats deixin de tenir l’aigua necessària per fer la reacció de l’emissió de gasos tòxics i contaminació de l’aqüífer”, criticava un altre dels membres d’Stop Direccional, Albert Lázaro. Per a l’entitat, el nou PDU  repetirà els errors dels anteriors: “Continuaran havent habitatges al costat dels abocadors i centenars de treballadors respirant gasos tòxics a les empreses que s’instal·lin a la zona”. La visió de futur d’Stop Direccional és, malauradament, negativa. “Tindrem una ciutat amb un índex més alt de malalties, entre elles càncer”, asseguren. Llavors, apunten, “molts es penediran de no haver lluitat contra la descontaminació de la Plana abans de construir-la”. La nota positiva de les previsions de futur que fa la plataforma és la confiança que té en Refem. “Esperem que lluitin per la descontaminació total de Can Planas i no només per la remediació de l’abocador”.

Ara fa 11 anys, Albert Lázaro va ser un dels impulsors de la plataforma Cerdanyola Sense Abocadors que després derivaria en Stop Direccional. A casa seva conserva una dotzena de caixes amb tota la documentació generada sobre els abocadors que posa a disposició -escriure a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. de tots aquells que la vulguin estudiar.

  • Publicat a Ciutat

El MAC rep el distintiu ‘Compromís per a la sostenibilitat Biosphere’

El Museu d’Art de Cerdanyola suma un nou segell de qualitat, en aquesta ocasió la Certificació Biosphere per fomentar les bones pràctiques en gestió sostenible. La regidora de Cultura, Elvi Vila, acompanyada per tècnics municipals, recollia el distintiu durant l’acte de lliurament que es va realitzar al Saló de Contractacions de la Casa Llotja de Mar. El ‘Compromís per a la Sostenibilitat Biosphere vol estendre la cultura de la sostenibilitat turística a les empreses i serveis turístics de les comarques de Barcelona. Es tracta d’un programa desenvolupat per la Diputació de Barcelona, amb el suport de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), que té com a principal finalitat implementar una gestió més sostenible en tots els agents d’una destinació turística. 

  • Publicat a Cultura

L’Ateneu acull la fira Orienta Cerdanyola

La fira és la segona fase d’un programa d’orientació al llarg de tot el curs adreçat a l’alumnat de 4t d’ESO

Un dels eixos de treball del servei de Joventut és l’orientació i enguany l’Ajuntament fa un pas més endavant amb la fira Orienta Cerdanyola, fruit d’una tasca que ja porta anys fent-se però que “ara està més coordinada i lligada”, valorava la regidora d’Educació i Joventut. La fira, que tindrà lloc avui i demà dijous a l’Ateneu, inclourà monogràfics adreçats a l’alumnat de 4t d’ESO, xerrada a les famílies, el taller ‘I després de l’ESO?’ i estands informatius amb oferta educativa postobligatòria i d’orientació a Cerdanyola.

D’ON SURT LA PROPOSTA?
El curs 2015-16 el grup de treball d’orientadores dels instituts de Cerdanyola va guanyar el premi Educaweb pel seu blog ‘Capbussa’t a l’empresa’, que consistia en una activitat d’orientació de les que aquesta entitat ofereix als centres. I l’any passat, aprofitant el premi d’Educaweb, es va fer una jornada d’orientació a l’Ateneu. “Es va quedar curt i vam decidir incorporar-ho com a línia de treball i ampliar-ho amb la tasca de les orientadores del Casal de Joves”, explica Vila. L’objectiu no és altre que seguir avançant en una Cerdanyola educadora i orientadora: “El que volem és quan un jove es trobi en un punt que no sap per on continuar, pugui rebre un acompanyament que li permeti prendre una decisió lliure i conscient”.

La fira és la segona fase d’un programa d’orientació al llarg de tot el curs, adreçat a l’alumnat que enguany acaba l’ESO i al que s’han adherit els cinc instituts públics, el CFT Flor de Maig, el CFA L’Alzina i FEDAC-Cerdanyola. Abans de la fira es van fer xerrades generals als centres i després es farà orientació als instituts i xerrades sobre interessos.

PROGRAMA QUE SERÀ VIU
L’objectiu és poder complementar la tasca d’orientació que es fa als centres, posant al seu abast recursos professionals i materials de manera conjunta. Des del consistori es destaca sobretot el “treball transversal que suposa” i la “creació de xarxa que està implicant”. A Cerdanyola “hi ha una oferta educativa molt àmplia” i el govern municipal vol “orientar i ajudar a orientar” en un “procés que pot arribar a ser traumàtic”, assegurava la regidora, que anunciava que el programa d’orientació “està aquí per quedar-se” i que serà viu per respondre a les “demandes i inquietuds reals” dels instituts. - NF

  • Publicat a Ciutat

El Saltells perdrà una línia de P3 el proper curs

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya comunicava la decisió al govern municipal la setmana passada

Cerdanyola tindrà el proper curs una línia menys de P3. La directora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va comunicar la setmana passada a la regidora d’Educació, Elvi Vila, la decisió d’ofertar un grup menys de P3 a l’Escola Saltells el proper curs 2018-2019 per la baixada demogràfica de la ciutat, especialment a la zona escolar 2. L’AMPA del centre ha anunciat que aquesta setmana farà un seguit d’accions per reivindicar les dues línies, entre elles una manifestació fins a l’Ajuntament prevista per demà dijous a partir de les 16.30 hores.

La decisió de la Generalitat no té en compte la petició de l’Ajuntament, segons Vila, compartida amb les direccions de totes les escoles públiques, que consistia en la reducció de ràtios en els grups d’educació infantil de 3 anys per al curs 2018-2019 per propiciar una millor atenció i distribució equilibrada de l’alumnat. També demanaven solucions a la massificació que s’està produint a la resta de nivells, diferents a l’increment de la ràtio fins al nivell màxim que determina la normativa; i que en cas d’haver-se de no ofertar algun grup, respecte als existents actualment, sigui en un centre concertat de la ciutat, “atesa la incidència directa que han tingut des de fa anys les modificacions de l’oferta sobre l’escola pública”.

La regidora Elvi Vila ha manifestat que el seu desacord amb la política educativa dels Serveis Territorials, ja que es basa exclusivament en ajustar l’oferta a les dades demogràfiques, en comptes d’aprofitar aquesta baixada per adoptar mesures que incideixin en la qualitat educativa de la tasca que fan els centres educatius. Per la seva banda, l’equip Directiu del Saltells assegura que ja va expressar al Departament d’Ensenyament el seu desacord pel tancament d’un p3 a l’escola Saltells. “I més encara, després de l’éxit de les nostres Jornades de Portes Obertes d’enguany i el fet que hem estat sempre una escola amb molta demanda de preinscripcions”.
“La decisió no canviarà si no fem soroll. En canvi si es visualitza la protesta sí que hi ha la possibilitat que canviï”, ha apuntat Vila. I des de l’AMPA del Saltells ja han fet un primer gest expressant el seu rebuig a la decisió. “Per a les famílies de l’escola, la qualitat educativa hauria de ser una prioritat de primer ordre, i un tancament de línia a la nostra escola o qualsevol escola del nostre entorn atempta directament contra els interessos dels nostres nens i nenes”, destaquen. A més, defensen que no s’hauria de tancar cap línia de cap escola pública de Cerdanyola i aposten per una baixada de ràtios de forma homogènia i planificada en les línies existents: “Això permetria una millor atenció a l’alumnat, sobretot a la diversitat que tenim a les nostres escoles, alhora que permetria als docents desenvolupar millor la seva tasca i poder innovar”. En sintonia amb el govern municipal, l’AMPA també està “totalment en contra que es mantinguin les línies a escoles concertades de barris amb poca densitat mentre les escoles públiques de barris poblats perden grups”. La forma d’actuar del Departament d’Educació els sembla “inacceptable” i subjectiva ja que no s’ha basat en les dades de preinscripció. “Només amb els germans ja ompliríem quasi la totalitat de places ofertades”, apunten. El tancament d’un grup de P3 al Saltells pot, segons l’AMPA, “trencar un gran equip de mestres” d’infantil. “És una plantilla estable amb projectes nous d’innovació educativa en marxa que pot perillar per aquest tancament”. A més, també afirmen que “costa entendre un tancament en una escola que tot just es va reformar fa 10 anys per acollir dues línies”. - NF

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C