banner web

Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

Fumar augmenta les complicacions en cas de contraure la COVID-19

Fumar augmenta les complicacions en cas de contraure la COVID-19. Aquesta és la conclusió de l'article recentment publicat al Blog del British Medical Journal (BMJ), del qual se’n fa ressò el Programa d’Atenció Primària Sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Els resultats preliminars han demostrat que fumar proporciona una porta d'entrada del coronavirus en l’organisme pels moviments repetitius dels dits a la boca, i que el fum del tabac per inhalació augmenta la taxa de transmissió i la gravetat de les infeccions de les vies respiratòries per la COVID-19. El 12,4% dels fumadors morts van requerir ingrés a la unitat de cures intensives o ventilació mecànica en comparació amb el 4,7% dels no fumadors.

Deixar de fumar durant la pandèmia

Des del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, també asseguren que “se sap que deixar de fumar ajuda al control de malalties cardiovasculars i respiratòries que són factors de risc per la COVID-19”. També recorden que “no hem d’oblidar, -en aquests dies que estem confinats a casa-, que fumar posa en risc la salut de les persones que conviuen amb els fumadors”. En aquest sentit, uneixen esforços per ajudar a la població a deixar de fumar a través d’internet perquè asseguren que “el que sí està clar és que deixar de fumar redueix les conductes de risc pel contagi de la COVID-19”. Deixar de fumar és el millor que es pot fer per la nostra salut i la dels altres. El confinament fa que hi hagi més temps lliure, però al mateix temps, suposa un esforç psicològic i emocional important. Per aquest motiu posen a disposició de la ciutadania una plataforma (http://www.papsf.cat/ajudar-deixar-fumar-COVID19.aspx) per ajudar a deixar de fumar en temps de la COVID 19. 
  • Publicat a Ciutat

Dol en quarantena

Vivim immersos en xifres de contagis, d’ingressos, d’altes i de morts per Covid-19. Malgrat tenir el convenciment que ho superarem, convivim amb la por a lamentar la mort d’algun ésser estimat en una pandèmia que no permet acompanyar ni acomiadar.

La cerdanyolenca Xusa Serra és infermera especialitzada en l’acompanyament en el procés de dol i final de vida i actualment treballa a l’Hospital General Universitari de Catalunya. “Ara mateix el 90% dels pacients tenen covid-19. Les famílies estan molt angoixades perquè estan en una situació d’aïllament i els seus familiars ingressats també”, apunta la terapeuta de dol. “Els professionals estem molt desbordats, fem videotrucades als familiars i ells ens expliquen els seus neguits i patiments. I si mor el seu familiar, parlem amb ells per poder-los ajudar en uns moments que la seva vida s’ha aturat”.

“No poder-se acomiadar és la dificultat més gran d'aquest dol”

A Espanya cada any hi ha més de 300.000 persones que acaben fent un dol complicat per diferents motius: “Un d’ells és la mort inesperada. Ens deixa amb sentiments de coses pendents, de no entendre perquè ha passat”. Una mort per covid és un dol inesperat. “I la dificultat més gran d’aquest dol és no poder-se acomiadar”, remarca la terapeuta. Algunes de les recomanacions per gestionar un dol per covid-19 són escollir un objecte i escriure una carta a la persona que ens ha deixat amb tot allò que haguéssiu volgut dir-li. “Als nens –ells també fan el seu dol- els convidarem a fer un dibuix i a escollir una joguina”, afegeix. I quan estigui tot, es posa en una bossa amb el nom de la persona estimada. “Quan els serveis funeraris us contactin els hi demaneu com fer-ho per portar-los aquesta bossa i que la col•loquin a sobre de la caixa. Perquè tot això vostre puguin marxar amb la persona estimada”, assegura Serra. Si per algun motiu, aquesta opció no és possible la terapeuta recomana fer un grup de whatsapp en el qual pugueu explicar cada dia com us sentiu. “Compartiu tot i recolliu les mostres d’estima que rebreu si expliqueu la vostra situació a xarxes socials”, apunta.  També es pot fer una caixa dedicada a la persona estimada amb tot allò que no voleu que es perdi: “Aquella colònia que sempre gastava o aquell jersei que no es treia mai”. Serra és conscient que no es fàcil fer qualsevol d’aquestes coses, però està convençuda que aquestes accions ajudaran després en el procés de dol. Si una cosa té clara és que no s’ha de fer veure que no ha passat. “El dol s’ha de viure. Plorar per ell o ella són petons i abraçades que no li podem fer. També paraules que no podem dir. Si tinc ganes de plorar ho he de poder fer i explicar per avançar. Ni ell ni ella haurien volgut que aquest dolor fos per sempre”, assegura.  

En el seu treball diari a l’Hospital General Universitari de Catalunya, també ajuda les persones ingressades que viuen la mort d’una persona estimada. De seguida, recorda el cas d’una noia ingressada amb el seu pare a punt de morir a un altre centre hospitalari. “A través de la mare, filla i pare van poder acomiadar-se per videotrucada. Va ser un moment que a ella després l’ajudarà a sentir-se satisfeta de com va poder acompanyar al seu pare, encara que fos d’aquesta manera”, explica. 

“Dir-se t’estimo en aquests moments té un valor incalculable”. I a Serra li ve al cap un altre cas recent, quan va portar un home amb covid-19 a veure la seva dona que estava en una altra planta del mateix hospital: “Per a ell era important acompanyar la seva parella de tota la vida en els seus últims instants”.

Unitat d’acompanyament a l’Hospital General Universitari de Catalunya.

A Hospital General Universitari de Catalunya existeix una unitat d’acompanyament en el dol i final de vida. “És un servei gratuït on atenem també a persones externes”, explica Serra. Podeu contactar amb ella al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Grup de dol a Cerdanyola

D’altra banda, Serra condueix un grup dol a Cerdanyola des de fa més de 17 anys. L’escenari és la seu de Dones per la Igualtat (Indústria,12) dimarts de 18.30 a 20.30 hores. “És obert a tothom i quan tot això passi els rebrem amb molta estima per poder fer un dol saludable, que és el que voldria la seva persona estimada”.

Ni vetlles ni cerimònies religioses

D’acord amb la normativa actualment vigent, el Departament de Salut  ha prohibit les vetlles en tot tipus d’instal·lacions públiques o privades, així com també en els domicilis particulars. Les cerimònies religioses o civils de comiat es posposen fins a la realització de l’estat d’alarma. A més, l’acompanyament de la persona morta a la seva destinació final queda reduït a un màxim de tres familiars i caldrà respectar la distància de seguretat d’un a dos metres entre els assistents. La destinació final del difunt pot ser l’enterrament o la incineració. “Les famílies poden optar per qualsevol d’aquestes dues opcions, independentment de quina sigui la causa de la mort”, destaca el departament de Salut. Els serveis funeraris tenen l’obligació de garantir els drets de la família a l’acompanyament del difunt a la seva destinació final i l’opció sobre el seu destí final (enterrament o incineració).

  • Publicat a Ciutat

Investigadors de la UAB impulsen un model per estimar el nombre real de casos de la COVID-19

Un equip de matemàtics i estadístics de la UAB, de la Humboldt-Universität zu Berlin i de la UPC està  desenvolupant un model per estimar el nombre real de nous casos diaris de persones infectades per COVID-19, davant la impossibilitat de tenir aquesta dada directament en tota la població donat que molts dels casos són lleus o asimptomàtics.

Investigadors del Departament de Matemàtiques de la UAB van desenvolupar el 2016 un mètode per a l’anàlisi de dades subrepresentades en les estadístiques (Under‐reported data analysis with INAR‐hidden Markov chains, Amanda Fernández‐Fontelo,  Alejandra Cabaña, Pedro Puig, David Moriña, Statistics in Medicine, July 2016). El mètode permet fer una estimació acurada del nombre de casos que no es registren oficialment, amb diverses aplicacions en salut pública, com el seguiment del nombre de casos reals d’infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH), de botulisme i també de casos reals de dones maltractades (Untangling serially dependent underreported count data for gender‐based violence, Amanda Fernández‐Fontelo, Alejandra Cabaña, Harry Joe, Pedro Puig, David Moriña, Statistics in Medicine, July 2019). Ara, els investigadors de la UAB, amb la col·laboració del Departament de Ciències de la Computació de la UPC, de la Humboldt-Universität zu Berlin i del Centre de Recerca Matemàtica, estan aplicant aquest mètode per actualitzar diàriament la situació de COVID-19 i, en particular, quantificar els casos no reportats en el registre oficial de la malaltia a Espanya. Els resultats permeten donar una imatge més realista de la pandèmia a temps real, així com estimar amb més precisió dades fonamentals com les taxes de mortalitat reals o el nombre bàsic de reproducció, necessàries perquè els professionals i els polítics puguin prendre decisions. L’anàlisi està pensat per ser fàcilment reproduïble amb dades d’altres països.

  • Publicat a Ciutat

La UAB acabarà el curs virtualment

Davant l’elevada possibilitat que la situació de confinament de la població s’allargui més enllà de les vacances de Setmana Santa i que la represa de l’activitat s’hagi de fer de manera progressiva, l’equip de govern de la UAB, juntament amb les direccions dels centres docents, ha acordat donar per finalitzada la docència presencial del segon semestre del curs 2019-2020 i acorden que tota l’activitat docent pendent continuarà en format virtual.

L’equip de govern està redactant un document marc d’instruccions generals que cada centre haurà d’adaptar a les seves característiques. Aquest document, que inclou indicacions generals sobre calendari acadèmic, docència, avaluació, guies docents, treballs de final d’estudis i pràctiques, s’aprovarà en una propera sessió extraordinària de Consell de Govern.

Tot i que es treballa amb la possibilitat de mantenir un període per a l’avaluació presencial de les assignatures del segon semestre entre mitjans de juny i juliol, el professorat haurà d’elaborar un pla d’avaluació virtual davant d’una eventual evolució de la crisi sanitària que faci impossible l’activitat presencial en aquelles dates. “Els serveis de TIC de la universitat, com han fet amb molta eficiència fins ara, donaran suport a aquesta tasca”, destaca la UAB en un comunicat.

L’equip de govern és “molt conscient” que “hi ha persones que per diversos motius poden tenir problemes per seguir els estudis en la modalitat virtual”. En aquest sentit, està “cercant mecanismes per garantir la continuïtat de tot l’alumnat que es troba en aquestes circumstàncies”.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, agraeix "la solidaritat, el compromís i l’esforç de tota la comunitat universitària per aconseguir que la universitat continuï funcionant en docència, recerca i activitat administrativa i de gestió, de manera virtual i remota". Finalment, la rectora desitja "una ràpida recuperació" a les persones afectades per la malaltia.

 

  • Publicat a Ciutat

Els Mossos intensifiquen els patrullatges al voltant dels establiments de serveis essencials

Els Mossos d’Esquadra han intensificat els patrullatges arreu de Catalunya al voltant d’establiments considerats essencials que estan oberts aquests dies com farmàcies o botigues d’alimentació, amb especial atenció en els horaris d’obertura i de tancament quan pot haver menys persones al carrer.

Amb la declaració de l’estat d’alarma decretada per reduir els contagis de coronavirus únicament poden obrir al públic aquells comerços o serveis de primera necessitat de manera que són molt pocs els establiments que continuen la seva activitat comercial amb normalitat.

El decret també va establir limitacions en la mobilitat de les persones que només poden sortir al carrer per les causes de força major establertes. Aquesta menor mobilitat de ciutadans fa que hi hagi menys presència de persones al carrer, sobretot quan els establiments de primera necessitat obren o comencen a tancar.

Per tant, que només estiguin obertes les botigues de serveis essencials juntament amb la menor presència de gent pel carrer pot provocar que aquests comerços puguin ser un objectiu pels lladres i que els propietaris i treballadors puguin tenir sensació d’inseguretat.

Les botigues minoristes han de tancar en horari nocturn

D'altra, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va prohibir, en data d'ahir, l'obertura de les botigues minoristes en horari nocturn. El tancament de tota activitat a partir de les 21 h reforça les mesures encaminades a la prevenció i la contenció de la propagació del coronavirus entre la població.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C