Informació de cultura a Cerdanyola

Aprovada la convocatòria de licitació per a la gestió de les escoles bressols municipals

En una Junta de Govern extraordinària celebrada aquest matí s'ha aprovat la convocatòria de licitació per a la gestió de les escoles bressols municipals (Cordelles, Turonet i Montflorit). Segons l'alcalde Carlos Cordón, s'ha fet "a través del mateix model de gestió que ha existit els últims 10 anys", però que "ens ha de permetre introduir millores que en el seu moment no es van contemplar".  Així, assegura el batlle, "garantim un únic servei per als tres centres per una mateixa concessionària, superant les asimetries actuals i promovent l'equiparació salarial de tots els treballadors i treballadores". 
 
A més, el contracte garanteix el servei per als propers dos anys. "El que també ens permetrà treballar millores o noves modalitats de futur, així com canvis en el contracte o en el propi model de gestió, i així deixar de funcionar a base de pròrrogues", ha destacat Cordón a través de les seves xarxes socials. 
 
ERC: "El govern del PSC torna a externalitzar les escoles bressol municipals amb un nou contracte per un mínim de tres anys"
 
El grup municipal d'ERC creu que "el govern socialista ha forçat els terminis de duració del contracte per poder-ho aprovar per la junta de govern i així ha apartat el ple municipal del necessari debat democràtic sobre quin és el model idoni i majoritari de gestió de les escoles bressol municipals". Un cop més ERC fa públic que "no s’ha explicat a la major part de l’oposició quines són les característiques concretes del servei que es vol licitar, en la mateixa línia d’opacitat i precipitada gestió que considera habitual en el govern". Així, asseguren els republicans, l'expedient consta de greus deficiències en la seva tramitació; hi ha dubtes sobre la subrogació de tot el personal actual; no es modifica el projecte pedagògic ni organitzatiu de fa més de nou anys; "així com altres incompliments legals que podrien ser susceptibles d'una impugnació davant el el Tribunal Català de Contractes i aturar la licitació quan només queden tres mesos per a la finalització dels actuals contractes".
 
“El nostre model és la municipalització del servei, però si el que pretén el Partit Socialista externalitzar-lo, el més lògic en aquests moments d'incertesa de com serà el retorn de les escoles i l'aixecament de l'estat d'alarma, era prorrogar els contractes actuals, i no fer-ne un de nou", remarca ERC. La formació també valora molt negativament la "manca de valentia de no optar per models pedagògics i organitzatius més adients als temps actuals i limitar-se a repetir els antics". A més, els republicans mostren la seva "preocupació que s'asseguri la total subrogació de les treballadores actuals”.
 
Des d’ERC s'aposta per la gestió pública directa d’aquest servei i consideren que l’escola bressol és la primera i més important institució educativa, "un pilar fonamental de tota societat sobre el que cal apostar que sigui de caràcter públic i de qualitat, i destinar-hi tots els recursos necessaris". Finalment, ERC interpreta el silenci d'alguns partits del consistori que en el passat s’havien manifestat per la defensa de la no externalització dels serveis públics i a favor de la municipalització del servei, "com un avançament tàctic per una possible ampliació del govern i així no haver d'afrontar dins d'ell aquesta externalització, com tampoc en el seu dia van acordar res sobre les EBM en els acords programàtics públicament signats".
 
Guanyem denunciava ahir en un comunicat que avui s’aprovava la “privatització express” de les escoles bressol municipals

El grup municipal de Guanyem Cerdanyola assegura en un comunicat que ahir va conèixer “les intencions” de l’alcalde Carlos Cordon, d’aprovar avui per Junta de Govern (10.30hores) el futur de les escoles bressol. Així, la formació denuncia públicament que el PSC de Cerdanyola aprovarà “el futur, com a mínim, per als pròxims dos anys” de les escoles bressols. “No comprenem aquesta aprovació enmig de la crisi sanitària que vivim i a més, estant en estat d’alarma”, destaca. La formació demana la suspensió de la sessió de la Junta de Govern i exigeix “un debat obert i transparent” sobre la gestió de les escoles bressols municipals.

Durant els últims anys s’ha posat el model de la gestió de les escoles bressol al centre del debat polític de la ciutat. “L’opinió sobre el model de gestió no és igual per tots els grups municipals, tot i així, a la passada legislatura es va debatre fins a tres vegades una proposta de gestió pública per part de l’Ajuntament, rebutjada pel ple”, recorda Guanyem, que creu que “hi ha d’haver un consens a dins de la ciutat” i per aquest motiu és “imprescindible que es doni l’espai necessari per poder valorar les opcions per aprovar-ho i aquest és el ple”. Amb aquesta aprovació, apunta la formació, el PSC “concedirà d’amagat la gestió a empreses privades, malgrat tenir el projecte de gestió pública acabat sobre la taula des que va arribar a l’alcaldia”. En aquest sentit, demanen als grups que donen suport al govern municipal, Junts per Cerdanyola i En Comú Podem, a mostrar el seu posicionament sobre aquest tema.

En diverses ocasions la formació ha reiterat la seva “disconformitat en el tracte que està donant el govern a tota l’oposició”. En aquest sentit, indica que “el govern està vetant el dret a preguntar de l’oposició, tot convocant plens extraordinaris, els quals, no permeten realitzar preguntes”. Per a Guanyem, l’executiu de Cordón “també bloqueja l’opció de presentar mocions i ens fa arribar la informació amb comptagotes”, fet que provoca “un bloqueig continuat dels nostres drets com a oposició”.

 • Publicat a Ciutat

La majoria de professionals del Taulí amb PCR positiva han desenvolupat anticossos

La majoria de professionals del Parc Taulí amb PCR positiva prèvia han desenvolupat anticossos anti-SARS-CoV-2, segons els primers resultats (provisionals) de l’estudi de seroprevalença COVID-19 que s'està portant a terme al Parc Taulí, amb el finançament de la Fundació Banc Sabadell."Donada la provisionalitat dels resultats, però, encara no podem extreure conclusions definitives", apunten des de l'hospital de referència de Cerdanyola.  Un cop finalitzin les extraccions que s'estan realitzant als professionals, l'estudi continuarà amb la inclusió d'altres 600 persones, que en aquest cas seran pacients del propi hospital i ciutadans de la població de referència. 

Són els primers resultats de l'estudi que s'està fent des del 4 de maig. A data 14 de maig ja s'havien rebut un total de 3.422 qüestionaris de professionals interessats en participar-hi, dels quals ja s'han programat 3.189 (93,2%) extraccions i s'han realitzat 1.392 (43,6%). D'aquestes, ja tenen resultat informat un total de 1.181 professionals. Del total de determinacions realitzades i informades fins ara s’ha trobat que un 13,3% (n=157) han desenvolupat resposta immunològica (anticossos IgG) enfront coronavirus SARS-CoV-2. 

Els resultats per professionals que prèviament s'havien fet la determinació de PCR de SARS-CoV-2 en nasofaringe:

 • Professionals amb PCR positiva: serologia positiva 94% (46/49).
 • Professionals amb PCR negativa: serologia positiva 25.5% (13/51).
 • Professionals que NO es va realitzar la PCR: serologia positiva 9,1% (98/1.081). En aquest grup s’han detectat 5 casos amb resultat NO concloent (0,5%).
   

 

 • Publicat a Ciutat

Celebració virtual del Dia Internacional dels Museus

L'actual situació de pandèmia generalitzada ha marcat la celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, que enguany serà més digital que mai. Els museus de Cerdanyola s’afegeixen a la celebració que enguany té per lema ‘Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió’, un punt de trobada per posar de relleu la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus.

El Museu d’Història de Cerdanyola proposa per celebrar el Dia Internacional dels Museus diverses activitats virtuals que es podran seguir als seus perfils d’Instagram i Facebook. Es tracta d’activitats que ja estaven previstes en la programació del museu i que s’han convertit a format online per poder ser seguides per les persones interessades en conèixer i gaudir del patrimoni històric de la ciutat.

 • Els temples de la Vall de Feixes. El dissabte 16 de maig es publicarà un vídeo amb la visita guiada online a dos dels espais patrimonials més singulars del Museu d’Història de Cerdanyola: l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. 
 • Vall de les Feixes. El diumenge 17 de maig el vídeo que es publicarà serà l’itinerari comentat online per la vall de les Feixes, una petita vall que s'obre a la plana del Vallès i que és un reflex de la llarga història de Cerdanyola. L’itinerari permetrà contemplar la gran riquesa patrimonial d’aquest paratge natural amb masies de diferents tipologies i diversos trams dels aqüeductes que portaven aigua als camps.
 • Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. La darrera de les activitats programades serà el dilluns 18 de maig i serà un vídeo de la visita guiada online al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver amb la seva evolució, els seus carrers i la vida quotidiana dels seus habitants al segle III a.C.
 • Els de Ca n'Oliver, símbols del poder a la Cultura Ibèrica. El director del Museu, Joan Francès Farré, explicarà  en un vídeo la història d'uns fragments escultòrics  zoomorfs conservats al Museu i ho relacionarà amb els objectes vinculats a l'aristocràcia de Ca n'Oliver. Aquesta activitat s'emmarca en el lema d’enguany ‘Museus per la igualtat, diversitat i inclusió’.

El Museu d’Art de Cerdanyola també proposa diverses activitats sota el lema ‘Museus per la igualtat, diversitat i inclusió’, una temàtica que encaixa de ple amb l’essència del museu. Les activitats es publicaran entre el 16 i 18 de maig als perfils d’Instagram, Twitter i Facebook del mateix museu.

 • Tres nus de Togores. El director del museu, Txema Romero, comentarà en un vídeo una de les obres més destacades de la trajectòria del pintor cerdanyolenc Josep de Togores,  que forma part del fons del Museu Nacional d'Art de Catalunya i que està dipositat al Museu d’Art de Cerdanyola.
 • Les artistes de l’home nu. Es tracta de càpsules "portes obertes online" sobre les obres contemporànies de l'exposició L’Home nu realitzades per dones artistes, que inclouran declaracions de les seves autores. Amb la col·laboració de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de la Fundació Abelló de Mollet.
 • Challenge de recreacions. Tot continuant amb la línia lúdica de les darreres setmanes el Museu demana a les persones seguidores de les seves xarxes que es fotografiïn recreant algunes peces del museu, o de l'exposició,  i les etiquetin amb #artathomechallenge #dim2020 #maccerdanyola
 • Quizmuseum. I per als seguidors de la col·lecció modernista i noucentista, l'Associació d'Amics del MAC plantejarà algunes preguntes al voltant de la igualtat, la diversitat i la inclusió a partir dels artistes Josep de Togores, Ismael i Ana Maria Smith.

El Festival de Curtmetratges "made in Cerdanyola" La Vida és Curta que el Museu d’Art de Cerdanyola organitzava conjuntament amb el Servei de Joventut i l'entitat Plat Artístic i que se celebrava tradicionalment el 18 de maig es traslladarà al mes de novembre.

 

Guanyem denuncia que avui s’aprovarà la “privatització express” de les escoles bressol municipals

El grup municipal de Guanyem Cerdanyola assegura en un comunicat que ahir va conèixer “les intencions” de l’alcalde Carlos Cordon, d’aprovar avui per Junta de Govern (10.30hores) el futur de les escoles bressol. Així, la formació denuncia públicament que el PSC de Cerdanyola aprovarà “el futur, com a mínim, per als pròxims dos anys” de les escoles bressols. “No comprenem aquesta aprovació enmig de la crisi sanitària que vivim i a més, estant en estat d’alarma”, destaca. La formació demana la suspensió de la sessió de la Junta de Govern i exigeix “un debat obert i transparent” sobre la gestió de les escoles bressols municipals.

“Hi ha d’haver un consens a dins de la ciutat”

Durant els últims anys s’ha posat el model de la gestió de les escoles bressol al centre del debat polític de la ciutat. “L’opinió sobre el model de gestió no és igual per tots els grups municipals, tot i així, a la passada legislatura es va debatre fins a tres vegades una proposta de gestió pública per part de l’Ajuntament, rebutjada pel ple”, recorda Guanyem, que creu que “hi ha d’haver un consens a dins de la ciutat” i per aquest motiu és “imprescindible que es doni l’espai necessari per poder valorar les opcions per aprovar-ho i aquest és el ple”. Amb aquesta aprovació, apunta la formació, el PSC “concedirà d’amagat la gestió a empreses privades, malgrat tenir el projecte de gestió pública acabat sobre la taula des que va arribar a l’alcaldia”. En aquest sentit, demanen als grups que donen suport al govern municipal, Junts per Cerdanyola i En Comú Podem, a mostrar el seu posicionament sobre aquest tema.

En diverses ocasions la formació ha reiterat la seva “disconformitat en el tracte que està donant el govern a tota l’oposició”. En aquest sentit, indica que “el govern està vetant el dret a preguntar de l’oposició, tot convocant plens extraordinaris, els quals, no permeten realitzar preguntes”. Per a Guanyem, l’executiu de Cordón “també bloqueja l’opció de presentar mocions i ens fa arribar la informació amb comptagotes”, fet que provoca “un bloqueig continuat dels nostres drets com a oposició”.

 

Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

 • 24 Març 2016 18°C 8°C
 • 25 Març 2016 16°C 8°C