Trobat un hipogeu de l’edat del bronze al Parc de l’Alba

Destacats Trobat un hipogeu de l’edat del bronze al Parc de l’Alba

Un equip d’arqueòlegs coordinat amb el Servei de Patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola ha excavat cinc estructures arqueològiques datades entre els inicis de l’Edat del Bronze (anys 1800 a 1500 aC) i la primera Edat del Ferro (700-550 aC), localitzades al voltant del Sincrotró Alba. D’entre les troballes fetes pels investigadors destaquen un hipogeu amb restes de quatre persones enterrades, una pedra decorada que podria pertànyer al fragment d’una estela funerària -inhabitual en jaciments d’aquesta època- i diverses sitges amb material divers.

Les troballes realitzades en aquesta campanya compatibilitzen cinc estructures arqueològiques a diferents punts del Parc de l’Alba, actualment en urbanització, a les que cal afegir altres onze restes arqueològiques excavades a l’entorn del sincrotró Alba anys enrere. L’hipogeu estava segellat per més de 500 pedres, pedres que provenien en la seva major part de la riera Major, que fa de frontera entre el Parc de l’Alba i el Parc natural de Collserola. La regidora de Cultura Montserrat Montiel, destaca que aquestes troballes són “fruit de l’aposta del govern municipal per mantenir les excavacions arqueològiques” tant al poblat ibèric de ca n’Oliver com a la resta del territori on es faci qualsevol descoberta interessant.

Les peces recuperades estan ara en procés de muntatge, dibuix i inventari abans de passar als estudis de radiocarboni o ADN sobre les restes d’ossos humans que, entre d’altres informacions, han de suposar una datació acurada, l’establiment o no de vincles familiars entre els morts enterrats a l’hipogeu, la determinació dels conreus existents a la zona en aquella època o fins i tot la fauna habitual al territori. Les peces actualment en estudi s’exposaran al públic al Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver en una mostra que vol reunir material procedent de diverses campanyes d’excavació als terrenys del Centre Direccional-Parc de l’Alba.

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C