banner web

Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

Cronopios en quatre capítols nous

Després d’un any de girar per tota la península amb més de 40 actuacions, la banda cerdanyolenca publica el seu nou treball, ‘La Perla Negra’. L’EP constitueix un relat de quatre capítols autònoms -Saint-Denis 81, Brandenburg, Ya no te espero i Ja ho tindríem- que configuren una història plena d’intimitat i humor on Cronopios explora la seva pròpia interpretació de la fusió de les noves sonoritats amb els estils clàssics que el caracteritzen. L’avançament, Saint-Denis 81, ja està disponible i els altres tres temes es publicaran el 21 de febrer. El concert de presentació de la nova gira serà el 27 de març a la sala La Nau de Barcelona.

El grup ha gravat el seu últim treball a Tape Tone Studio (Terrassa), el mateix estudi d’on ja va sorgir ‘La Sonora Creació’. “A més del videoclip que hem estrenat, hi haurà un més amb un dels tres temes que estrenem el 21 de febrer. L’EP és un relat que fem per capítols, i les cançons que tenen videoclip són la primera i l’última”, desvetlla Jaume Palomar. “És un relat de quatre capítols, cadascun és autònom, però quan els poses conformen una història de principi a fi”, apunta Pol Orobitg, que remarca que el nou treball “parla d’històries reals que ens han passat a nosaltres”.

“Arrisquem una mica més en l’estil musical”

‘La Perla Negra’ també ha suposat per a Cronopios fer un pas més. “Arrisquem una mica més en l’estil musical. Es comença a veure a l’avançament d'avui, però sobretot amb dos dels tres temes del dia 21”, explica Palomar. En aquest sentit, Eloi Orihuela assegura que han barrejat els tres estils que porten normalment -hip-hop, latin i funk- “per intentar que tinguin un punt més actual”.

Els orígens de la banda es remunten a una classe de l’institut Pere Calders. Cronopios va ser el nom perfecte per batejar “les solemnes tonteries” que interpretaria un grup d’amics any rere any, davant companys i professorat en les diverses festivitats del calendari. Poc a poc el projecte va anar superant l’adolescència i s’hi van incorporar nous membres. I al novembre de 2018, Cronopios estrena el seu primer treball complet, ‘La Sonora Creació’. Desperten l’interès de la discogràfica PICAP i es llencen a la gira de presentació del seu primer disc arreu del país i de la península. Al juny de l’any passat, Cronopios treu en format de single un segon capítol, ‘La Segona Creació’, una composició audiovisual completa que perfila un estil molt propi.

El grup està actualment format per David Piquer (bateria), Adrià Barja (baix),  Sara Mimó (guitarra), Martina Solivelles (teclat i veus), Jaume Palomar (percussió i veus), Eloi Orihuela (saxo baríton i veu) Albert Gallego (trompeta), Martí Mas (trompeta), Salva Sanchis (trombó) i Pol Orobitg (veu).

  • Publicat a Cultura

El Col·lectiu Ronda lluitarà per les indemnitzacions per l’amiant malgrat el concurs de creditors de l’antiga Uralita

El Col·lectiu Ronda ha anunciat que lluitarà per les indemnitzacions dels treballadors afectats per l’amiant tot i que l’antiga Uralita -ara Coemac- s’hagi declarat en concurs de creditors argumentant la impossibilitat de fer front a les reclamacions.

La setmana passada fonts de l’empresa explicaven a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que Coemac es troba en una situació “d’insolvència” i que és incapaç de fer front a les indemnitzacions pels efectes que la fabricació de fibrociment amb amiant va tenir sobre els veïns i treballadors de les seves antigues fàbriques. Els responsables de Coemac asseguraven que en els darrers anys han hagut de fer front als procediments judicials i les indemnitzacions vinculades a l’impacte que la pols d’amiant. “Tots els beneficis i els negocis en què havíem anat invertint s’han hagut de destinar a aquesta causa”, remarcaven. La companyia subratlla que el concurs sol·licitat afecta únicament Coemac, la societat capçalera del grup, i que no s’estén a altres filials, en particular a Adequa Water Solutions, titular del negoci de canonades i accessoris de PVC.

Des del Col·lectiu Ronda es vol adreçar un missatge de tranquil·litat respecte les possibilitats de cobrament de les indemnitzacions imposades a Coemac en via judicial en qualitat de successora d’Uralita. El concurs voluntari de creditors “no implica necessàriament que el grup empresarial es trobi en situació d’insolvència irreversible ni comporta per se la voluntat d’extinció de l’activitat empresarial sinó que pot orientar-se a una gestió ordenada dels recursos per preservar la viabilitat i assegurar que l’empresa respongui a les obligacions que emanen de resolucions judicials com ho són les indemnitzacions a les víctimes de l’amiant afectades per l’activitat d’Uralita”, destaca. Per als advocats, la sol·licitud de concurs presentada “no afecta la totalitat de societats del grup, sobre les qual recau l’activitat productiva i que, segons la pròpia COEMAC, han obtingut xifres record de vendes i beneficis durant l’any 2019”.

“La sol·licitud de concurs voluntari de creditors podria pretendre exercir un efecte dissuasori sobre les justes reclamacions de les persones afectades per l’amiant”

La cooperativa d’advocats recorda que fa més de 30 anys que lluita pel reconeixement de les víctimes de l’amiant: “Un llarg camí judicial que ha servit per establir de forma inequívoca la responsabilitat d’Uralita sobre centenars de casos de defuncions i malalties, incloent-hi persones sense cap tipus de vincle laboral, ni directe ni indirecte, amb l’empresa”. Al seu entendre, la sol·licitud de concurs voluntari de creditors podria “pretendre exercir un efecte dissuasori sobre les justes reclamacions de les persones afectades per l’amiant”, tot traslladant a l’opinió pública “la percepció mancada de fonament que les indemnitzacions imposades pels tribunals mai no seran abonades per part d’una empresa que va obtenir guanys milionaris durant dècades des d’una posició d’absolut menyspreu per la salut i seguretat dels seus treballadors”. Així, apunten que les possibles dificultats financeres de Coemac “no poden ser en cap cas una fórmula per eludir la responsabilitat derivada de les seves pràctiques empresarials i l’incompliment reiterat de l’obligació de vetllar i protegir la salut dels seus treballadors, les seves famílies i les persones que han viscut i/o treballat als voltants de fàbriques com la Uralita”. En perspectiva que la soŀlicitud de concurs de creditors presentada  30 de gener sigui acceptada, el Col·lectiu Ronda anuncia que es mantindrà “absolutament vigilant” perquè “l’empresa satisfaci les seves obligacions indemnitzatòries presents i futures” fent servir tots els instruments legals al seu abast per preservar el dret de les víctimes i les seves famílies a veure rescabalat el dany sofert. A més, els advocats apunten la situació viscuda per COEMAC torna a enfrontar-nos a la “necessitat urgent que s’aprovi la creació d’un fons públic de compensació per a les víctimes de l’amiant” tal i com ja existeix a altres països de la Unió Europea com ara França.

  • Publicat a Ciutat

Un MAC viu i amb projecció

Després de celebrar el BCIN i els 10 anys, el MAC mira cap al futur tot estrenant una programació semestral variada que té com a protagonista l’exposició ‘L’Home Nu’. El MAC està “més viu que mai, més connectat a la ciutat que mai i amb més projecció que mai”, destacava  la regidora de Cultura, Pepi Rivera. També remarcava el fet que l’equipament compti amb la certificació Biosphere, un segell de qualitat turística que consolida el Museu d’Art de Cerdanyola com un dels “principals atractius” de la ciutat.

L’exposició ‘L’Home Nu’, una mostra gestada i comissariada des del MAC, és la proposta més destacada de la programació per al primer semestre de 2020 del Museu d’Art de Cerdanyola. La proposta -que està “tenint una mol bona resposta”, segons el director del MAC Txema Romero-, aproxima el públic visitant a la temàtica del nu masculí, des d’una perspectiva feminista que reivindica la igualtat de gènere i la diversitat d’identitat de gènere, sexual i afectiva. L’exposició comptarà amb activitats paraŀleles com ara tallers de dibuix de model al natural, visites guiades o una altra especial sol·licitada pel Club Naturista de Catalunya. La mostra es podrà visitar al MAC fins a l’abril i després itinerarà per tota la província durant dos anys. “És un orgull i una projecció per a la ciutat”, destacava Rivera.

ALTRES EXPOSICIONS

El MAC acollirà del 17 d’abril al 7 de juny la mostra ‘No em va fer Brossa’,  una producció d’Art Contemporani de la Generalitat.  Signada pel col·lectiu Cabosanroque, converteix els objectes en art dinàmic i conceptual, tot un contrapunt a la col·lecció modernista. ‘Entre línies. Viatge, desig i fantasia il·lustrada’ prendrà el relleu del 28 de juny al 30 d’agost. La mostra presenta una selecció de llibres il·lustrats de l’Hemeroteca de la UAB fruit de la col·laboració amb el Màster de gestió del patrimoni del Departament d’Art. L’Espai Arc acollirà una mostra sobre el taller d’identitats que l’IES Jaume Mimó va fer amb el Safareig i l’artista Francesca Llopis. També planteja una col·laboració amb el Centre Manyà d’Alella amb una mostra de David Ymbernon. Finalment, l’exposició ‘Art i llibertat d’expressió’ serà la protagonista de l’espai des del juliol fins al setembre.

BENESTAR I SALUT

Com a novetat de la programació, els Amics del Museu d’Art de Cerdanyola (AMC) organitza cada darrer diumenge de mes una activitat de benestar i salut, midfulness o meditació per introduir el concepte d’Arts&Health a l’equipament.

CICLE DE MÚSICA DE CAMBRA

D’altra banda, enguany del Cicle de Música de Cambra comptarà amb tres concerts a la sala de concerts del MAC,  amb entrada gratuïta i aforament limitat. “És un cicle on tenen cabuda tots els estils i que ens oferirà tres concerts molt variats”, explica Jose Guillem, tècnic responsable de la proposta. La primera serà del duet Absit Duo (viloncell i saxofon), amb l’espectacle ‘Dansant’ el 23 de febrer (12h). La proposta ‘Música a cau d’orella’, de les Marala Trio, sorprendrà a tothom en proposar veus i tecnologia binaural per cantar quasi persona a persona. “Tota una experiència sensorial”, avançava Guillem, que arribarà l’1 de març (18h). I el “cantautor maño” Ángel Petisme, com ell mateix es defineix, clourà el cicle el 15 de març (12h), presentant el seu treball ‘Pilar’, acompanyat de la seva guitarra, acordió i piano.

MARÇ, ABRIL I MAIG

Durant el març el museu reivindica la perspectiva feminista amb la recuperació d’una de les muses/protagonistes del museu, la Manuela, veritable protagonista del quadre de Togores ‘Un borratxo’. El festival [C]SCREEN de cinedansa arribarà a l’abril i al maig el modernisme serà el protagonista. Concretament, hi haurà conferències sobre la seva vinculació amb l’avantguarda i amb el món sobrenatural i l’espiritisme, la fira i el mercat modernista, l’itinerari modernista pel Barri de Dalt, mostra de bonsais, concurs de pintura ràpida, i fira d’artistes, entre d’altres.

QUÈ ES PODRÀ VEURE A LA SALA ARIMANY?

El programa d’activitats del MAC es completa amb la programació de la Sala Elisa Arimany, que proposa la mostra ‘Jo pallassa’ d’Afocer (febrer) o una mostra fotogràfica del cinquè aniversari de la Biblioteca Central (març), entre d’altres.

  • Publicat a Cultura

La Generalitat mantindrà el P3 de l’escola Fontetes el proper curs

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ofertarà P3 a l’escola Les Fontetes el proper curs. L’anunci es feia públic minuts abans del ple d'ahir per part de l’AFA de les Fontetes i poc després des del consistori es confirmava la bona notícia tot assegurant que el govern català ha traslladat el seu compromís de participar en el grup de treball per a l’elaboració d’un pla de viabilitat del centre contemplat a la proposta d’acord inclosa la declaració institucional presentada a l’última sessió plenària.

PER QUÈ EL DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT HA RECONSIDERAT LA SEVA DECISIÓ?

“El director de Serveis Territorials del Departament d’Educació, Jesús Viñas,  ens va dir que havien reconsiderat la seva decisió després de les converses mantingudes i de les dues reunions realitzades la setmana passada”, explica el regidor d’Educació, David González, satisfet pel gir dels esdeveniments. “Estem molt contents i creiem que la reconsideració és fruit precisament de parlar entre tots i totes i de corresponsabilitzar-nos d’un tema tan important”. Per al regidor, el manteniment de la línia de P3 “suposa un pas decisiu per garantir el futur de centre i de el propi benestar al barri de les Fontetes”. En aquest sentit, el regidor agraïa a l’AFA Fontetes “el treball i la implicació que han mostrat amb la causa” i  l’AV Fontetes “la col·laboració i predisposició que han mostrat sempre”.Però, com anunciava González, “l’important treball realitzat no es pot quedar aquí, perquè d’aquí un any podem tenir la mateixa proposta de tancament sobre la taula d’aquesta escola o d’una altra”.

L’AFA de Fontetes celebrava la notícia amb alegria i satisfacció, però amb la consciència que la lluita no s’acaba perquè el perill existeix. “És el moment en que més hem de treballar perquè els nostres projectes es materialitzin: volem una escola de barri viva! Volem ser protagonistes de la política educativa del municipi, del destí de les nostres escoles”. La presidenta de l’AFA Les Fontetes, Katjuscia Mattu, intervenia l’audiència ciutadana del ple de gener tot proposant “treballar en la revitalització de l’escola i en la planificació educativa de tot el municipi”. La representant també demanava que aquesta oportunitat serveixi per reflexionar i actuar contra la segregació escolar i continuats tancaments de línies educatives a la ciutat sempre a l’escola pública. I per aconseguir-ho, demanava la creació d’un grup de treball on participin administració, comunitat educativa i veïns.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE SUPORT A L’ESCOLA FONTETES

D’altra banda, el ple de gener va incloure una declaració institucional -amb el suport de tots els grups municipals- de suport a l’escola Fontetes. El text proposa crear, en el termini d’un mes, un grup de treball per elaborar un pla de revitalització de l’escola, que  hauria d’estar finalitzat al desembre de 2020 i que estaria composat pel Departament d’Educació, l’Ajuntament de Cerdanyola, el claustre de mestres de l’Escola les Fontetes, l’AFA de l’escola les Fontetes, l’AV de Fontetes i altres actors que estiguin interessats. La declaració també aposta per crear  en el termini d’un mes una comissió de treball -en el si del Consell Escolar Municipal o del Projecte Educatiu de Ciutat- encarregada d’analitzar la situació a nivell global i d’elaborar la planificació educativa municipal en quant a demanda i oferta de places. Aquesta comissió hauria de presentar les seves conclusions abans del període de pre-inscripció del 2021.

La declaració institucional destaca que dins la reforma de l’entorn de l’estació de Renfe i dels cinemes El Punt preveu la construcció de 260 nous habitatges i que el mateix projecte afirma que els serveis necessaris per aquests nous veïns “seran els propis de Fontetes”. El text també recorda que des del juny de 2018, entitats i particulars del barri van elaborar un programa d’actuació que contemplava la transformació de l’escola en Institut-Escola amb escola bressol. “Aquesta proposta va ser assumida per totes les forces polítiques que es presentaven a les eleccions municipals, amb la matisació que era competència de la Generalitat de Catalunya, però que defensarien la proposta si arribés el cas”, remarca el text.

  • Publicat a Ciutat

Els treballs de remodelació del carrer de Santa Marcel·lina comencen dilluns

Els treballs d’arranjament del clavegueram i de reurbanització del carrer de Santa Marcel·lina, entre el Passeig de Cordelles i el carrer de Sant Daniel, començaran aquest dilluns. L’actuació a fer al carrer de Santa Marcel·lina tindrà una durada de 5 mesos i s’ha adjudicat  a Asfaltos Barcino per un pressupost total de 858.858 euros.

La xarxa de clavegueram necessita una immediata substitució integral en l’àmbit del carrer de Santa Marcel·lina, ja que està molt deteriorada. Segons el consistori, ha sofert un seguit de reparacions importants en els darrers anys per clots a l’asfalt a causa d’enfonsaments del col·lector existent. En referència a la reurbanització, l’Ajuntament ha considerat la necessitat de canviar la secció del carrer santa Marcel·lina. Aquest forma part de la xarxa bàsica de 2n nivell pel que fa al pas de vehicles. A més, es tracta d’un carrer de marcat caràcter comercial, amb més de 20 botigues, però amb unes voreres estretes. En alguns casos no s’arriba a la vorera mínima per normativa actual d’1’ 80m.

Pacificació del vial i prioritat per als vianants, però eliminació de la franja longitudinal d’aparcament

El projecte proposa la modificació de la secció del carrer. El carrer, de 10 metres d’amplada aproximadament, comptarà amb un carril centrat de 3’50 metres i dues voreres a cada costat d’uns 3,25 metres d’ample. Aquest fet comportarà l’eliminació de la franja longitudinal d’aparcament que actualment dóna la possibilitat d’aparcar a una trentena de vehicles dintre de l’àmbit d’actuació. A la zona central, comunicada amb l’espai de la plaça de la Torre Vermella, es planteja un espai amb prioritat per a vianants amb la calçada al mateix nivell de les voreres. Els acabats seran de peces prefabricades per les voreres, asfalt per la calçada i llambordins per alguns trams de calçada. Un cop enllestits els treballs, es pacificarà el trànsit el carrer i es prioritzaran les persones vianants. Paral·lelament es renovarà el mobiliari urbà i es canviarà l’enllumenat públic.

Afectacions al trànsit i a la circulació d’autobusos

Les obres es duran a terme per trams, començaran per l’extrem del passeig de Cordelles i aniran avançant fins al carrer de Sant Daniel. Els talls de circulació aniran actualitzant-se i senyalitzant-se. A més, hi haurà moments puntuals que els pàrquings privats amb accés pel carrer de Santa Marcel·lina tindran l’accés restringit. Aquestes accions seran degudament comunicades per l’empresa a les persones afectades.
Els treballs també comportaran el desviament de les línies d’autobusos amb itinerari per aquest vial i l’anul·lació de les parades de Sant Casimir / Banús i Santa Marcel·lina / Pintor Togores. Les línies e3, B4, SU2 i N62 es desviaran per Francolí, Santa Anna, avinguda de Catalunya i Francesc Layret recuperant el recorregut habitual a partir del carrer de Lluís Companys.

La línia B2 anul·la el seu recorregut habitual pel carrer de Francolí i tindrà parades al carrer de La Clota amb passeig de Cordelles (provisional) i carrer de Santa Anna amb Camèlies (parada SU3). A partir del carrer de Lluís Companys també recupera el recorregut habitual. Des del consistori es recomana als usuaris que tinguin en compte l’increment de temps que poden comportar aquestes alteracions sobre els horaris habituals de pas. L’aparcament del carrer del Torrent (zona blava) quedarà anul·lat per possibilitar el doble sentit de circulació. Els contenidors existents aniran al tram de zona blava del carrer Bonasort.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C