Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

El MAC, un patrimoni de tothom

Art, llums, i música van ser les protagonistes de l’acte central de la commemoració del desè aniversari del MAC i de la declaració dels vitralls modernistes de les Dames de Cerdanyola com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). En un acte on tothom esperava parlaments i refrigeri, l’equipament va anar més enllà i va oferir una actuació del saxofonista cerdanyolenc Llibert Fortuny, qui ha compost una peça amb audios que escenifiquen els Vitralls. Tot acompanyat per una composició de llums, obra de l’artista Tom Carr, que arrodonia una festa que escenificava més que mai que la seva primera dècada de vida el MAC és molt més que un simple museu i s’ha convertit en un referent.

Ara fa 10 anys el MAC naixia amb un “objectiu ambiciós per aquell moment”, recordava el seu director, Txema Romero: “Volíem que el MAC es convertís en un referent de la recuperació, la recerca i la difusió del patrimoni artístic de la ciutat que coŀloqués Cerdanyola en el mapa del modernisme català  i també que fos una finestra oferta a l’art contemporani”. Però de seguida la gent ens va ensenyar que el museu havia de ser molt més, confessava. “Ha de ser accessible, ha de comunicar i de tenir ànima i  ha d’estar obert a totes les persones”. I tot això no ho han aconseguit només les persones que formen part de l’equip. “Som només peces d’una cadena de molts de temps. El patrimoni és fruit de l’esforç i la passió de molta gent, nosaltres ara tenim la responsabilitat de conservar-ho per a les generacions futures”, assegurava el director.  

Durant la festa es destacava especialment la joia del MAC, els vitralls de les dames, que el Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola va comprar i va cedir al museu. En aquest sentit, el president del Parc de l’Alba, Pere Solà, destacava que “volem ser una institució més de la ciutat que pugui col·laborar en tots els afers i inquietuds del municipi”. I l’alcalde Carles Cordón remarcava que ‘Les dames de Cerdanyola’ és “un dels pocs conjunts de vitralls conservats in situ en un excepcional estat de conservació de propietat pública i completament accessible a la ciutadania”. El batlle també dedicava l’agraïment a totes les persones i entitats que han fet possible que s’arribés a aquesta celebració: “Gaudim d’aquests 10 anys de museu i seguim gaudint-me molts anys més”.

La llavor d’un eix modernista
Però la festa també va incloure declaracions d’intencions. “Com a regidora he heretat la responsabilitat d’aquest projecte que s’ha quedat petit i ha de créixer. Volem que el MAC sigui la llavor d’un eix modernista que permeti recuperar edificis com la Torre Vermella o Ca n’Ortadó”, assegurava la regidora de Cultura, Pepi Rivera, que apuntava que “el MAC és de totes les persones que l’han ajudat a créixer i és un museu que parla de Cerdanyola i de les seves persones”.

D’altra banda, el diputat delegat de Joventut de la Diputació de Barcelona, Javier Silva, posava en valor que el MAC “conserva i consolida el patrimoni de la ciutat. La fa més atractiva i s’ha convertit en un referent”. Per “aquesta capacitat d’obrir-se al públic i buscar-lo amb una oferta llaminera” el MAC ha complert la seva primera dècada amb “molta empenta i les millors expectatives futures”, afirmava el diputat. Precisament la cap del servei de Museus i Béns Immobles de la Generalitat de Catalunya, Magda Gassó, recordava que els vitralls es van recuperar gràcies a l’esforç de tots. “Són l’emblema que el patrimoni és de tots”, afegia abans de ressaltar la grandesa de l’equipament: “El MAC és un exemple de coherència de col·lecció, de treball impecable i ben fet i d’accessibilitat. Les coses petites de dimensió, de vegades poden ser i són molt grans”.

Finalment, la festa va voler ser compartida. “Tots sou protagonistes d’aquest dia”, reivindicava Romero. I és que el MAC ja és patrimoni de tots.

  • Publicat a Cultura

El Memorial Josep Marcet arriba a la tercera edició aquest cap de setmana

Després d’una segona edició celebrada a principis d’any, la tercera edició del Memorial Josep Marcet torna a celebrar-se al setembre. Així, els dies 21 i 22 de setembre el PEM Guiera tornarà a unir bàsquet i solidaritat. La cita, organitzada conjuntament per l’Associació Josep Marcet i Prat i el Club Bàsquet Cerdanyola, comptarà enguany amb la participació d’equips de categoria mini, infantil cadet, júnior i sènior. Com en l’anterior edició, el filial verd -que milita a Primera Catalana- se suma a la festa del bàsquet
i la solidaritat.

Dins de la programació del torneig destaca la final sènior que es disputarà diumenge a les 12.30 hores. Concretament, els quatre equips que competiran pel títol seran el CB Cerdanyola al Dia A, Montgat, Sant Nicolau i Sant Quirze. “Des de l’inici vam creure que era un torneig que havia arribat per quedar-se, el nostre objectiu és fer-ho cada any millor i amb aquesta voluntat portem setmanes treballant”, explica el fundador de l’Associació Josep Marcet i Prat, Joan Marcet.

Com pots ajudar?
La cita, que sobretot és un “reconeixement a la trajectòria d’una persona molt dedicada al bàsquet i en especial al Cerdanyola”, ja s’ha consolidat a l’agenda esportiva de la ciutat, però des de l’organització s’aposta també per la seva vessant solidària. Els interessats en fer un donatiu poden dirigir-se a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. / telèfon 93 487 45 75). A més, a la seu del CB Cerdanyola (PEM Guiera) es poden comprar durant tota la temporada les polseres i samarretes de l’Associació Josep Marcet i Prat.

Redacció

  • Publicat a Esports

Cerdanyola se suma a la convocatòria 'Emergència Feminista'

Cerdanyola, com molts altres municipis, se suma a a l'emergència feminista del divendres 20 de setembre. La cita, sota el nom Emergència Feminista denuncia les violències masclistes en totes les seves expressions. A aquesta convocatòria s'hi han unit desenes de col·lectius i sorgeix de la Plataforma Feminista d'Alacant, que fa unes setmanes va emetre un comunicat en què assegurava que hem passat un estiu 2019 "negre", pel que fa a les violències masclistes: un assassinat cada dos dies, a dones, durant el juliol. Aquest divendres 20 de setembre les dones prendran el carrer, en moltes localitats de l'Estat espanyol, organitzant marxes violetes: La Nit Serà Violeta!

A Cerdanyola del Vallès la Manifestació Nocturna sortirà a les 20h de la increïble Figa Rebel (Av. Roma, 54), a les 20'30h de la Plaça Abat Oliba i es farà una trobada conjunta amb Ripollet a les 21h a la Plaça Josep Viladomat de Cerdanyola del Vallès. La convocatòria ha estat organitzada pels col·lectius feministes: La Figa Rebel de Cerdanyola del Vallès i el Comitè de Dones de Ripollet. En la crida a aquesta manifestació nocturna es demana a tothom a portar llum, roba lila i a fer soroll.

  • Publicat a Ciutat

Carles Escolà denuncia l’empresa on havia de reincorporar-se

Acompanyat per una trentena de persones -entre elles els diputats Joan Josep Nuet (ERC-Sobiranistes) i Vidal Aragonés (CUP), alcaldes com José María Osuna (Ripollet) i exalcaldes com Maties Serracant (Sabadell) o Maria Dolors Sabater (Badalona). Carles Escolà ha anunciat que ha interposat una demanda judicial contra Polycasa, on ha treballat d’informàtic del 2002 al 2015, per no readmetre’l després de tornar de la seva excedència forçosa com a alcalde de Cerdanyola.

Amb l’acomiadament, remarcava Escolà, Polycasa ha incomplert l’article 46.1 de l’Estatut dels treballadors, que garanteix el dret de reincorporar-se al seu lloc de treball després d’una excedència forçosa per ocupació de càrrec públic. “De reeixir en el seu intent, l’empresa establiria un precedent molt perillós que podria posar en qüestió el dret de qualsevol treballador a accedir a un càrrec públic sense témer represàlies al seu lloc de treball”, apunta Escolà. L’exalcalde havia de reincorporar-se a la seva feina el 2 de setembre i aquell mateix dia va anunciar, via xarxes socials, que l’empresa l’havia acomiadat de manera improcedent. Davant Polycasa, Escolà ha explicat que la carta d’acomiadament no estava signada per la cap del departament de recursos humans de l’empresa, sinó per la consellera delegada i màxima responsable de Polycasa Spain SAU, Agnès Sánchez. Aquest fet, segons l’excalcalde, fa pensar que l’empresa “és conscient que no es tracta d’un acomiadament objectiu, sinó d’una política d’empresa”. Durant el mes d’agost ja s’ha interposat demanda judicial, a través del Col·lectiu Ronda, en la que es sol·licita la declaració d’acomiadament nul i una sanció exemplaritzant a Polycasa Spain SAU, amb l’objectiu de “dissuadir aquesta o qualsevol altra empresa de repetir un comportament repressiu així en el futur”.

El Comitè d’empresa es va posar des del primer moment a disposició d’Escolà i va fer arribar una carta a la Consellera Delegada de l’empresa mostrant el seu total rebuig a aquest acomiadament i exigint la readmissió immediata. Des del sindicat FTC-IAC també es va enviar carta a l’empresa en el mateix sentit i ara es treballa perquè durant les properes setmanes també facin el mateix altres organitzacions sindicals.

D’altra banda, aquest mes també s’han iniciat contactes amb diferents organitzacions polítiques i càrrecs electes per recollir suports. Alhora, es portaran al plenaris dels ajuntaments de Cerdanyola, Ripollet i Montcada mocions de rebuig a aquest acomiadament, que en els propers mesos també es portaran a altres consistoris del país. Aquesta és només una primera etapa de la lluita, anunciava Escolà, que “anirà pujant la tensió progressivament fins arribar, en cas que l’empresa persisteixi en la seva actitud repressiva, a mobilitzacions i altres accions de protesta”.

Conciliació prèvia
El 2 d’octubre tindrà lloc la conciliació prèvia entre les parts, a la seu del Servei de Conciliacions Individuals de Barcelona.

El CB Cerdanyola al Dia es renova amb ambició i els peus a terra

Fins al 28 de setembre no comença la lliga de Copa Catalunya, però el CB Cerdanyola al Dia ja ha presentat els quatre fitxatges del primer equip. Jordi Vilavella, Jordi Costa, Jan Peiró i Hugo Clement són les noves de l’equip que entrena Jordi Cornellà. Un conjunt que, com es va repetir a la presentació, combina experiència i joventut.

Gaudir jugant a bàsquet, fer pinya i anar partit són els objectius d’uns fixatges que arriben amb ganes i il·lusió a Cerdanyola. “Tenim el material humà que volíem tenir, però la Copa Catalunya és una competició molt dura”, explicava el director tècnic de l’entitat, Jordi Balaguer. “El primer objectiu és la salvació i si al final podem estar entre els millors ja es veurà”, coincidia Balaguer amb el president del club, Josep Maria Blanco. Des del club s’explicava que amb els nous fitxatges s’ha buscat rejovenir la plantilla que lideren Tena i Antón i posar “un pèl més d’ambició”.
El base Jordi Costa prové del Sant Nicolau de Sabadell i d’ell destaca la intensitat defensiva. “Tenim bona relació entre nosaltres, ara hem de trobar una bona dinàmica i treballar per estar a dalt”, explicava.  L’ala-pivot Jan Peiró arriba al club verd procedent de la Unió Esportiva Sant Cugat (UESC) i tot i la seva alçada assegura que  el seu punt fort és la velocitat. Per la seva banda, el base Jordi Vilabella, fins ara jugador de l’Sferic Terrassa, explicava a la premsa que vol “ajudar en qualsevol rol que requereixi l’equip”. L’última incorporació, Hugo Clement ve de jugar a lliga EBA amb el JAC Sants: “Crec que puc d’ajudar a l’equip “en rebot, defensa i llançament de tres”.

OMPLIR GUIERA
Però si un objectiu important té l’equip és omplir el PEM Guiera, segons anunciava Balaguer. “Hem de jugar bé perquè la gent ens vingui a veure. L’equip necessita l’escalf de l’afició”.

  • Publicat a Esports
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C