Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

CxC fa una crida a les esquerres per fer “un dic de contenció a la dreta”

Compromís per Cerdanyola ha volgut aprofitar l’inici d’any per fer balanç de la feina feta des de l’inici de mandat i valorar la situació política a Cerdanyola. Quan queden 16 mesos per a properes eleccions municipals del 2019, el govern que lidera Carles Escolà valora positivament la solució trobada per “problemes estructurals i heretats” com Cerdanyola Aparca, el PEM Guiera, la situació d’alguns del treballadors del Servei Municipal d’Ocupació o el crematori.

Autocrítica: “No estem fent tot allò que voldríem”

En el repàs a la feina feta durant aquest mandat tampoc han oblidat l’autocrítica: “No estem fent tot allò que voldríem, només tenim cinc regidors i permanentment hem de buscar escletxes legals o forçar reglaments per fer canvis, és una lluita permanent contra el sistema i els que viuen d’aquest sistema”. Malgrat les dificultats la formació continuarà “intentant convèncer a les formacions d’esquerres per fer un dic de contenció a la dreta”, anunciava el portaveu de Compromís, Bernat Gastón, que es mostrava molt crític amb els republicans. “La feina feta s’ha fet sense ERC, a qui considerem el nostre aliat natural”, defensava el portaveu. La formació assegura  que la “principal acció de govern dels republicans va ser fer fora la cap de Cultura provocant el trencament del govern” i que  la cirereta del pastís va ser quan, a cinc mesos per al referèndum de l’1-0, ERC “es va plantejar negociar moció censura amb PSC”. En aquest sentit, des de CxC es mostren molt “decebuts” i “preocupats” perquè els vots dels cerdanyolencs que van votar ERC “s’estan alineant amb PP i C’S”.

De la feina feta fins ara, la regidora i exportaveu de Compromís, Contxi Haro, destacava que s’ha trobat una solució per a Cerdanyola Aparca. Així, s’ha aconseguit que l’empresa municipal Cerdanyola Promocions absorbeixi l’empresa mixta Cerdanyola Aparca. Una “dissolució imminent” que segons Haro “servirà per millorar el servei que ofereixen els tres pàrquings soterrats a la ciutat i treure de la precarietat els llocs de treball, a través d’una gestió directa del servei”.

Des Compromís també s’ha posat en valor que el projecte de crematori està aturat malgrat que en el passat mandat va tenir el suport de la majoria -PSC. PP, CiU i ICV- del plenari. “Aquests mateixos partits s’estan intentant fer enrere i ara es posicionen en contra, aquí no serveix el revisionisme històric”, criticava Haro, que remarcava que l’executiu d’Escolà assumeix “totes les conseqüències” de la no construcció d’un crematori que “la  majoria de la ciutat no volia al costat de casa seva”.

Un altre dels grans problemes del municipi, el PEM Guiera, també està en vies de solució, segons Compromís. En aquest sentit, Haro anunciava que aviat es licitaran els contractes dels diferents serveis malgrat que la gestió de l’equipament serà de gestió directa.

La normalització de la situació irregular de la contractació de part del personal del Servei Municipal d’Ocupació -que fins ara estava contractat en frau de llei, encadenant contractes d’obra, amb antiguitats de fins a més de 10 anys- és una de les fites més destacades per al govern de Compromís. “És cert que no s’ha solucionat del tot, però la situació laboral d’aquestes persones sí s’ha garantit”, explicava Haro. Entre els anys 2011-2015 l’Impost de Béns Immobles (IBI) es va incrementar en un 21% i en l’actual mandat s’ha rebaixat en un 10%, celebraven des de Compromís, que anuncien que la intenció és “continuar avançant en aquesta fiscalitat progressiva”.

Rehabilitar la Torre Vermella i dignificar el Parc del Turonet

La millora als barris, l’eliminació de barreres arquitectòniques i la dignificació i replantejament dels equipaments seran els eixos de treball de Compromís en relació a l’espai públic. Així, en els propers mesos s’acabarà la reforma de Can Xarau i es farà una “aposta decidida pel comerç local” amb reformes als dos mercats municipals. A més, la diagnosi integral per barris impulsada per Compromís veurà la llum aquest 2018, segons anunciava el regidor i actual portaveu del grup municipal, Ivan González: “Seran actuacions per fases que suposaran millores radicals”. Concretament, González avançava que el govern municipal vol rehabilitar la Torre Vermella i dignificar el Parc del Turonet amb l’execució de la remodelació de l’skateparc proposada pel Consell d’Infants i Adolescents de Cerdanyola (CIAC).

El GREC es presenta amb expectació

De la preocupació per protegir l’extens i dispers patrimoni documental que s’ha generat a Cerdanyola neix el  Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC). L’entitat inicia el seu camí amb l’objectiu de col·laborar amb l’Ajuntament en la detecció i conservació del patrimoni documental de la ciutat, segons anunciava el seu president, Quim Módenes, en una presentació que va omplir a vessar la sala d’actes de l’Arxiu Municipal.

Analitzar quin és aquest fons documental, fer un mapa d’aquest patrimoni i, al mateix temps, donar les eines necessàries als seus propietaris per tractar-lo i decidir que en volen fer d’ell, són els objectius del GREC. “Sense patrimoni documental no hi ha història, tenim ganes de treballar i quan abans millor”, anunciava Módenes, que té molt clar quina ha de ser la feina de l’entitat: “L’important és que es conservi el patrimoni, després ja es mirarà on, perquè la decisió final del que es fa amb el material serà de la família”.

ESPAI DE TREBALL AL MUSEU DE CA N’OLIVER

Durant aquests darrers mesos, el GREC ja ha rebut “diferents projectes i peticions de persones hereves de llegats a vegades desconcertades perquè desconeixen en contingut i valor d’allò que està sota la seva responsabilitat”, explicava la secretària de l’entitat, Maria Pi. La tasca del GREC és anar rebent aquestes peticions i valorar quins d’aquests fons, ja sigui per situació de risc en la seva conservació o per la importància de la seva historiografia i difusió, cal prioritzar. L’entitat vol, segons apuntava Pi, establir una relació de confiança amb les famílies i institucions, fer les tasques d’inventari i digitalització necessàries i la possible conservació sota el llegat de la família o institució o cessió a la institució més oportuna. Però per al GREC també és molt important “fer visible el patrimoni i posar-lo a  l’abast de tothom”. Tota aquesta feina l’entitat la farà en coordinació amb el Museu d’Història de Cerdanyola, el Museu d’Art de Cerdanyola, la Biblioteca Central i l’Arxiu de Cerdanyola. En aquest sentit, la tinent d’alcalde, Elvi Vila, anunciava que ja s’està condicionant un espai al Museu de Ca n’Oliver i que l’entitat tindrà dos tècnics de la casa com a referència.

Durant l’acte, la família Mimó ha anunciat que cedirà l’Arxiu Mimó a la ciutat “tant aviat com es disposin de locals adequats que garanteixin la seva conservació”. I Vila recollia el guant: “La institució vol conservar la història de Cerdanyola, esperem tenir fins i tot un petit espai que pugui fer visible la vostra tasca”. En pocs mesos el GREC espera poder fer una nova convocatòria “per començar a fer visible la feina feta i els resultats obtinguts”.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C