Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

Carlos Cordón: “Ara més que mai toca recuperar Cerdanyola”

Amb representants de quasi totes les forces polítiques de la ciutat, amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i un públic que omplia el jardí del MAC, Carlos Cordón es va presentar oficialment com a candidat socialista a l’alcaldia. “La ciutat cada dia està més bruta, més perduda i amb menys oportunitats. Ara més que mai toca recuperar Cerdanyola”, destacava Cordón.

Quan queda poc més d’un any per a les eleccions municipals, el jove socialista es mostrava iŀlusionat per treballar per Cerdanyola i assegurava ser conscient que “el procés que viu Catalunya s’ha situat per sobre de la ciutat, de la seva gent i dels seus problemes reals”. En aquest sentit, la seva declaració d’intencions va ser molt clara: “Vull construir el futur d’aquesta ciutat amb tots aquells que posin Cerdanyola i les seves persones per sobre de banderes i d’interessos particulars”.

Cordón, que va estudiar al col·legi Montserrat i posteriorment Arquitectura a l’UPC -”volia crear espais on la gent fos feliç”, confessava- viu el moment amb “orgull, satisfacció i molta responsabilitat”. I tampoc s’oblidava d’agrair  l’herència socialista: “Gràcies Carme Carmona per la confiança i per deixar-me formar part del teu equip. Cerdanyola mai va progressar més que amb governs encapçalats pels socialistes”. Cordón també va aprofitar la seva presentació per descriure que vol una Cerdanyola “de referència que construeixi el seu futur des de la igualtat i la justícia social, també des del consens i la transversalitat”. Una ciutat “on la gent se senti orgullosa de viure-hi, una Cerdanyola que atregui inversions, una Cerdanyola 100% accessible, amb barris nets, una Cerdanyola que aposti per la seva condició d’universitària i tecnològica”. El candidat socialista a l’alcaldia remarcava que “la nostra obligació és seguir treballant per l’Hospital Ernest Lluch” abans de  prometre treballar per “una Cerdanyola que cuidi del seu tresor més preuat: les persones que viuen en ella”.

Celestino, Cristina, Carme i Carlos. “Nosaltres no hem fallat mai a la C de Cerdanyola”, recordava el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per posar en valor la feina dels socialistes a l’Ajuntament per fer de Cerdanyola el que és. “Però tenim la sensació que Cerdanyola en els darrers anys ha perdut pistonada, ha de recuperar l’empenta que va fer moltes vegades que la ciutat fos referència universitària i tecnològica”, apuntava. Una Cerdanyola que sigui “una ciutat amb empenta, amb dinamisme econòmic, amb polítiques socials, amb qualitat urbanística i amb molta convivència i unitat”. Iceta va assegurar que els socialistes creuen molt en Cordón. “Un arquitecte que a més sap karate. Res pot sortir malament”, bromejava Iceta, que desitjava a Cordón molts encerts i que no perdi els seus valors. “És la persona que en aquests moments està en millors condicions per governar la ciutat”.

Però Iceta no va ser l’únic que va lloar la figura del jove candidat. “Carlos farà possible que entre tots hi hagi unitat, si és elegit ens portarà a bon port”, remarcava Ángeles Pérez, membre de Cáritas a Cerdanyola de la Hermandad del Rocío i de la Virgen de la Antigua. Per la seva banda, Montse González, directora del Col·legi Montserrat, destacava la seva exceŀlència acadèmica, però sobretot la seva vessant humana: “Quan fa una cosa s’hi aboca molt, té uns valors democràtics que esperem que el facin tirar endavant”.

La participació als Premis Literaris augmenta un 74%

La literatura és un valor en alça a Cerdanyola. A l’edició dels Premis Literaris de l’any passat es van presentar 93 obres i a la d’enguany 162. L’augment de participació del 74’19% en els guardons que convoquen l’Ajuntament de Cerdanyola i la UAB convidava a l’optimisme: “Tant de bo al 2019, que és l’any del 50è aniversari de la UAB, tinguem encara més obres”, assegurava el vicerector de Relacions Institucionals i Cultura de la UAB, Carlos Sánchez.

S’han rebut 34 relats breus que optaven al IX Premi Caterina Albert, 73 llibres de poesia al XXIII Premi Miquel Martí i Pol i 44 novel·les al XXIV Premi Valldaura-Memorial Pere Calders.

Quines són les obres?
En una vetllada amenitzada pel pianista cerdanyolenc i exalumne de la UAB Jesús Acebedo, el XXIV Premi de Novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders (dotat amb 3.000 euros) va ser per a l’obra ‘Tot passa i tot torna’ del Josep Domingo Ferrer. Una novel·la de política ficció de la qual el jurat destacava el seu estil net i la prosa directa i eficaç. “He trigat 10 anys en escriure-la, és una novel·la sobre el pas del temps”, explicava l’autor.  

El XXIII Premi de Poesia Miquel Martí i Pol (dotat amb 1.000 euros) va ser per ‘De l’univers estant i una mica més enllà’ de Josep Plana Aspachs. Un treball que l’autor, que destacava el prestigi de del jurat i la tasca de l’Ajuntament de Cerdanyola, assegurava que era fruit de dos mesos de treball. Una obra que amb un ús arriscat d’imatges i amb una veu mordaç.  

Finalment, el IX Premi de Narrativa Breu per a Joves Autors/es Caterina Albert (dotat amb 500 euros) va recaure en l’obra ‘El tercer desig’ de Borja Díaz Barea. El jurat remarcava que el text és una lectura fluida que fuig del barroquisme i que és una història ben travada.

La UAB és la universitat de més alt rendiment a l’Estat espanyol

El lliurament dels Premis Literaris és, segons la regidora de Cultura, Elvi Vila;   “un dels actes que uneix UAB i Cerdanyola”. Si Vila destacava “l’aposta clara pel foment de la lectura al municipi”, l’alcalde Carles Escolà remarcava la necessitat de “fer possible que l’accés a la cultura sigui universal” i afirmava que “és un orgull tenir a la UAB a la nostra ciutat”. Perquè com recordava Sánchez, la UAB és la universitat de més alt rendiment a l’Estat espanyol segons conclou la cinquena edició del rànquing CYD Fundació Coneixement i Desenvolupament.

Torna l’Altimira Festival

Després d’una dècada de la seva absència a l’agenda cultural de la ciutat, l’Altimira Festival celebra el seu retorn al Parc del Turonet aquest divendres amb un cartell de luxe. Les 10 bandes que conformen el cartell d’aquesta VI edició actuaran gratis  a partir de les 17 hores en un acte que està dins del programa de la festa major del Roser de Maig. Seran gairebé 10 hores de rock de diversos estils organitzades per Musikaos, un col·lectiu fundat a finals del segle passat amb “l’única intenció de promocionar la música independent i gaudir-ne”.

Els barcelonins The Unfinished Sympathy, que van publicar l’any passat ‘It’ sa crush ‘(Bcore Disc) després de vuit anys d’aturada, encapçalen un cartell internacional que compta amb els canadencs Avec li Soleil Sortant de sa Bouche, una proposta a cavall entre el punk i el trance-pop, i Trees Will Tell, que han debutat aquest any amb ‘L’appel du vide’ (The Braves Records).

Completen el cartell des de casa Aldrin i Collins, rock de vegades post i de vegades pop fet a Cerdanyola; Avida Dollars, que segueixen presentant el seu tercer àlbum ‘Catarsi’; Anteros, amb membres i exmembres de Toundra o Syberia; Ankor, formació històrica de metall alternatiu català; The Wax, un dels secrets més ben guardats del post-hardcore estatal; Milgram, emo-rock procedent de Màlaga; i Disaster Jacks, hardcore essencial amb veu femenina.

Un altaveu a favor de la música en directe

El festival rendeix homenatge amb el seu nom a la sala de concerts del Casal de Joves de Cerdanyola, punt de partida de l’escena local i comarcal que va propiciar l’organització del primer festival a 2002. Però a més en aquesta ocasió l’organització vol aprofitar l’altaveu  de l’escenari del Turonet per reivindicar una sala de concerts per a Cerdanyola: “La ciutat continua mancada d’un espai adequat perquè les associacions musicals puguin programar de manera estable”, remarquen des de Musikaos.

El GREC posarà a l’abast de tothom els materials històrics inventariats

El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) va presentar públicament al MAC els resultats d’aquests primers mesos de feina. Uns dies que s’han invertit principalment en inventariar els continguts de l’Arxiu Mimó, creat durant dècades per Jaume Mimó i Llobet, qui fou alcalde de Cerdanyola durant la República i posteriorment es convertiria en el primer cronista i historiador de Cerdanyola.

Ara, un cop finalitzada aquesta primera fase, començarà la segona, que es dedicarà a posar el material a l’abast de tothom, tot prioritzant la documentació relacionada amb Cerdanyola i la que encara no estigui disponible online. Cal recordar, en aquest sentit que, des de fa ja anys, una part important de l’Arxiu es pot visionar a Internet, gràcies a la tasca feta per Jaume Mimó i Sarrablo, fill del creador de l’Arxiu.

Aquesta tasca de difusió serà bàsicament online, segons explicaven els membres del GREC, amb l’objectiu de preservar els originals, en molts casos documents únics que no es podrien reemplaçar. De moment, ja es pot consultar l’inventari íntegre de l’Arxiu Mimó. Per accedir, es pot visitar la web del GREC (disponible a www.cerdanyola.net/grec) i dirigir-se a l’apartat dedicat a l’Arxiu Mimó.

Noves donacions d’arxius històrics

D’altra banda, el GREC és a punt d’assumir també la gestió de l’Arxiu de Josep Maria Cortada (Xane), periodista i cap del gabinet d’Alcaldia de l’Ajuntament de Cerdanyola durant el mandat de Celestino Sánchez. També s’han rebut altres donacions com el fons documental de Josep Naudí. Els membres de l’entitat anunciaven que durant aquests mesos han iniciat converses per fer-se càrrec de dos arxius de gran importància històrica, aportats per famílies arrelades a Cerdanyola des de fa segles i formats per documents que tenen, en alguns casos, centenars d’anys d’antiguitat.

  • Publicat a Ciutat

Més de 130 activitats per al Roser de Maig

El Roser de Maig més participatiu tindrà lloc del 4 al 7 de maig amb noms com Seguridad Social, Mishima i Zoo i novetats com una festa per adolescents i carrers peatonals. Enguany el Parc Xarau vol consolidar-se com l’espai diürn d’una festa que per la nit es trasllada al parc del Turonet.

FESTA PER A TOTES LES EDATS

Tradicionalment el Roser de Maig és una festa per tots els públics i gustos, però enguany ho és una mica més amb la Led Party per a adolescents (diumenge 6 de maig al pavelló Can Xarau Paco Arpide). Una proposta adreçada als joves d’entre 12 i 16 anys i que comptarà amb el DJ Adrià Ortega, polseres amb leds i pintures fluorescents.

FESTA AMB VALORS

A més de reduir el trànsit durant els dies que duri la festa amb el tall permanent d’alguns carrers del centre de la ciutat, es faran servir gots reciclables que minimitzin la generació de residus.

PER FESTA MAJOR, PENGEU LA BANDERA AL BALCÓ!

En l’apartat solidari, s’han dissenyat banderoles per penjar als balcons els dies del Roser de Maig i els diners que es recaptin aniran destinats a l’ONG Proactiva Open Arms. A més, l’Esplai del Roser tornarà a destinar  els beneficis del Holi (diumenge 13 de maig al Parc del Turonet) a una causa solidària dirigida a la infància vulnerable.

A la Festa Major del Roser de Maig s’aplicarà per tercer any consecutiu el protocol ‘Per unes festes lliures de violències heteropatriarcals’ en el marc del a campanya ‘La Festa és Nostra’. Aquest any, a més de la Xarxa d’Agents Preventives, s’instal·larà un ‘punt lila’ fix al Parc del Turonet. En els diferents actes de la Festa Major, les agents es podran identificar perquè duran posada una banda de color fúcsia. A més, aquest any hi haurà un punt fix anomenat ‘punt lila: La Festa és Nostra’ a on s’oferirà informació i atenció a les persones que la sol·licitin.

De nou la fira modernista unirà els diferents espais d’una festa que cada nit acabarà al Turonet.  Els actes festius començaran divendres 4 de maig (18.15 hores) amb l’espectacle infantil ‘Dia de festa’ amb la companyia el replà a la plaça de l’Abat Oliba. A les 19.15 hores tindrà lloc l’obertura de la festa i el pregó amb l’actor cerdanyolenc Octavi Pujades, que actualment triomfa a A3 amb la sèrie ‘Cuerpo de élite’.  Els que tinguin ganes de foc podran gaudir al màxim amb el correfoc dels Diables de Cerdanyola (dissabte, 22 hores), però abans serà el torn del correfoc infantil (divendres, 20 hores). A les 22 hores tindrà lloc el tradicional castell de focs i a les 22.45h començarà la passarel·la de primavera del Grup Moda Cerdanyola a la plaça de l’Abat Oliba.

PRIMER DIA DE FESTA: THE MILKERS I SEGURIDAD SOCIAL

El primer dia de festa major acabarà amb concerts al Turonet. The Milkers  (22.15 hores) és una de les bandes de versions més populars de Barcelona. El quartet català ofereix un concert d’alta volada amb cançons del millor indie, brit pop i rock del moment combinades amb els clàssics de tota la vida. I a les 00.30 hores serà el torn de Seguridad Social. Amb els seus més de 30 anys de recorregut, el grup valencià és tot un referent del rock espanyol que, sota el lideratge del seu compositor i cantant José Manuel Casañ, s’ha atrevit a barrejar diferents tipus de música des dels anys 80 fins a l’actualitat com ara el punk, el reggae o l’ska, amb el resultat final d’un estil molt propi. L’èxit de la banda és indiscutible: 19 àlbums editats, 49 temes principals que tothom reconeix i 24 videoclips. Tancaran la nit els Raggatunning (02.15 hores).  El grup de versions de Vilanova i la Geltrú ofereix un espectacle explosiu on imperen els ritmes més “mainstream” i els grans hits de l’estiu amb sons llatins, tropicals, de funk, rumbers, electro-llatins i discotequers.

SEGON DIA DE FESTA: MISHIMA I ZOO

La segona nit de festa portarà a escena un dels grups catalans del moment. Els barcelonins Mishima (23.15h) representen a la perfecció el millor pop, indie i rock del moment a casa nostra amb propostes musicals per emmarcar que, en els seus prop de 20 anys d’història, han rebut nombrosos reconeixements i han fidelitzat el públic. Amb el cantant David Carabén capitanejant el quintet català, el grup ofereix ara el seu vuitè àlbum ‘Ara i res’, el treball més pop i reposat de  la banda que fuig de les lletres més poètiques d’anteriors discos i posa més lluminositat a les històries que s’expliquen en cada cançó.

Passada la mitjanit Zoo (1.15h) ocuparà l’escenari del Turonet. La mescla musical i la posada en escena vibrant són l’ADN d’un grup que barreja diferents estils, com ara el rap, el hip-hop, el rock o l’ska, amb ritmes electrònics. La cirereta que completa aquesta combinació són les lletres de les seves cançons, que tracten qüestions polítiques i socials d’actualitat. Vinguts des de la població valenciana de Gandia, Zoo s’ha convertit en tot un referent musical del jovent dels països catalans i, després del seu primer àlbum ‘Tempestes venen del sud’, ara presenten el seu segon treball titulat ‘Raval’.

La batucada local BATÚCAMELA oferirà abans del concert de Zoo i la festa acabarà de matinada amb l’actuació dels dos DJ cerdanyolencs, FER i JOTA MESA, que oferiran una sessió conjunta de música techno i techno-house amb vinils.

MÚSICA EMERGENT

En l’apartat musical també destaca l’AMIC FEST (diumenge 6 de 17 a les 23 hores), un festival de música emergent amb dos escenaris i estils diversos. Entre una llarga llista de noms apunteu Cala Vento, Renaldo &Clara i Cala Vento.

LA PROPOSTA ADREÇADA ALS AMANTS DE LA VELOCITAT: IIBAIXCARNYOLA

El Roser de Maig té moltes activitats -en destaquem algunes a la pàgina 6 i trobareu el programa de festes complet a les pàgines centrals-, però aquí us recomanem una per als amants de la velocitat: la II Baixcarnyola dissabte a les 17.30 hores al Parc del Turonet. Per a més informació i inscripcions us podeu dirigir a l’adreça electrònica http://baixcarnyola.elroser.org/.

CLOENDA INFANTIL AL PARC XARAU

La festa es clourà el dilluns 7 de maig amb la festa major infantil al Parc Xarau. Jocs, activitats esportives, espectacles i tallers són algunes de les propostes adreçades al més petits.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C