Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

L’AMB construeix una trentena de refugis de biodiversitats amb els arbres caiguts pel Gloria

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en col·laboració amb els ajuntaments metropolitans, està construint una trentena de refugis de biodiversitat per diversos parcs metropolitans. I ho està fent aprofitant la fusta i els troncs dels arbres caiguts durant els darrers temporals, especialment durant el Glòria. Un d’aquests refugis està ubicat al Parc del Turonet.

COM SÓN?
Els refugis consisteixen en grans troncs d’arbres, que es col·loquen a terra i tenen la funció d’atraure i albergar éssers vius com animals, fongs i molses. Així, aquests arbres continuen sent presents als parcs metropolitans i tenen una segona oportunitat per acollir vida, alhora que esdevenen un recurs pedagògic i educatiu.

La superfície d’aquests refugis de biodiversitat s’omple d’encoixinat o mulching: un compost obtingut a partir del triturat de restes vegetals –bàsicament troncs i branques-, que també potencia la biodiversitat i afavoreix la presència de diferents tipus d’insectes. A més, té altres beneficis importants per als espais verds, com ara la naturalització del paisatge, la retenció d’humitat o la regulació de temperatura.

la construcció d’aquest equipament s’empara amb la idea d’assolir tres objectius, segons destaca Isabel Martín, cap de servei de control de qualitat de l’espai públic de l’AMB. Així, un dels objectius principals d’aquesta actuació es basa en la millora de la biodiversitat. En aquest sentit, la combinació de materials –troncs d’arbres morts, fullaraca, pinassa i brancatge triturat– crea llocs càlids que faciliten l’estada d’insectes i aràcnids. Alguns insectes, com les abelles o les vespes solitàries, aprofiten les zones foradades que s’han fet intencionadament als troncs per pondre-hi ous, dins de la fusta morta. També afavoreixen els rèptils, els ocells, els invertebrats, els fongs i les molses.

A banda de potenciar la presència de més espècies de flora i fauna, el reaprofitament de l’arbrat forma part d’un procés d’economia circular que implica una reducció d’emissions de CO2 i un recurs educatiu més del parc. El temporal Glòria va deixar més de 430 arbres caiguts que s’havien de gestionar, un 75 % dels quals s’ha reaprofitat dins dels mateixos espais verds metropolitans. La reducció d’emissions de CO2 es produeix perquè l’arbrat es queda dins del mateix parc o en espais verds propers, fet que evita el transport del residu des dels diferents parcs fins a la planta de tractament.
 
Finalment, el tercer objectiu va encaminat a l’educació ambiental, atès que aquests refugis de biodiversitat serviran per organitzar activitats familiars i escolars on es podrà observar la flora i la fauna que se n’hagi pogut instal·lar.

  • Publicat a Ciutat

Educació anuncia 8.258 contractacions per al proper curs

Finalment, les xifres s'han concretat. El conseller, Josep Bargalló, ha anunciat que hi haurà 8.258 noves contractacions per al curs 2020/2021. Per fer-ho, la conselleria comptarà amb un increment pressupostari de 456.000.000 d'euros. El titular d’Educació ha destacat que “mai el Departament d’Educació havia contractat tant de personal nou per a un curs escolar, tant de personal de més” i que “aquest personal per primer cop inclou perfils professionals molt diferents, no només el docent tradicional”. “Són unes noves contractacions que no van destinades només a respondre a l’emergència sanitària, sinó també a aquesta voluntat de millora del sistema educatiu”, ha remarcat.

Repartiment de les dotacions

Seran aportacions destinades “a baixar les ràtios quan estaven sobredimensionades, a millorar la qualitat educativa i a treballar amb els alumnes més vulnerables”. I això es realitzarà “aportant personal docent i també nous perfils professionals que poden ajudar a respondre a la situació de la Covid-19 però també a la millora del sistema educatiu d‘una manera més moderna, amb un treball més formatiu que va més enllà del coneixement, el treball d’habilitats i aptituds”. Pel que fa al repartiment d’aquestes 8.258 contractacions, Bargalló ha subratllat que no s’aplicaran de manera simètrica en tot el sistema educatiu, sinó que “tenen especial incidència en els centres que tenien sobreràtios, i també en aquells centres que tenen més alumnat vulnerable, més situacions de complexitat, amb un context en què fa falta una atenció més important”. I a la vegada, Bargalló ha manifestat que “són noves contractacions que aposten per l’aplicació amb contundència del decret de l’escola inclusiva”. La contractació d’aquest personal serà de setembre de 2020 a agost de 2021 i, a finals de juliol, es publicarà el procediment d’obertura de la borsa, que s’activarà a finals d’agost. Tal com ha aclarit el conseller, “les contractacions aniran de setembre a agost, no seran només mentre duri la pandèmia si s’acabés abans, sinó per tot el curs escolar de la manera més completa possible”.

Distribució segons el perfil professional

El titular d’Educació ha explicat quina distribució tindran aquestes contractacions segons el perfil professional: 5.417 seran de personal docent, 1.265 de personal d’atenció educativa, 1.239 de personal de monitoratge, i 337 de personal d’administració i serveis. El total de personal d’atenció educativa a l’aula és de 6.682, xifra que suposa el 80,9% de les noves contractacions De la totalitat de contractacions, 4.739 seran de tutors i especialistes. Concretament, de mestres d’educació infantil i primària, se’n contractaran 2.409 en centres públics i 666’5 en centres concertats; de professorat d’educació secundària i batxillerat en centres públics, 959’5; de professorat d’educació secundària en centres concertats, 241; de professorat d’FP (que suposa un increment de 90 grups d’FP), 213; i de professorat a les aules d’acollida, 200 en centres públics i 50 en centres concertats. També hi hauran 729 contractacions per a l’atenció a l’educació inclusiva: 94 mestres d’educació primària en centres públics, 68 en professorat d’educació secundària en centres públics; 92 mestres i professorat d’inclusiva en centres concertats, 129 en EAP, CREDA i serveis educatius, 204 educadors/ores d’educació especial, fisioterapeutes, treballadors/ores socials i audioprotesistes, 50 professionals  d’atenció domiciliària, AIS i salut escolar d’acord amb el conveni amb el Departament de Salut, i 92 en personal tècnic docent PAE en centres concertats. Pel que fa a l’educació infantil, es realitzaran 493 contractacions, que es distribuiran de la següent manera: 419 en personal tècnic d’educació infantil, 60 en personal educador de llars d’infants i 14 en personal de neteja de llars d’infants.

El Pla de xoc contra les desigualtats comptarà amb 1.960 contractacions per al seu desenvolupament: atenció a l’alumnat NEE en temps lectiu (280), professorat LIC en els nous plans educatius d’entorn (5), personal tècnic d’integració social centres públics (325), personal tècnic d’integració social centres concertats (25), educadors/ores socials en centres d’alta complexitat (75), promotors/ores escolars i tècnics/tècniques d’integració social (25), monitors/ores d’acompanyament educatiu en temps no lectiu (350), mentories (200) i monitors/ores per a alumnes amb NEE en temps del migdia (675).

  • Publicat a Ciutat

Prohibides les sortides breus de les residències de gent gran

A partir d'avui dijous queden suspeses les sortides dels residents a l’exterior, tant les de curta durada per a petites passejades, com les de caps de setmana i les inferiors a tres setmanes. Les conselleries de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies han pres aquest acord junt amb les patronals del sector residencial. L’acord inclou sobretot les persones amb pluridiscapacitats i pluripatologies tant en les sortides autònomes com les què pugin fer amb familiars o cuidadors.

Tot i això en casos excepcionals i en consideració del centre, es poden autoritzar sortides de curta durada depenent de les característiques i situació del resident. Fins a nova indicació no s’autoritzaran sortides superiors a tres setmanes que a la tornada requeriran mesures de protecció com si es tractés d’un nou ingrés, és a dir amb aïllament de deu dies. Les sortides acordades requeriran d’un document amb la declaració responsable del resident o familiar. Per reforçar els vincles familiars es mantindran les visites a la residencia tot i que el centre podrà adaptar o suspendre-les en funció de la situació epidemiològica, tal i com es recull en el pla de represa PROCICAT del 27 de juny.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C