Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Les escoles mostren neguit per com s'encararà el retorn de l’alumnat al setembre

Dilluns Cerdanyola entrarà a la fase 2 i començaran a obrir escoles i instituts, malgrat que el curs 2019-2020 acabarà de manera telemàtica pel que fa a les classes lectives. En aquesta Fase 2, el retorn a l'escola és sempre de caràcter voluntari per part de l’alumnat, educació infantil s’obre per atendre les necessitats de conciliació, i, educació primària, per donar suport als alumnes de 6è de primària en la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat del seu pas a secundària. Pel que fa a l’ESO i als ensenyaments postobligatoris, el retorn és pels alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE). A Cerdanyola, les escoles bressol municipals i les privades -excepte Patufet- han anunciat que no obriran les portes fins al setembre.

Què diuen les direccions de les escoles de Cerdanyola?

Les direccions de les escoles públiques de Cerdanyola qualifiquen la tornada als centres de "nova i estranya situació". Els directos dels centres asseguren tenir "molt clares" quines són les seves funcions i tant equips directius com docents estan desitjant tornar a l’activitat educativa en els centres. "La dedicació horària en aquestes circumstàncies han estat jornades maratonianes per tal d’atendre les necessitats que s’anaven presentant, afegint les dificultats que sovint ens dona la connexió i la tecnologia", recorden. A dia d’avui els centres han elaborat els Plans de reobertura per "donar resposta a famílies d’educació infantil, l’acció educativa de l’alumnat de sisè i alguns casos concrets com mesures puntuals i excepcionals". En aquests moments els professionals de les escoles compaginen la seva activitat docent telemàticament i la dedicació de temps en els centres per habilitar espais: "Les mesures preventives de distanciament entre persones i d’higiene, així ens ho exigeixen". Els directors apunten que el Departament d'Educació els ha facilitat mascaretes i gel hidroalcohòlic. "L’assistència al centre aquests dies és voluntària per als alumnes, les escoles de Cerdanyola ens hem trobat amb una participació molt baixa de l’alumnat d’infantil, mentre que de 6è la participació és alta, en alguns centres el total de l’alumnat", apunten. Tots els docents estan i continuaran estant en contacte amb l’alumnat a través de videoconferències i trucades telefòniques. El curs acaba telemàticament, recorden. "L’assistència al centre ha de ser mantenint distàncies, evitant compartir espais i tenint material individual", asseguren.

Els docents remarquen que a les alçades del curs on ens trobem actualment, necessitarien una concreció de les orientacions per al curs vinent que encara no han rebut: "Totes aquestes mesures de seguretat i distanciament preocupen a docents i famílies i no les hauríem de decidir els centres, que sovint són els equips directius, ens haurien de facilitar l’organització del setembre". En aquest sentit, les comunitats educatives dels diferents centres mostren neguit de com s’encararà la rebuda de l’alumnat de forma presencial al setembre. "Especialment, a nivell d’espais i mestres que se’ns proporcionaran", concreten.

La Generalitat assegura que treballa intensament per preparar el curs escolar 2020-2021

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el govern català està treballant intensament per preparar el curs escolar 2020-2021 “que serà molt important perquè haurem de fer front a una ‘normalitat’ provocada per la Covid-19 i que afectarà les escoles tal com les havíem conegut”. Per a Aragonès, “de la mateixa manera que vam situar la prioritat des del punt de vista sanitari i residencial durant les primeres setmanes de la pandèmia ara, en la post pandèmia ens hem de centrar en la prevenció”. “Després del gran esforç sanitari, ve el gran esforç en l’àmbit de l’educació, i buscarem els recursos on calgui”, ha subratllat. “En les properes setmanes el Govern coneixerà els espais disponibles i el nombre de docents que faran falta per començar les classes al setembre” ha afirmat. Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha recordat que, d’acord amb les mesures sanitàries, els espais educatius han de tenir un alumne per cada 4 metres quadrats. “Alguns centres ja tenen els espais suficients, d’altres hauran de fer modificacions i uns altres hauran de buscar els espais a fora”, ha assenyalat. Bargalló ha explicat que el seu departament ja ha començat a treballar amb els centres reoberts en fase 2, amb els ajuntaments i les diputacions per la cerca d’aquests espais. “A finals de juny sabrem el professorat que falta per mantenir la qualitat educativa dels nostres centres”, ha anunciat. 

  • Publicat a Ciutat

Cerdanyola passarà a la fase 2 aquest dilluns

A partir de dilluns, la regió sanitària de la ciutat de Barcelona i les metropolitana sud i nord -on pertany Cerdanyola del Vallès- passa a la fase 2 del desconfinament. El Ministeri de Sanitat ha autoritzat que Lleida també avanci a segona fase mentre que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran passin a la tercera fase a partir de dilluns. “En aquest tram final de la desescalada és molt important ser prudent i no perdre el respecte al virus”, ha destacat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. L’última pròrroga de l'estat d'alarma s’allargarà fins al 21 de juny. Les comunitats autònomes podran gestionar la desescalada a partir de la fase 3, segons ha confirmat el govern de l'Estat.

Escoles i instituts obren les portes a la fase 2

A les zones on s'hagi entrat a la fase 2, comencen a obrir escoles i instituts. Però el curs 2019-2020, que acaba el 19 de juny, continua de manera telemàtica pel que fa a les classes lectives. En aquesta Fase 2, sempre de caràcter voluntari per part de l’alumnat, educació infantil s’obre per atendre les necessitats de conciliació, i, educació primària, per donar suport als alumnes de 6è de primària en la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat del seu pas a secundària. Pel que fa a l’ESO i als ensenyaments postobligatoris, el retorn és pels alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE). A Cerdanyola, les escoles bressol municipals i les privades -excepte Patufet- han anunciat que no obriran les portes fins al setembre.

Què es pot fer a la fase 2?

En la segona fase, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys. Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials, sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. En l'àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes i els teatres, així com els monuments i equipaments culturals, amb el manteniment de mesures de seguretat i d'higiene. Finalment, a la possibilitat d'anar a llocs de culte i assistir a vetlles i enterraments, s'hi suma també la celebració de casaments, amb restriccions pel que fa al nombre de convidats

D’altra banda, es reobren piscines recreatives i de platges amb mesures de seguretat i instal·lacions esportives i piscines per a ús esportiu. També té lloc l’obertura al públic de les zones comunes dels hotels i allotjaments turístics sempre que no se superi un terç de l’aforament i amb condicions de seguretat i higiene. Es regulen els espectacles esportius, els espectacles a l'aire lliure i els teatres. Finalment, es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de fer teletreball i prendre mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral.

ATENCIÓ: Preguntes i respostes de la fase 2

Es pot sortir en cas de no trobar-se bé?

No es pot sortir si hi ha símptomes o la malaltia COVID-19 causada pel coronavirus o s’està en aïllament a casa. Preneu-vos tots la temperatura abans de sortir i no ho feu si algú de casa té 37ºC o més.

Em puc moure dins del meu municipi?

Sí, i per la resta de la regió sanitària. La mobilitat està limitada a les activitats autoritzades amb les mesures de seguretat previstes i amb l’ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones.

Puc entrar i sortir del meu municipi?

Sí, dins de la mateixa regió sanitària i per a les activitats autoritzades. La Generalitat recomana limitar al màxim aquesta mobilitat entre municipis si no és imprescindible.

Puc anar a un municipi fora de la meva regió sanitària?

No, excepte per causes justificades o de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, l’assistència sanitària, la cura o atenció de persones amb necessitats i el retorn al domicili.

Puc anar a la meva segona residència?

Sí, dins de la mateixa regió sanitària del domicili propi.

Puc anar a una segona residència fora de la meva regió sanitària, si la meva parella hi té la residència habitual?

No, només pot anar-hi qui hi tingui la residència habitual.

Em puc desplaçar per canviar la custòdia de menors a una altra localitat, tant si és a prop com lluny del meu domicili?

Està permès, però preval sempre l’interès superior dels fills i filles. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions.

Quines són les mesures d’autoprotecció que he de seguir al sortir al carrer?

Dels 6 anys en endavant, és obligatori l’ús de mascareta al carrer, als espais a l’aire lliure i a qualsevol espai tancat que sigui d’ús públic o que sigui obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones.

Puc anar al meu centre de treball?

Sí, amb les condicions de seguretat establertes en cada cas, però es continua fomentant el teletreball per a totes les persones treballadores que puguin treballar a distància.

Puc sortir a comprar quan vulgui?

Sí, podeu anar a comprar, sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. Cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys corresponent a les franges horàries de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores.

Puc anar a comprar a establiments fora del meu municipi?

Sí, però es recomana fer-ho sempre a prop del domicili en el mateix municipi, per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior. Anar a comprar fora del municipi està especialment justificat quan el producte no estigui disponible al mateix municipi o es tracti de supermercats o similars on es pot fer una compra concentrada o única.

Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?

Sí, està permès dins la mateixa regió sanitària del domicili propi mantenint la distància de seguretat i la resta de mesures preventives.

Es pot anar a visitar les persones vulnerables (majors de 70 anys, persones amb malalties prèvies...), però cal evitar el contacte físic en general (petons, abraçades, etc.) i seguir les mesures de seguretat.

Puc quedar amb gent a un espai públic o en un domicili particular?

Els grups màxims de persones són de 15 persones (aquest límit no s’aplicarà a persones que visquin juntes). Durant aquests contactes socials amb terceres persones, s’hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene, com la distància mínima de seguretat de 2 metres, o establir mesures alternatives de protecció física, d'higiene de mans, etc.

Quin nombre de persones pot anar dins de vehicles particulars?

En el cas de motocicletes i ciclomotors podran viatjar dues persones. En el dels vehicles de fins a 9 places, inclòs conductor, es poden ocupar totes les places si els ocupants resideixen al mateix domicili. En cas contrari, la limitació és de dues persones per fila si utilitzen mascareta i sempre respectant la màxima distància entre ells.

A quines hores poden sortir els nens?

A qualsevol hora del dia.

Qui pot fer la passejada i com?

Nens i nenes de fins a 13 anys inclosos, sempre acompanyats, com a màxim en grups de 15 persones, excepte en el cas que convisquin junts. Dels 6 anys en endavant, han de portar mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància de 2 metres entre persones. Els menors poden sortir acompanyats del germà o germana que ja té 18 anys perquè ja és una persona adulta, però sempre que visquin a la mateixa casa o estiguin a càrrec seu.

Poden sortir amb més d’una persona adulta?

Si, poden sortir en grups de màxim 15 persones, excepte en el cas que visquin junts, que no s’aplicarà aquesta restricció.

Es pot anar al parc infantil, als gronxadors i tobogans?

No es pot pujar als tobogans, gronxadors ni altres jocs perquè les superfícies poden estar contaminades.

Es pot anar a instal·lacions esportives?

Sí, està permès anar a les instal·lacions esportives a l’aire lliure i cobertes, així com a les piscines. Ara bé, cal concertar cita prèvia.

Quins establiments, comerços i locals poden obrir?

Els establiments, els locals, els centres/parcs comercials i de prestació de serveis poden obrir al públic sempre que es redueixi al 40% l'aforament a la zona de venda en cadascuna de les plantes i que es garanteixi una distància mínima de dos metres entre clients. S’haurà d’establir un horari d’atenció prioritari per a persones de més de 65 anys.

Quines limitacions tenen les zones comunes dels centres comercials?

Les zones comunes, enteses com a zones de pas, han de limitar l’aforament al 30% i prohibir la utilització de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans. A més a més, han de complir les mesures d'higiene previstes.

Els bars i restaurants, dins d’aquests centres comercials, es regiran per la seva normativa. Consulteu l’apartat: turisme, hostaleria i restauració.

Puc demanar per anar al bany a la botiga o local?

Només excepcionalment. El comerciant haurà d’establir els protocols de neteja i desinfecció adients.

Puc emprovar-me roba a la botiga?

Sí, podeu fer servir els emprovadors de forma individual. Després de cada ús individual, el comerciant ha de netejar i desinfectar l’emprovador. Si no s’adquireix la peça de roba, el comerciant l’ha d’higienitzar abans de posar-la a disposició d’un altre client.

Els establiments de restauració i hostaleria (restaurants, bars cafeteries i altres establiments de preparació o venda de menjars i begudes) poden obrir al públic?

Es permet l’obertura de les terrasses a l’aire lliure amb les condicions següents:

- Ocupació màxima del 50% de les taules (respecte a la llicència municipal).
- Màxim de 15 persones juntes en una taula (o grup de taules), respectant la distància mínima de seguretat.
- Distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules, aquesta distància de 2 metres també s’ha de respectar entre persones que ocupen taules diferents.

Es permet l’obertura de l’interior de l'establiment d’hostaleria i restauració per menjar i beure amb les condicions següents:

- Ocupació màxima del 40% d'aforament (respecte a la llicència municipal).
- Distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules. Aquesta distància de 2 metres també s’ha de respectar entre persones que ocupen taules diferents.
- Preferentment amb cita prèvia.
- No es podrà consumir a la barra de l'establiment.
- El local ha d’establir un itinerari per evitar aglomeracions per prevenir el contacte entre clients.

No es permet l’obertura de discoteques ni locals d’oci nocturn.

Quina distància s’ha de respectar entre persones de taules diferents?

La distància entre persones assegudes en taules diferents també ha de ser de 2 metres.

On es pot fer pràctica esportiva?

Es pot practicar esport a qualsevol espai públic, inclosos els espais naturals, i dins d’instal·lacions esportives, sempre a la regió sanitària del domicili. Cal respectar els possibles tancaments d’espais que, per raons de seguretat, duguin a terme les autoritats locals.

A quines hores puc sortir?

Es pot fer lliurement evitant les franges horàries reservades per a la gent gran, compreses entre les 10.00 i les 12.00 hores i entre les 19.00 i les 20.00 hores.

Amb qui puc anar a fer esport?

L’exercici físic es pot fer com a màxim en grups de 15 persones i sempre que no hi hagi contacte físic, excepte en el cas de persones convivents.

Quines són les mesures a tenir en compte en la pràctica esportiva a l’aire lliure i en instal·lacions a l’aire lliure?

L’única restricció per a la pràctica esportiva a l’aire lliure és que no hi hagi contacte físic i no se superi el nombre màxim de 15 persones.

I a les instal·lacions esportives cobertes i centres esportius?
A les instal·lacions cobertes i centres esportius està permesa la pràctica individual amb cita prèvia i per torns.  Està permesa la pràctica d’esports per parelles, sempre sense contacte físic, mantenint la distància social de 2 metres. En cap cas es podrà superar el 30% d’aforament d’usuaris. Es poden utilitzar els vestidors. Cal garantir la neteja i desinfecció de les instal·lacions. És obligatori mantenir la distància de seguretat de 2 metres.

I a les piscines d’ús esportiu?

No es podrà superar el 30% d’aforament d’usuaris i es poden utilitzar els vestidors. Caldrà cita prèvia i establir torns. En el cas que la piscina es divideixi per carrils d’entrenament, caldrà evitar l’acumulació de persones i que es compleixi la distància física de 2 metres.

Puc fer servir el cotxe o el transport públic per anar a fer esport o per passejar?

Sí que es permet dins l’àmbit de la regió sanitària.

Poden reobrir les piscines recreatives?

Sí, poden reobrir, però abans de l’obertura cal fer una neteja i desinfecció generalitzada. Caldrà tenir especial cura dels espais tancats, com poden ser els vestidors i banys.

Quin aforament i condicions d’obertura cal complir?

Aforament màxim permès és del 30% de la capacitat de la instal·lació, sempre que permeti assegurar la distància de 2 metres entre usuaris. En cas contrari, s’ha de reduir l’aforament fins a aconseguir aquests 2 metres. Caldrà establir un sistema de reserva per mitjà de cita prèvia i s’hauran d’organitzar torns.

Quins serveis no es poden fer servir o el seu ús està restringit?

No es poden utilitzar les dutxes dels vestidors ni de les fonts d’aigua. Els lavabos es poden fer servir amb una ocupació d’una persona per 4 m2 (excepte necessitat d’assistència). En el cas de lavabos més grans, es podran utilitzar fins a un terç dels urinaris, sempre guardant la distància de 2 metres, a excepció de persones que necessitin assistència. A més, els lavabos han de tenir sempre sabó i/o gel hidroalcohòlic.

Les piscines comunitàries i d’urbanitzacions poden obrir?

Sí, i per minimitzar el risc de transmissió del virus, cal que tinguin en compte les mesures de neteja i desinfecció establertes per a les piscines recreatives dels espais comuns. Cal tenir especial cura de les superfícies de més contacte amb les mans, i s’ha de continuar garantint el manteniment i control correctes de la qualitat de l’aigua.
D’altra banda, cal que adoptin les mesures organitzatives oportunes per tal que es puguin respectar les restriccions de distanciament de seguretat establertes en cada fase del desconfinament.

Es pot anar a la platja?

Sí, sempre que el municipi n’hagi habilitat l’obertura i a aquelles que es trobin dins de la vostra regió sanitària.

Es pot anar a la platja per banyar-se, passejar i fer activitats esportives i d'esbarjo, sempre que es respecti la distància entre persones de 2 metres i fent-ne un ús responsable d’acord amb les directrius establertes per les autoritats sanitàries.

 

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C