Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Les famílies ateses per Serveis Socials al Vallès Occidental s’han doblat durant la pandèmia

Al gener d’aquest any es van atendre 2.683 unitats familiars, de forma presencial (1.649) i de forma telefònica (1.034). Al mes de maig s’han compatibilitzat 4.490 atencions, la majoria telefòniques per la situació de confinament (4.426) i amb 534 presencials. Pel que fa als ajuts  d’urgència social, han incrementat dels  297 del mes de gener als 595 del mes de maig.

La consellera de Drets Socials i vicepresidenta del Consell, Miriam Casaramona, ha afirmat que “l’actual crisi sanitària derivada de la COVID-19 ens deixa una crisi econòmica i social sense precedents a la que els serveis socials haurem de fer front. Caldrà que siguem capaços de donar respostes socials, d’atenció, de suport emocional i d’acompanyament,  a la nostra ciutadania. Crec sincerament que ara és el factor social el que es troba a la UCI, i cal ara més que mai unir esforços i sinèrgies per tal de poder treballar per un futur millor”.

Reforç de l’atenció social durant l’estiu

Durant el plenari de l’Àrea Bàsica es van posar de manifest algunes de les actuacions que ja s’han engegat com una compra de Reforç de la distribució de Lots de suport social als municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials, amb productes d’higiene i neteja, i incloent-hi mascaretes. També l’inici del projecte de reaprofitament alimentari a Mercavallès per tal d’evitar el malbaratament i fer possible la distribució de producte fresc, com és la fruita i verdura, als col·lectius més vulnerables. També s’ha engegat el suport i informació a la ciutadania en l’assessorament per a les sol·licituds de l’Ingrés Mínim Vital, des de la línia gratuïta 900 29 35 34 i des dels Serveis Socials bàsics.

De fet durant l’estiu es mantindrà la línia d’informació i acompanyament emocional a la ciutadania per la Covid-19 (900 29 35 34) i els Grups d’Ajuda Mútua al dol sense comiat, per poder reforçar  el suport a la ciutadania que es fa des dels equips de Serveis Socials. Així mateix s’intensificarà el seguiment a col·lectius vulnerables de l’Àrea Bàsica per part dels Serveis Socials, amb el disseny de la intervenció telemàtica.

També aquest estiu es farà una rotació del personal de l’EAIA durant els mesos de vacances per tal de garantir l’atenció a la infància i l’adolescència en el context post Covid-19, ja  que  s’estan fent visibles situacions moltes vegades amagades durant el confinament. Així mateix s’ha reorientat el suport d’intervenció dels educadors i educadores de l’EAIA per fer un acompanyament més intensiu, amb les noves tecnologies i en espais públics, mentre no es pugui accedir als domicilis. També s’està restablint i reorganitzant el règim de visites dels 426 infants tutelats de la comarca, tenint en compte les indicacions de la DGAIA i del Departament de Salut, i adaptades a les fases del confinament.

Des del Consell Comarcal s’ha establer t una partida de 3.000€ del Servei d’integració familiar en família extensa (SIFE) per sufragar casals d’estiu i colònies per als infants acollits en família extensa, especialment per tal que les persones acollidores més grans puguin descansar després del confinament i puguin continuar assumint aquests acolliments. També s’ha col·laborat amb la UAB amb una aportació de 3.000 euros per a poder fer possible oferir casals d’estiu innovadors per a infants en situació de vulnerabilitat.

  • Publicat a Ciutat

370 milions i 5.000 nous professionals per al curs escolar 2020-21

Els centres educatius arrencaran amb "normalitat" el curs 2020-21 el 14 de setembre. Així ho han anunciat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en la presentació del pla del curs escolar 2020-2021 i les mesures de seguretat contra la transmissió del coronavirus. Aragonès ha anunciat que l'executiu invertirà per al proper curs 370 milions d'euros, dels quals 233 aniran destinats a contractar 5.000 professionals en l'àmbit educatiu.

Grups estables i sense mascareta

“Els experts ens diuen que les mesures garanteixen la seguretat dels centres i no n’alteren el seu ús habitual. No veurem centres engabiats, ni encerclats, no veurem centres que no són un espai de convivència, de socialització i de vida. Veurem centres alterats per mesures d’higiene, perquè la seva organització no es farà als grups classe habituals que tenien un moviment heterogeni, sinó que es basarà en grups estables de convivència”, explicava Bargalló. El conseller ha ressaltat que “la presencialitat pels ensenyaments obligatoris és indiscutible, sense excepcions”, i per als postobligatoris, pot haver-hi excepcions i es poden plantejar torns, dies alterns o ensenyament híbrid, una decisió que els centres podran plantejar quan hi hagi aquesta excepcionalitat. Per concretar el pla d’obertura que cada centre haurà de treballar, “avui negociarem amb els sindicats el perfil professional del professorat, les condicions laborals, i la durada del contracte. Sumant aquest fet amb les mesures sanitàries que dicti del PROCICAT, hi haurà un pla d’obertura al setembre que rebran els centres de forma immediata per tal que el 23 de juliol tinguem tots els plans d’obertura dels centres per al proper curs”.

El pas de la primera onada ha confirmat que els infants presenten quadres molt lleus i, majoritàriament, asimptomàtics, segons Vergés. En aquest sentit, menys d’un 1% dels casos confirmats per PCR a Catalunya corresponen a menors de 15 anys, i només un 8,3% tenen menys de 30 anys. De fet, alguns estudis revelen que la càrrega viral dels infants és significativament menor a la de les persones adultes, el que podria explicar que entre el 80 i el 99% d’infants i joves menors de 20 anys presentin un quadre molt lleu o directament asimptomàtic. Per a Vergés, que hi hagi estudis que apunten que aquest col·lectiu transmet menys el virus suposa una diferència molt rellevant respecte l’escenari inicial de l’epidèmia. “Avui sabem moltes més coses del virus i una és que el tancament de centres educatius ha tingut un impacte poc rellevant en el curs epidèmic”, ha dit. “Això ens fa pensar que el proper curs, amb el que sabem i amb el treball conjunt de tothom, la represa al setembre es pot fer en unes condicions de pràctica normalitat”, sota tres elements importants arreu: el manteniment dels hàbits higiènics, dels grups estables de convivència i la garantia de la gestió precoç dels casos que es puguin produir.

La consellera ha fet una crida a promoure al màxim les activitats a l’aire lliure a les escoles i el rentat de mans, i ha apel·lat a la coresponsabilitat de les famílies en el control dels símptomes dels infants. “El que demanem a la societat en general és perfectament aplicable a les escoles, però en aquest cas amb unes millors condicions que en la resta d’àmbits de la vida”, ha emfatitzat abans de concloure que l’àmbit sanitari posarà a disposició del sector educatiu la capacitat de detecció i gestió precoç de possibles casos i dels seus contactes.

Pla d’Educació Digital de Catalunya

Una altra mesura destacada de cara al curs que ve és la el Pla d’Educació Digital de Catalunya. Una iniciativa que s’havia de desplegar en 5 anys però que s’implementarà en 3 cursos, amb un pressupost de 103 milions d’euros extraordinaris. El conseller d’Educació ha manifestat que el pla digital “ha de permetre donar resposta en cas que calgui algun confinament concret d’un barri, un municipi, un territori petit, i calgui retornar a l’ensenyament virtual. És fonamental perquè és un pla que ha vingut per quedar-se i per actuar de forma quirúrgica en aquests casos”. Bargalló ha exposat que es farà una inversió urgent per tal d’estendre la tecnologia als centres que ho necessitin a tots els nivells. I ha avançat que es dotarà de dispositius a tots els alumnes més vulnerables de 3r d’ESO, batxillerat i formació professional, i també al professorat que calgui d’aquests cursos.

  • Publicat a Ciutat

2’5 milions d’euros per a inversions

El ple ordinari de juny aprovava -amb els vots favorables de PSC, ECP, Junts i PP; les abstencions d’ERC i Ciutadans, i el vot en contra de Guanyem- una modificació del pressupost per al Pla d’Inversions per a l’any 2020 amb un finançament de 2.573.633 euros. Entre les inversions previstes destaquen clavegueram: (240.000 euros), obres al carrer La Clota sota l’AP7 (40.000 euros), reparació de la coberta de l’Ateneu (130.000 euros), millora d’accessibilitat barri Fontetes (50.000 euros) i als carrers de  Serraparera (90.000 euros) i la reforma i rehabilitació Torre Vermella 315.000 euros.

11 mocions aprovades en el primer ple després de l’estat d’alarma. Només es va rebutjar una contra el terrorisme d’estat

Les mocions van protagonitzar gran part de la sessió plenària de juny, que només va rebutjar una proposta presentada per ERC, Guanyem i Junts de denúncia contra el terrorisme d’estat i qualsevol altra forma de violència exercida per l’autoritat a canvi de la llibertat individual de les persones.  

Per acord de junta de portaveus es van aprovar tres propostes. La primera relativa ala modificació dels criteris d’aplicació  de la regla de despesa als ajuntaments, la segona en suport a la necessitat d’un pacte d’estat pel dret a l’habitatge - que demana sol·licitar al Govern de l’Estat espanyol, conjuntament amb les Comunitats Autònomes i les entitats municipalistes, a posar en marxa aquest Pacte d’Estat pel Dret a l’habitatge- i una tercera  relativa a donar suport a la campa-nya #monlocalrefugi promoguda pel fons català de cooperació al desenvolupament.

El plenari va donar llum verda a la moció presentada per Guanyem per al reimpuls dels treballs a favor de la gestió 100% pública i directa del servei de subministrament domiciliari d’aigua. El text demana declarar estratègica la feina al sí de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP), convertint-la en una prioritat en l’acció de govern i destinant instruments i recursos efectius per a fer-ho possible.

També va tirar endavant la moció presentada pel grup municipal d’En Comú Podem i Guanyem per enfortir la renda garantida  i complementar amb i l’ingrés mínim vital. El text demana al Govern de la Generalitat, tal com reclama el Síndic de Greuges, a donar continuïtat al pagament de les prestacions de renda garantida de ciutadania i que s ajornin les possibles suspensions i extincions de la prestació mentre duri l’estat d’alarma fins que no es normalitzi el funciona-ment dels serveis afectats i es reobrin les oficines d’atenció presencial.

D’altra banda, també es va aprovar una moció presentada per ERC per a la millora dels aparcaments de rotació en suport al comerç i la restauració locals. El text insta l’Ajuntament de Cerdanyola a aplicar de manera urgent un paquet de mesures destinades a millorar els aparcaments de rotació de zona blava o en pàrquing soterrat. També demana elaborar un pla de millora de l’aparcament amb les mesures que no siguin d’aplicació immediata i sotmetre’l al Consell de Mobilitat per tal de sotmetre’l a la participació ciutadana i incloure-hi les millores que s’hi recullin. “Estem treballant en molts punts dels que dieu, ho estem estudiant, però no es pot fer de manera urgent perquè s’han de pressupostar”, explicava la regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó. Una altra proposta dels republicans per a la redacció d’un nou pla de mobilitat urbana per a Cerdanyola també va obtenir la llum verda del plenari.

La moció presentada per Junts,  Guanyem i ERC per reclamar al govern espanyol el pagament de les prestacions dels treballadors que es troben afectats per un ERTO també obtenia el vist-i-plau del plenari.

També s’aprovava una moció -presentada per Junts, Guanyem  i ERC- en favor de la llibertat d’expressió i contra la prohibició de l’exhibició de banderes ‘no oficials’ en façanes d’edificis públics. I finalment, obtenia la llum verda del consistori la moció presentada pel grup municipal de CS, ERC i ECP per preservar i fer efectiva la conciliació laboral i reducció de l’escletxa salarial en la situació provocada per la crisi de la covid-19.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C