Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Primer casament post Covid-19 a l'Ajuntament

La sala de plens de l’Ajuntament de Cerdanyola va ser testimoni ahir divendres del primer casament després d’haver-se suspès la celebració de cerimònies el passat 8 d’abril. El David i l’Eva han estat els primers nuvis en poder casar-se després que se suspenguessin la celebració de casaments el passat 8 d’abril. 

Les cerimònies nupcials s'han reprès a la sala de plens de l’Ajuntament i al Museu d’Art de Cerdanyola amb les següents mesures per garantir la seguretat i preservar la salut de les persones:

 • El límit màxim de persones assistents a les bodes celebrades a la sala de plens és de 12 (2 nuvis/es, 2 testimonis, 6 persones convidades i 2 representants municipals)
 • El límit màxim de persones assistents a les bodes celebrades al Museu d’Art de Cerdanyola és de 20 (2 nuvis/es, 2 testimonis, 14 persones convidades i 2 representants municipals)
 • Totes les persones assistents han de dur mascareta i guants, guardar la distància de seguretat aconsellada per les autoritats durant tota la cerimònia i netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a la sala de la celebració del casament.
 • Els i les menors de 12 anys hauran d’estar acompanyats per un dels progenitors a un familiar major d’edat que es faci responsable.
 • També es modifica el protocol de la cerimònia perquè el temps de durada sigui més breu reduint el nombre de peces musicals a una i limitant les intervencions de les persones assistents a sues i sense superar els cinc minuts de durada cadascuna.

D’altra banda, els casaments al despatx d’alcaldia es mantenen suspesos, atès que l’espai és molt petit i no permet garantir el distanciament aconsellat.

 • Publicat a Ciutat

Cerdanyola continuarà en fase 2 aquest dilluns

La ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana ¡ continuaran encara en fase 2 a partir de dilluns, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat i tal i com havia sol·licitat el departament de Salut. Girona i la Catalunya Central passaran a la fase 3, on estaran una setmana més Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran. Com l'àrea de Barcelona, Lleida també seguirà a la fase 2. En tot cas, tots els territoris passaran a la nova normalitat el 22 de juny una vegada hagi finalitzat l'estat d'alarma.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que si Barcelona i Lleida sol·licitessin un canvi a la fase 3 al llarg de la setmana que ve "estudiaran" si és possible que s'executi abans d'esperar al dilluns 22 de juny. Illa ha recordat que el confinament que ha viscut Espanya ha estat "un dels més durs de la Unió Europea, la qual cosa ha permès una de les desescaladas més ràpides i segures". Tot i això, ha fet una crida a la prudència en aquest tram final del procés de desescalada per no donar passos enrere en la lluita contra la COVID-19.

D'altra bandam el director de el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que l'evolució de l'epidèmia és "molt bona i molt favorable" i que el sistema sanitari està adquirint una major capacitat de detecció precoç dels casos sospitosos.


 • Publicat a Ciutat

Una cerdanyolenca demana ajuda per a la seva cosina, un nadó amb una malaltia única a Espanya

“Necessito que la gent pugui escoltar la història de la nostra petita, i el motiu pel qual estic fent això”. Amb aquestes paraules la cerdanyolenca Angie Riera impulsa la campanya ‘Para y por Chloe’ a la plataforma Gofundme (https://www.gofundme.com/f/para-y-por-chloe). L’objectiu és aconseguir fons per a les despeses de la Chloe, un nadó de set mesos que pateix Enteropatia Congènita en Plomall, malaltia que afecta només tres persones al món. En aquest moment la iniciativa havia recaptat 4.000 euros dels 10.000 previstos. “Estem molt agraïts per tot el suport que estem rebent i a l’equip de Sant Joan de Déu per la feina feta”, assegura la cerdanyolenca a aquesta publicació.

Quina és la història?

La Chloe va néixer el 21 d’octubre de l’any passat a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Va arribar al món després que els seus pares, Maria -cosina de l’Angie- i Javi, ho intentessin durant quatre anys. “Tot l’embaràs va anar meravellosament bé, fins que va néixer, sense cap problema aparent”, recorda la cerdanyolenca. Amb dues setmanes de vida la Chloe va començar a perdre pes. “Els pares desesperats, no feien altra cosa que portar-la als metges, però no hi havia ningú que li pogués dir el que li estava passant”, apunta la cerdanyolenca. Fins que a van decidir portar-la a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i allà van veure la gravetat de l’assumpte. Després de 6 mesos ingressada i sense saber el motiu, “tot l’equip mèdic es va posar mans a l’obra per poder entendre i saber perquè no es podia alimentar com una nena normal”. Llavors van començar els canvis de llet, però la petita rebutjava tot el que li entrava per la boca. Empitjorava i els metges van decidir posar-li una sonda pel nas perquè així li arribés l’alimentació més directament. “Però seguia perdent pes i els metges estaven desesperats, sense saber encara la raó per la qual no admetia cap tipus de llet”, recorda la cerdanyolenca. Després de moltes proves, analítiques diàries i canvis de llet, van optar per posar una alimentació assistida anomenat Broviac. Es tracta d’una via central que s’insereix quirúrgicament en un got sanguini de tòrax que arriba al cor i per aquí passa l’alimentació parenteral. La nutrició parenteral proporciona nutrients líquid -com hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals i electròlits- i s’utilitza en persones amb aparells digestius que no poden absorbir o no poden tolerar els aliments adequats ingerits per via oral.

“Els metges no han deixat de lluitar per ella, intentant dia a dia, posar-li nom a aquesta terrible malaltia que té"

La seva primera operació va ser el 20 de desembre del 2019 i després arribarien sis intervencions més amb moltes complicacions, infeccions i pèrdues de pes. “Els metges no han deixat de lluitar per ella, intentant dia a dia, posar-li nom a aquesta terrible malaltia que té”, destaca la cerdanyolenca. Així, van aconseguir esbrinar que la Chloe té una malaltia crònica irreversible anomenada enteropatia congènita en plomall. La conseqüència d’aquesta és la fallada intestinal. A l’espera d’un possible trasplantament o adaptació intestinal, la nutrició parenteral és l’únic tractament que permet alimentar els afectats. El transplantament multivisceral (de fins a 8 òrgans vitals) és l’únic tractament existent per a aquells pacients amb fallada intestinal en els quals la nutrició parenteral no és viable.

Set mesos molt durs

Els pares de la petita també volen donar les gràcies a tot el personal mèdic de l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona: “Ho ha donat tot perquè la Chloe pugui continuar lluitant i seguir endavant”. Javi, el pare de la Chloe, explica que han estat set mesos molt durs: “Sense poder sortir de l’hospital, amb alts i baixos, moments dolents, altres de molt dolents en veure que no aconsegueix tenir una bona evolució. És una cosa molt frustrant, realment dur, però cal seguir endavant i lluitar per i per a ella”. I és que la Chloe ha tingut la mala sort de tocar-li una malaltia congènita molt rara i amb molt pocs casos al món. “Se sap molt poc d’ella ... Però els metges i especialistes segueixen molt de prop el cas i estan abocats en ella al 100”, explica el pare a la plataforma. Ens queda un llarg camí per davant, apunta, “i gràcies a el suport que rebem per part de família i amics fa que puguem portar-lo d’una millor manera”.

 • Publicat a Ciutat

Eurecat participa en el desenvolupament d’mascareta reutilitzable per garantir la protecció dels professionals en possibles rebrots

El Col·legi de Metges de Girona, Tecnoateneu Vilablareix, Soler & Palau, Prometal3D, Eurecat- amb seu a Cerdanyola-, Aira Robotics, BTwice, Stimulo, Artein Gaskets, Venfilter, Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès han desenvolupat una mascareta reutilitzable i reconfigurable mitjançant filtres intercanviables que permet aconseguir els graus FFP3 i FFP2 de màxima protecció enfront del coronavirus per garantir la seguretat dels professionals davant de possibles rebrots de la Covid-19.

La mascareta, anomenada ALEU en honor a la Dra. Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en medicina a tot l’Estat espanyol, està en procés d’homologació oficial pel laboratori AITEX sota la norma UNE-EN 1827. La primera producció ja s’ha dut a terme i ha permès la fabricació de 1.000 mascaretes, juntament amb 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP2 i 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP3. Les primeres remeses d’aquest material es lliuraran properament al Col·legi de Metges de Girona.

La mascareta ALEU és estanca i cobreix nas, boca i mentó. És de material termoplàstic, es pot desinfectar després de cada ús, i es pot fabricar mitjançant injecció a gran escala, per impressió 3D o una combinació d’ambdós. Gràcies a la impressió 3D, és possible també la fabricació de diferents talles o de complements especials de manera ràpida.

La finalitat “és oferir una solució reciclable i reutilitzable per evitar la ruptura de la cadena de subministrament en cas que es produeixi un rebrot”, amb l’objectiu “de garantir l’abastiment d’EPIs amb la màxima protecció per als professionals en entorns sanitaris i industrials”, explica el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana.

La mascareta “està basada en un disseny col·laboratiu i permet oferir una solució econòmicament competitiva i més sostenible mediambientalment. El disseny és polivalent, de manera que pot ser útil a diferents col·lectius, i ha aprofitat la capacitat productiva de la indústria local”. A més, “es calcula que la seva implementació podria suposar un estalvi econòmic de fins al 30 per cent respecte les mascaretes d’un sol ús”, exposa Esteve Farrés, del Tecnoateneu de Vilablareix.

Segons destaca el director tècnic i gerent d’Aira Robotics, Xavier Jané, “el disseny ha prioritzat la seguretat i la comoditat dels usuaris”. En aquest sentit, “els valors de respirabilitat assolits per ALEU són fins a sis vegades els de les mascaretes convencionals en el cas de la protecció FFP2 i del doble en el grau FFP3, de forma que redueixen de manera important el cansament de l’usuari”, assenyala Esteve Farrés, del Tecnoateneu de Vilablareix.

A més, “ja s’han iniciat contactes amb països de Llatinoamèrica, Àfrica i d’Europa per posar la mascareta a la seva disposició enfront la pandèmia”, detalla el director de Laboratoris Transversals d’Eurecat, Agustí Chico, qui posa de relleu que el disseny “ja s’està començant a implementar a Xile dins d’un projecte fill d’ALEU, anomenat FreeBreath”.

 • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

 • 24 Març 2016 18°C 8°C
 • 25 Març 2016 16°C 8°C