Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Les escoles FEDAC recullen més de 10.000 euros amb la campanya solidària #AJUDAfamíliesxCOVID

Les 24 escoles FEDAC de Catalunya, entre elles la de Cerdanyola, han creat la campanya solidària #AJUDAfamíliesxCOVID amb l’objectiu de recollir fons per ajudar les famílies de la FEDAC que més estan patint la crisi del coronavirus. La iniciativa #AJUDAfamíliesxCOVID es va llançar el 9 d’abril i, des d’aleshores, ja s’han recollit més de 10.000 euros a través de donatius a la pàgina web www.dacaccio.org.

"Moltes famílies de la FEDAC són petits autònoms que han hagut de tancar els seus negocis causa de la pandèmia del coronavirus o bé han perdut la feina", expliquen en un comunicat. Conscients d’aquesta "realitat tan propera i del neguit de moltes mares i pares per afrontar les despeses més bàsiques de la llar o atendre els seus fills aquest estiu", les escoles FEDAC decideixen actuar i posar en funcionament la campanya #AJUDAfamíliesxCOVID. Els fons recaptats van destinats a oferir ajuts a les famílies que es troben circumstancialment en una situació econòmica delicada i una comissió interna s’encarrega d’avaluar les peticions rebudes i concedir els ajuts en tres categories (targetes per a alimentació, subministraments de la llar o casals d’estiu).

A la web www.dacaccio.org també es pot veure el vídeo de la campanya, on persones com Sor Lucía Caram; els cantants Andrea Motis, els membres de Txarango Àlex Pujols i Joan Palà, Ramon Mirabet i Dàmaris Gelabert; la Gna. Viqui Molins, l’escriptora Anna Manso, o els futbolistes Arnau i Marc Tenas, entre d’altres, donen suport a #AJUDAfamíliesxCOVID.

 

  • Publicat a Ciutat

Es detecta el primer gat infectat amb el nou coronavirus a l’Estat espanyol

Investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i de la UAB han detectat el primer gat infectat pel nou coronavirus de l’Estat espanyol. Amb aquest, són sis els casos de gats amb coronavirus detectats fins ara arreu del món. El gat pertanyia a un nucli familiar amb diverses persones afectades per la COVID-19. "La cadena de transmissió dels virus es produeix de les persones cap als gats, i aquests són les víctimes col·laterals de la malaltia en els humans", assenyala Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que recorda que "la via de transmissió predominant de la COVID-19 és d’humà a humà, i que la capacitat dels gats de transmetre la malaltia és negligible; és a dir, que no juguen un paper significatiu en l’epidemiologia de la malaltia".

Ara que les infeccions pel nou coronavirus s’han estès àmpliament entre la població humana, "és possible que alguns animals s’infectin pel contacte estret amb persones infectades", afirma Natàlia Majó, directora del CReSA i professora de la UAB. Els estudis científics publicats fins ara apunten que els gats són una de les espècies animals sensibles a la infecció per SARS-CoV-2; també hi són sensibles les fures, visons, hàmsters, primats no humans i, en menor mesura, els gossos. "Ara mateix, però, són pocs els estudis sobre la susceptibilitat de diferents espècies animals al nou coronavirus i sobre la dinàmica de la infecció en espècies animals susceptibles", indica Majó.

Un gat afectat d’una cardiopatia greu

L’animal va ingressar en un hospital veterinari. Tenia dificultats greus per respirar, una temperatura rectal de 38,2ºC, un nivell molt baix de plaquetes i una insuficiència cardíaca. Se li va practicar una eutanàsia humanitària. Posteriorment, el gat va derivar-se al CReSA, on se li va practicar una necròpsia. Aquest centre de recerca disposa de la Unitat de Biocontenció apta per treballar amb coronavirus en condicions de nivell 3 de bioseguretat. La necròpsia va posar de manifest que el gat presentava l’anomenada cardiomiopatia hipertròfica felina, generalment d’origen genètic, i que les causes de la fallida cardiorrespiratòria aguda van ser un edema i una congestió i hemorràgia pulmonars. Per altra banda, va detectar-se material genètic (ARN) del SARS-CoV-2 en mostres extretes del nas i del nòdul limfàtic mesentèric (que drena l’intestí); la càrrega vírica, però, era baixa i cap de les lesions que presentava l’animal era compatible amb una infecció pel virus. Per això, conclou Segalés, "la troballa del SARS-CoV-2 en aquest animal va ser incidental i no va estar relacionada amb la simptomatologia clínica per la qual va decidir-se eutanasiar-lo".

Com protegim els nostres animals del coronavirus?

En línia amb l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), els investigadors recomanen a les persones infectades amb el virus i amb mascotes a casa que prenguin mesures bàsiques d’higiene com rentar-se les mans abans i després d’estar en contacte amb els animals o de manipular-ne el menjar o les seves coses, així com evitar fer-los petons, deixar que ens llepin o compartir-hi el nostre menjar. Si és possible, el més recomanable és evitar-hi el contacte directe.

Com podem saber si el nostre gat està infectat?

Tot i que la simptomatologia de la COVID-19 en els animals no és clara i la possibilitat d’infecció és molt baixa, símptomes com la febre, la tos, la dificultat per respirar, els esternuts, els vòmits, la diarrea o la letargia són signes clínics potencialment compatibles amb les infeccions per SARS-CoV-2. Els investigadors del CReSA recomanen que, en cas de dubte, el millor és consultar un veterinari.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C