Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Salut proposarà la unificació de les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Sud

El Procicat ha aprovat aquesta tarda la proposta que les tres regions sanitàries de la ciutat de Barcelona, Metropolitana Sud i Metropolitana Nord siguin una sola regió a partir del dilluns 1 de juny, en considerar que tenen una evolució epidemiològica semblant. Per tant, com que seran una única regió, es permetrà la mobilitat entre tots els municipis de les regions sanitàries de Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes sud i nord; una circumstància que també servirà per esponjar l’alta densitat de Barcelona.

Per prendre aquesta decisió s’ha tingut en compte en part un informe elaborat per ISGLOBAL en el qual s’indica que els desplaçaments més llargs entre la regió han de tenir caràcter prioritari per tal d’accedir a la feina, als serveis i, especialment, als espais naturals que no es trobin en l’àmbit local i que s’ha de prioritzar l’activitat a l’aire lliure. Tot i això, recorda que les persones han de continuar movent-se, sempre que sigui possible, en l’àrea més local per a aquelles activitats quotidianes i serveis de proximitat. També es proposa fer una gestió adequada dels sistemes i infraestructures de transport per garantir una mobilitat segura amb una disminució del risc de transmissió i una estratègia de comunicació coherent sobre les recomanacions per evitar el contagi.

D’altra banda, el procés de desconfinament gradual per la Covid-19 a Catalunya continua avançant i el Departament de Salut proposa ara que, a partir del proper dilluns 1 de juny, diversos territoris del país avancin de fase. En concret, que les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central passin a la fase 2; aquesta mesura també inclou a les àrees de gestió assistencial del Garraf i la de l’Alt Penedès. Aquesta nova proposta també ha estat aprovada aquesta tarda al Procicat i ja ha estat enviada al govern espanyol.

D’aquesta manera, aquestes dues regions i aquestes dues àrees de gestió assistencial s’uniran a les altres tres regions que avui mateix s’estrenen a la fase 2: Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. Pel que fa a les altres regions sanitàries –Lleida, i Barcelona ciutat, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud unides-, es mantindrien en la fase 1.

Què es pot fer a la fase 1?

Als territoris en fase 1 es permeten reunions de fins a 10 persones i s'obre el petit comerç, les terrasses amb la meitat de l'aforament del que és habitual, i els allotjaments turístics sense ús de zones comunes i amb restriccions. Es poden celebrar espectacles culturals amb fins a 30 persones assegudes en espais tancats, i fins a 200, també assegudes, a l'aire lliure. Es permeten viatges a segones residències, sempre i quan es trobin dins la mateixa regió sanitària.

 

  • Publicat a Ciutat

Augment de les situacions de violència contra les dones a la comarca durant el confinament

La situació de vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista s’ha vist agreujada pel moment actual de confinament i la convivència contínua de les víctimes amb els agressors. Segons indica el Consell Comarcal del Vallès Occidental, el nombre de trucades a la línia d’atenció contra la violència masclista, ha augmentat durant aquest període de temps a la nostra comarca.

Concretament, entre el 16 de març i el 19 d’abril (darrera dada disponible), s’han registrat un 67 per cent més de trucades respecte el mateix període de 2019. I encara més concretament, s’ha passat de 2,2 trucades al dia l’any passat a 4,8 trucades durant el confinament.

El 2019 es van presentar 6 denúncies diàries a la comarca

L’any 2019 es van presentar 2.127 denúncies per violència contra les dones als jutjats i tribunals dels partits judicials del Vallès Occidental. El nombre de denúncies va créixer un 5% respecte a l’any anterior i assoleix la xifra més elevada des del 2011, segons recull l’informe Dades de Violència contra les Dones de l’any 2019 elaborat per l‘Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Aquest informe té com a objectiu fer visible aquesta problemàtica i facilitar l’accés a la informació disponible en l’àmbit dels partits judicials de la comarca. Des de l’any 2007, 26 dones han estat assassinades a la comarca, a mans de les seves parelles o exparelles.

El 2019, a la comarca es registren 45 denúncies per cada 10.000 dones. Aquesta ràtio és inferior a la de la província de Barcelona (52), a la del conjunt de Catalunya (57) i a la de l’estat (70). Les dades fan referència a denúncies rebudes als jutjats de violència sobre la dona i aquestes poden tenir diverses procedències. En el cas de la comarca, la major part de les denúncies, 8 de cada 10, s’han presentat per atestats policials amb denúncia de la pròpia víctima. La proporció de denúncies que s’interposen directament al jutjat amb un part de lesions (11%) augmenta notablement respecte d’un any abans, sent la segona procedència més comuna.

La UAB i la Direcció General d’Igualtat cooperen per garantir els drets LGTBI i atendre els casos de discriminació

La UAB i la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat han signat un acord per col·laborar en l’atenció a situacions de discriminació per orientació sexual o per identitat i expressió de gènere. A partir d’aquest acord, la UAB derivarà els casos detectats al Servei d’Atenció Integral de Cerdanyola (SAI). Aquest servei ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica. També dóna resposta a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle.

  • Publicat a Ciutat

L’Ajuntament posa en marxa una campanya en suport del comerç de proximitat

Cerdanyola retorna poc a poc a la normalitat i en aquesta nova etapa, l’Ajuntament vol seguir acompanyant i donant suport al teixit comercial de la ciutat.

“Ara sabem el que és viure en uns carrers sense… ells. Oberts de nou per a tu: comerços, serveis i hostaleria de proximitat”. Amb aquest missatge l’Ajuntament vol animar a la ciutadania a comprar al comerç de proximitat subratllant el benefici econòmic i social que representa fer les compres als comerços locals. La campanya també té com a objectiu rellançar l’activitat d’aquest sector econòmic especialment castigat per la crisi sanitària de la COVID-19. “L’hostaleria i el petit comerç ha fet un gran sacrifici tancant els establiments en benefici de la salut de la ciutadania i ara és el moment de tornar-los”, destaca el consistori.

El comerç i serveis ja fa uns dies que poden atendre a la seva clientela seguint les mesures de seguretat establertes, que poc a poc es van flexibilitzant. A més, des d'avui Cerdanyola ha entrat a la fase 1 de la desescalada i són els bars i restaurants els que poden fer un pas més endavant, obrint al públic les terrasses amb les mesures d’higiene i prevenció adequades.

La imatge de la campanya, que inclou també un vídeo, es promocionarà al web i xarxes socials de l’Ajuntament, també es repartiran cartells pels establiments i es col·locarà un vinil a la plaça de l’Abat Oliba.

La Cambra de Sabadell xifra en 260 milions les pèrdues d’ingressos durant els dos mesos de tancament

L’impacte de la crisi per la COVID-19 en el sector del comerç i de serveis per a les persones pels gairebé dos mesos que han hagut de romandre tancats han deixat unes pèrdues de 260 milions d’euros a les empreses de la demarcació de la Cambra de Sabadell. A partir del cens d’empreses de la Cambra de Comerç de Sabadell -que comprèn les poblacions, a més de Sabadell, de Castellar, Sant Quirze, Badia, Barberà, Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Polinyà i Sentmenat-, ha estimat que hi ha 6.195 empreses afectades i unes pèrdues d’ingressos de 260 milions d’euros, dels quals, gairebé 230 milions corresponen a empreses de comerç al detall, i 28 milions d’euros a empreses de serveis a les persones. Així, segons la Cambra de Sabadell, es pot determinar un impacte mitjà per empresa de pèrdua d’ingressos de 41.757 euros per als dos mesos de tancament.

 

Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C