Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Així han canviat les perruqueries per frenar el coronavirus

Enmig de la incertesa, les perruqueries van ser dels primers serveis en aixecar la persiana el 4 de maig. I ho van fer amb un allau de peticions de cites, ús obligatori de mascaretes, tovalloles d’un sol ús, sense revistes ni premsa i amb una distància de seguretat entre persones de dos metres.

“Ha estat molt dur perquè hem hagut de comprar material de protecció o productes d’un sol ús i ningú ens ha ajudat”

Amb l’inici de l’estat d’alarma pel coronavirus, el sector va ser protagonista. Inicialment, es van considerar les perruqueries serveis essencials, però poc després el govern espanyol va rectificar i es va suspendre l’activitat exceptuant els serveis a domicili. Precisament el 4 de maig, el primer dia que podien obrir les perruqueries després de setmanes tancades per la pandèmia, no era una data qualsevol per al saló César&Pilar. Just en aquella  data havien de celebrar el seu desè aniversai. “No hem pogut fer festa, però la farem més endavant”, promet Pilar. Ella, com la resta de perruquers,. destaca la incertesa amb la que es va viure l’obertura. “Setmanes abans d’aixecar la persiana vam estar adaptant la perruqueria amb les mesures de seguretat i higiene per treballadors i clients”, recorden des d’Alonso Estilistes: “I va ser molt dur perquè hem hagut de comprar material de protecció o productes d’un sol ús com mascaretes, guants, gels, capes o tovallolles. I ningú ens ha ajudat”. Una opinió compartida per la perruqueria Deluxe: “He invertit molts diners invertirts en la reobertura”. La propietària de l’establiment, Mónica Jiménez, treballa actualment 77 hores setmanals per poder pagar impostos i deutes. “No sé fins quan els comerços podrem aguantar. Pagar el 100% dels impostos i que després els beneficis siguin a 30 o 50% és difícil”.

“Hem reduït clients, però hem afegit un dia més de feina. Mai havíem treballat els dilluns i ara ho fem”
A César&Pilar apliquen als clients un suplement de tres euros per les EPI que els hi faciliten: “A cada client que entra li prenem la temperatura, li donem guants i mascareta i es renta les mans amb gel hidroalcohòlic”. També han invertit en un nou lloc de treball de recepcionista. “Així nosaltres ens dediquem només a la feina estricta de perruqueria”, apunta Pilar. “Hem reduït clients, però hem afegit un dia més. Mai havíem treballat els dilluns i ara ho fem, però ara mateix és el que toca i ho fem amb il·lusió perquè la gent ens ha respost molt bé”. Ella es mostra convençuda  que ens en sortirem d’aquesta situació. A més, se sent “molt orgullosa” de la seva  feina i dels seus clients. I és que al principi els perruquers no sabien com respondrien els clients ni com actuarien quan vinguessin als salons. “Havien de venir amb mascareta i guants. Ells estaven desitjant venir i el comportament ha estat impecable”, apunta Alonso, que assegura que poder obrir ha estat una gran satisfacció. “Quasi com si hagués obert de nou el meu negoci”, confessa. “Ara que ja han passat dues setmanes, podem dir que estem molts contents, els clients són molt respectuosos i estan molt conscienciats”, valora Pilar.

Cerdanyola segurament passarà a la fase 1 el 25 de maig. Un període que ja no exigeix el requisit de cita prèvia-encara que ho recomana- i amplia l’aforament a l’30% a l’establiment. “Però la majoria de perruqueries que treballem amb cita prèvia ho continuarem fent i amb les pateixes mesures de seguretat”, anuncia César.

Un sector fràgil: podrien tancar 1.900 perruqueries de tot Catalunya

La crisi del coronavirus i el confinament podrien provocar el tancament de 1.900 perruqueries de tota Catalunya, la qual cosa representa el 46% del total d’aquests establiments, segons un estudi de l’Aliança d’Empresaris de Perruqueria d’Espanya (ANEPE). L’Estudi de l’impacte del coronavirus en el sector de les perruqueries, impulsat per l’ANEPE i amb la participació de la Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa (Fedcat), evidencia la fragilitat i vulnerabilitat del sector, compost majoritàriament, en un 92%, per microempreses d’un a cinc empleats, davant aquesta crisi.

La contaminació a la comarca es redueix en un 57% durant la primera fase del confinament

La reducció de la mobilitat durant el període de confinament de la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un impacte positiu en la millora de la qualitat de l’aire. La caiguda dràstica de la mobilitat durant la primera fase del confinament ha portat a una reducció generalitzada del trànsit, principal font d’emissió de contaminants a l’atmosfera. Els nivells diaris de diòxid de nitrogen al Vallès Occidental s’han reduït de mitjana a més de la meitat, en un 57%, entre el 14 de març i el 26 d’abril. Les dades de mobilitat analitzades també apunten que durant la primera fase de confinament entre el 85 i el 95% de la població va romandre a la seva àrea de residència.

ERC se suma al manifest 'Confinem els cotxes, recuperem la ciutat!'

D'altra banda, la Secció Local d’ERC de Cerdanyola signa el manifest 'Confinem els cotxes, recuperem la ciutat!', que ja té el suport d’unes 500 entitats i 6.000 persones individuals. Aquesta campanya reclama que la sortida d’aquesta crisi no sigui un retorn a la situació anterior sinó que ens permeti corregir les els hàbits nocius que tenim com a societat. "En el cas de les ciutats hem pogut comprovar com la disminució dels cotxes permetia millorar enormement la qualitat de vida assolint el nivells més baixos de contaminació mai registrats", remarquen els republicans.

Esquerra remarca que fa anys que treballa per aplicar els principis d’aquest manifest a Cerdanyola i ha incorporat propostes en aquest sentit entre les que destaquen crear eixos de vianants a tots els barris, vianantització de l’eix Avinguda Catalunya-Sant Ramon, supressió d’una filera d’aparcaments en favor dels vianants al passeig Cordelles, regular tot Cerdanyola Zona 30 excepte els eixos principals, vianantitzar els entorns escolars en horaris d’entrada i sortida quan es reprenguin les classes, carril bici al carrer Francesc Layret per connectar el centre amb l’estació de RENFE i a Serragalliners per connectar amb la UAB, carrils bus a Av. Primavera-Rotonda Guiera i a la Ronda Serraparera i obrir noves sortides de les andanes directes al carrer desde l’estació de RENFE per separar fluxos de sortida i entrada d’usuaris. 

Més enllà de canviar els models de mobilitat, la crisi actual ens ha de fer replantejar l’ús que fem de l’energia i avançar cap a les fonts renovables, reduir la generació de deixalles amb l’objectiu 'Residu Zero', conscienciar-nos de la necessitat del consum conscient i de proximitat, o impulsar l’economia social i solidària, entre altres.

 

 

  • Publicat a Ciutat

Un estudi constata un increment significatiu del rendiment dels estudiants universitaris durant el confinament

Una investigació del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Cerdanyola, i de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) conclou que l’esforç dels alumnes i professors durant el període de confinament ha portat a un increment significatiu del rendiment acadèmic, que es tradueix en millors qualificacions. Segons les dades obtingudes, la millora s’ha produït de forma inequívoca a partir del confinament i correspon a un increment d’entre un punt i dos sobre deu en les notes obtingudes. El percentatge d’aprovats ha millorat un 20 per cent, passant del 70 al 90 per cent, i el nombre d’alumnes que s’han presentat a les proves també ha augmentat en un 10 per cent, del 85 al 95 per cent.

Pel que fa a les possibles causes, la investigació assenyala la reacció positiva i responsable dels estudiants i professors davant la situació, redoblant esforços per transmetre el temari amb totes les eines al seu abast i atenent a les activitats proposades, respectivament. En aquest sentit, la investigació posa en relleu que no hi ha influència de canvis en el temari; ni en el mètode d’avaluació, que ja era telemàtic, o en l’equip docent, donat que s’han seleccionat assignatures en què tots aquests elements no s’han modificat en els tres últims anys. En aquest context, per arribar a la principal conclusió de l’estudi, els investigadors han descartat també la influència de possibles trampes en les proves d’avaluació a distància.

L’estudi s’ha dut a terme amb 458 estudiants matriculats en les assignatures d’Informàtica Aplicada i Disseny d’Instal·lacions de Tractament d’Aigua del grau d’Enginyeria Química, i Metabolisme del grau en Nutrició Humana i Dietètica.

  • Publicat a Ciutat

Cafè amb lletres virtual amb l'autora Premi de Literatura de la UE

La catalana Irene Solà era guardonada a principis de setmana amb un dels premis que atorga la Unió Europea als joves talents literaris amb ‘Canto jo i la muntanya balla’ i avui (19 hores) serà la protagonista del Cafè amb Lletres virtual. Solà, que competia amb altres tres finalistes per Espanya, es converteix en la primera novel·lista en català en endur-se aquest reconeixement. Irene Solà i el seu llibre Canto jo i la muntanya balla (Anagrama, 2019) visitaran el Cafè amb Lletres d’una forma virtual i conversant amb la periodista i guionista Anna Guitart. Seguint el format del la sessió d’abril, el Cafè amb Lletres es tornarà a celebrar online i es podrà seguir al perfil d’Instragam de l’Ajuntament de Cerdanyola.

La jove escriptora osonenca presentarà la seva darrera obra, una novel·la on la natura i la muntanya són personatges principals i els homes sembla que tan sols hi passen. A Canto jo i la muntanya balla prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló, als Pirineus. Una zona d’alta muntanya i de frontera que, més enllà de la llegenda, conserva la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme. 

Al gener d'aquest any també va guanyar el Premi Cálamo 2019 en la categoria ‘Otra Mirada’. Abans, al 2019 va ser distingida amb el 4t premi Llibres Anagrama de Novel·la i també va guanyar el Premi Núvol 2019 en la categoria de Punt de Llibre.

Qui és Irene Solà?

Irene Solà (Malla, 1990) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex . El seu llibre de poemes Bèstia (Galerada, 2012) va rebre el Premi de Poesia Amadeu Oller i ha estat traduït a l’anglès (Shearsman Books, 2017). La seva primera novel·la, Els dics, va guanyar el Premi Documenta 2017 (L’Altra Editorial).

Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C