Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

El Moviment Veïnal del Vallès proposa crear una taula comarcal

La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès denuncia “les polítiques que han conduït a les retallades” i reivindiquen una “sanitat pública i uns serveis socials amb recursos i de qualitat”. Les entitats veïnals de la comarca, en un document que faran arribar al Parlament de Catalunya i a les administracions locals, demanen que es creï una Taula del Vallès formada per la Generalitat de Catalunya, Ajuntaments i agents per “analitzar la situació sociosanitària de la comarca i extreure les conclusions operatives necessàries a curt i a mitjà termini  per solucionar els greus problemes existents” en equipaments per a gent gran, llits hospitalaris, llistes d’espera, urgències del Taulí, assistència primària, servei d’oncologia infantil del Taulí i personal. i”.

La covid-19 “ha deixat al descobert la dramàtica situació de les residències que han provocat més de la meitat de morts pel virus a Catalunya” i el col·lectiu reclama que es treballi per “posar ordre en l'actual caos respecte a l'atenció de la nostra gent gran i de forma especial pel que fa referència als equipaments”.

La pandèmia "evidencia" la necessitat de l’Hospital Ernest Lluch

La Coordinadora també ha posat sobre la taula el greuge comparatiu que pateix el Vallès Occidental Est respecte a la resta de Catalunya pel que fa a la ràtio de llits hospitalaris. Segons les dades facilitades pel la Coordinadora del Vallès, als hospitals de la comarca només hi ha  2859 llits públics, una mitja de 3,11 llits per cada 1.000 habitants. “Segons dades de la Generalitat, la mitjana a Catalunya es troba a 4,72 llits per cada 1.000 habitants”, apunten. En aquest sentit, plantegen recuperar la construcció immediata de l'hospital Ernest Lluch a Cerdanyola-Ripollet, “la necessitat del qual ja es contemplava en el Pla de xoc 2005-2006 i que la pandèmia que estem patint ho fa més evident”. Per a la Coordinadora, la construcció de l'Hospital Ernest Lluch i l'obertura de les urgències en determinats CAP “afavoriria la descongestió de les urgències”.

Dins del mapa reivindicatiu del moviment veïnal del Vallès està la recuperació del servei d'oncologia infantil per al Taulí. “Sn servei que mai no va haver de ser sostret del Taulí i que ha suposat un perjudici per als menors malalts i els seus familiars i degradar el paper de referència del Taulí”, apunten.

Història

La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès va ser vreada a finals del 2016 des de les poblacions de Badia, Barberà, Sant Quirze i Sabadell. Després s’hi van afegir Cerdanyola, Santa Perpètua i Terrassa. L’objectiu era “intentar unificar criteris respecte a temes que afecten de ple a totes les poblacions de la comarca i a d'altres que particularment tenen alguns municipis”.

 

  • Publicat a Ciutat

Els detalls del pla de reobertura dels centres educatius

A partir de l’1 de juny obriran les escoles i instituts dels territoris que estiguin en fase 2. Però als centres educatius només es farà una atenció personalitzada dels alumnes, tutories i acompanyament emocional. El curs acabarà com estava previst el 19 de juny: “No es torna a reemprendre presencialment. No hi tornarà a haver classes a les escoles, tal com les entenem. El curs fa uns mesos que s’està fent telemàticament i telemàticament acabarà”, ha ssegurat el conceller d’Educació, Josep Bargalló.

Només hi haurà una atenció continuada a 6è de primària, 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i pels últims cursos de cicles formatius. Per a la resta de cursos només es permet fer tutories personalitzades per cita prèvia, segons estableix el pla de retorn a les escoles de la Generalitat. No es podran superar els grups de 13 alumnes a primària i 15 a secundària. D'altra banda, els centres hauran d'elaborar durant el mes de juny un pla de contingència per al curs 2020-202. "L'assistència d'alumnes als centres, aquest juny, sempre serà de manera voluntària. Amb les condicions sanitàries actuals, les famílies tenen el dret de decidir que el seu fill no hi anirà, aquest mes de juny", apuntava Bargalló.

Llars d’infants

A les llars d’infants, hi haurà un màxim de cinc nens per espai, que en cap cas podran tenir entre 0 i 1 any. Cada llar d’infant haurà d’analitzar les condicions que té per decidir si poden oferir el seu servei, en funció dels espais i del professorat.

Què passarà al setembre? Classes presencials en grups reduïts

“Al setembre estarem en emergència educativa. Tindrem unes mesures de Protecció Civil i de Salut Pública que potser són les que haurem d’aplicar al juny o potser seran menys restrictives, però existirán”, remarcava Bargalló, que apuntava que s’hauran de mantenir aquests grups reduïts, però que és imprescindible que les classes siguin presencials. "En alguns centres, es podran redistribuir els espais. Però no en tots: haurem de demanar a la comunitat la cessió puntual d'altres espais per a l'activitat lectiva. Hem de tenir com a prioritat que tots els alumnes puguin anar cada dia al centre", remarcava.

Crítiques de la USTEC

Molt crítica amb aquest pla de retorn a les aules s’ha mostrat la Unió de Sindicats de Treballadors/es de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC), que demana la dimissió de Bargalló per “no voler assumir les competències que li pertoquen”. En aquest sentit,  asseguren que els hi demanen una cosa molt complicada: “Obrir i mantenir disciplina de distanciament social en edats primerenques sense Epis que ens protegeixin ni a nosaltres ni a l’alumnat, recomanem a les direccions dels centres que no obrin en aquestes condicions. Ara s’ha de preparar el setembre”.

 

 

  • Publicat a Ciutat

Les mascaretes, obligatòries a partir de demà

Des de demà dijous el Govern espanyol obligarà a dur mascaretes als espais tancats i a la via pública si no és possible garantir la distància mínima de seguretat de dos metres per evitar contagis de coronavirus. La mesura s’ha publicat avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). En concret, les mascaretes que fixa l’executiu de Pedro Sánchez com a obligatòries –a partir dels sis anys, tot i que és recomanable per criatures entre 3 i 5 anys- són les higièniques o les quirúrgiques. Fins ara només eren obligatòries per agafar el transport públic.

La mesura, pactada amb les comunitats autònomes, contempla excepcions en lús de mascaretes per persones que presentin algun tipus de dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l'ús de mascareta, per aquelles en què l'ús de mascareta resulti contraindicat per motius de salut degudament justificats o per aquelles que per la seva situació de discapacitat o dependència presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització. Les excepcions també passen pel desenvolupament d'activitats en què resulti incompatible l'ús de la mascareta o per causa de força major o situació de necessitat.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C