Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Les conclusions de la ‘Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola’ es presentaran el 26 de maig

Els treballs de la ‘Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola del Vallès’ s’iniciaven ahir. Es tracta d’un espai de diàleg i participació dels agents econòmics i socials de Cerdanyola que pretén contribuir a definir el paquet de mesures per pal·liar els efectes de la COVID-19 a la ciutat. Hi participaran a prop de 20 col·lectius de la ciutat, així com representants del govern municipal i de totes les formacions de l’oposició. Hi estan previstes un total de quatre sessions: la sessió de constitució i presentació de la Taula d’ahir, una jornada de treball de la comissió econòmica prevista pel 14 de maig, la jornada de treball de la comissió social que tindrà lloc el 19 de maig i la presentació de les conclusions de la taula, que tindrà lloc el 26 de maig. “Farem tot el possible per a que el resultat d'aquesta taula sigui la resposta unitària que la gent de Cerdanyola necessita”, ha assegurat l’alcalde.

La sessió de constitució, que començava amb un minut de silenci, “ha servit per establir les bases a partir de les quals es treballaran els futurs acords”, segons assegura l’Ajuntament en un comunicat. Concretament, en el document presentat per part del govern municipal com a marc per a l’inici de les converses, s’hi troba un apartat de mesures que persegueixen garantir les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables, amb l’objectiu que ningú quedi desatès durant i després de la transició cap a la Nova Normalitat. En segon lloc, hi figura un apartat de propostes en l’àmbit de l’educació que busquen garantir la igualtat d’oportunitats en la infància, mirant de pal·liar els inconvenients que aquesta crisi sanitària hagi pogut generar en els més petits.

Seguidament, s’hi poden llegir mesures en l’àmbit de l’habitatge i l’exclusió residencial, així com mesures en l’àmbit de la Gent Gran, de la dependència i de les persones amb discapacitat, que han estat alguns dels col·lectius més castigats davant la COVID-19. També mesures en matèria de violència masclista -recordem la difícil situació que han viscut moltes dones havent de compartir confinament amb el seu agressor-  i per últim, en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació.

També hi apareixen una bateria de mesures econòmiques i fiscals, i d’ajuts a l’impuls econòmic i a la protecció de l’ocupació destinades a l’acompanyament d’autònoms, treballadors afectats per un ERTO i petits i mitjans empresaris. Així com mesures per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral. En definitiva, segons apunta el govern municipal, “una bateria de propostes que han de fer possible una reactivació sòlida i solidària, que no deixi cap veí o veïna enrere”. El document està obert a les aportacions de totes les persones participants.

“La situació excepcional que actualment estem vivint, a conseqüència de la pandèmia derivada de la COVID-19 i les greus conseqüències socials i econòmiques que se'n derivaran, ens obliga a replantejar-nos la manera d'entendre la política en l'àmbit local. És imprescindible una unió de voluntats sense precedents per enfortir les estructures municipals i per fer front a les necessitats de la ciutadania, a curt i mitjà termini deixant a un costat les possibles estratègies de partit”, destacava l’alcalde Carlos Cordón. Des de l'obligada prudència que imposen les incerteses al voltant de l'evolució de la crisi sanitària, apunta el batlle, “ara estem entrant en la fase de definició de l'estratègia de retirada de les restriccions del confinament” i “cal afrontar mesures per impulsar la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola escoltant activament els agents socials i econòmics de la ciutat entenent que han d’esdevenir els veritables protagonistes d’aquest espai de participació”.

Qui forma la Taula?

Les entitats o col·lectius que participen a la taula són Creu Roja, Càritas, CAP Serraparera, CAP Canaletes, Cerdanyola Empresarial, Sincrotró ALBA, Parc de l’Alba, UAB, Associació Empreses PTV, Associació de Comerciants, Gremi d’Hosteleria, oci nocturn, marxants, Mercat de Fontetes, Mercat de Serraparera, Associació de l’Esport de Cerdanyola, Plataforma pels Serveis Públics, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la GRESCA i Marea Pensionista.

Primeres valoracions i propostes dels grups municipals

Des de Cerdanyola Comerç i Serveis, una de les entitats participants, celebren aquest pas “tan reivindicat i necessari per a la creació d'aquesta eina que ens permetrà treballar des del sector tant econòmic com social creant sinèrgies imprescindibles per a la reconstrucció de la Cerdanyola que volem”. Ara més que mai, apunten els comerciants, “necessitem la col·laboració entre entitats de tots els sectors de la ciutat per establir les bases d'una nova i fluïda relació entre totes”.

A la reunió de constitució d'ahir, el grup municipal d’ERC va compartir un document amb "objectius i propostes operatives per tal que siguin estudiades, debatudes i si es considera oportú, formin part de les actuacions que es derivin del pla d’actuació". El document (Veure PDF) s’ha fet arribar a alcaldia perquè les enviïn als diferents agents que formen part de la taula i que les puguin estudiar. ERC creu que "cal ser eficient i àgil en les reunions de la taula per iniciar el més aviat possible, en cadascuna de les fases, l’activació social i econòmica de la ciutat".

També podeu consultar aquí les propostes d'En Comú Podem (Veure PDF), les del Partit Popular (Veure PDF) i les de Ciutadans (veure PDF). la formació taronja ha presentat més de 50 propostes a la Taula de Reconstrucció de Cerdanyola. La portaveu de Cs a l'Ajuntament de Cerdanyola, Sonia Rodríguez, destaca que "és fonamental arribar a un acord ampli i transversal per adoptar mesures necessàries en tots els àmbits per ajudar els ciutadans". Per aquest motiu torna a oferir al govern "el suport de Cs per arribar al consens que els ciutadans demanen en aquests moments tan complicats ". Rodríguez ha indicat, a més, "que aquesta taula no pot quedar-se en una idea que no tingui una materialització pràctica", sol·licitant a l'executiu de Carlos Cordón que "estigui a l'alçada en aquest moment, amb capacitat d'adoptar mesures de l'oposició i els agents socials de Cerdanyola ". En cas contrari, afegeix la portaveu taronja, "no estarem oferint als ciutadans el que realment necessiten". En grup municipal de Cs proposa, entre d'altres mesures socials, implementar els treballs del Pla Local d'Habitatge i dotar-lo econòmicament, així com ampliar el paquet d'ajudes a tots els ciutadans afectats per les conseqüències de la COVID-19. En l'apartat econòmic, Cs proposa reduir taxes, com la d'escombraries, i establir exempcions i permetre el pagament fraccionat d'aquestes.

En l'apartat esportiu, l'Associació de l'Esport de Cerdanyola (AEC) també ha fet arribar les seves propostes (veure PDF).

Des de Junts per Cerdanyola donen suport a les mesures presentades en el document inicial de treball presentat pel govern. I alhora, proposen els següents punts (link) que entenen que "no dupliquen, sinó que complementen i en algun punt amplien el citat document".

 

 

 

  • Publicat a Ciutat

La Selectivitat se celebrarà també en centres de Secundària

La convocatòria òrdinaria de la Prova d’Accés a la Universitat–PAU 2020, prevista del 7 al 9 de juliol, està marcada per l’actual situació excepcional d’emergència sanitària generada per la pandèmia COVID-19. En aquest sentit, el Departament d’Empresa i Coneixement –responsable de l’organització de les proves mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) de la Secretaria d’Universitats i Recerca– i el Departament d’Educació han acordat posar a disposició del CIC els espais dels centres de secundària -públics i concertats- per afavorir l’acompliment de les mesures de seguretat i d’higiene establertes per les autoritats sanitàries per fer front a la COVID-19.

Fins ara, la PAU es celebrava majoritàriament en seus universitàries, però donades les circumstànies d’excepcionalitat que estem vivint, en la convocatòria 2020 "cal ampliar els espais, les seus i les poblacions on normalment es constitueixen els tribunals d’examen amb l’objectiu de reduir en la mesura del possible els desplaçaments, tant d’alumnat com de professorat, així com de minimitzar el risc de contagi per coronavirus COVID-19 entre la població", apunta el Departament d'Educació.

Nou mapa de la PAU 2020

Les universitats públiques responsables d’organitzar les proves, mitjançant el CIC, estan treballant per definir un nou mapa de realització de la PAU 2020. Aquesta nova definició territorial i geogràfica compta amb el suport, col·laboració i implicació directa del Departament d’Educació, donada la imprescindible ampliació dels espais i de les localitzacions com a seus d’examen i que requereix, necessàriament, la utilització de centres educatius no universitaris.

La definició del nou mapa de la PAU 2020 no es traduirà en què que cada alumne s’examinarà en el seu centre d’estudi, sinó que es treballa amb la finalitat de distribuir l’alumnat prioritzant criteris de proximitat, la qual cosa pot significar que en alguns casos caldrà seguir realitzant algun desplaçament però molt més curt del que es habitual respecte a les anteriors edicions.

Aquesta mesura d’una nova distribució territorial dels exàmens PAU anirà acompanyada de totes les altres mesures que les autoritats sanitàries estableixen per al conjunt de la població i que estiguin vigents en el moment de la realització de la PAU 2020.

  • Publicat a Ciutat

El confinament incrementa les desigualtats en l'aprenentatge entre els infants

L'estudi 'Confinament i condicions d'aprenentatge', que han dut a terme els professors del Departament de  Sociologia de la UAB, Sheila González i Xavier Bonal, a l'inici del confinament  -amb dades de 35.937 famílies i de 59.167 infants entre 3 i 18 anys-, ha donat com a resultat que s'ha produït un increment d'unes desigualtats que, malgrat existir amb anterioritat al tancament escolar, ara s'han vist amplificades. L'estudi analitza factors com l'escletxa digital, l'aprenentatge escolar, la valoració de l'escola, el suport a l'estudi, les activitats en família i les activitas extraescolars.

Un 60% de les famílies considera que l’escola ha reaccionat de forma eficient i coordinada. Les valoracions negatives (reacció tardana, no planificada, desigual o absència de contacte) acumulen un 26,8% de respostes.

L'anàlisi dels professors Sheila González i Xavier Bonal s'ha dut a terme a través d'un qüestionari, durant les dues primeres setmanes de la declaració de l'estat d'alarma. L'estudi analitza les respostes de 35.937 famílies i 59.167 infants d'entre 3 i 18 anys. 

Una vegada analitzat l'aprenentatge formal, així com l'informal i les extraescolars, es detecta un increment d'unes desigualtats que, malgrat existir amb anterioritat al tancament escolar, ara s'han vist amplificades.

Segons els investigadors Xavier Bonal i Sheila González, "durant les primeres setmanes de confinament s'observa una acumulació de les desigualtats educatives". Les distàncies entre els alumnes "es donen tant en l'aprenentatge formal (per la bretxa digital però també perquè la reacció de les escoles ha estat desigual) com en l'aprenentatge informal (intensitat i tipus d'activitats a què els infants i joves dediquen el seu temps) i en l'àmbit extraescolar (joves de famílies més instruïdes en realitzaven més abans del confinament i les han mantingut amb major freqüència que aquells de famílies amb menor nivell formatiu)".

Activitats en família

Les dades mostren que els infants i joves dediquen el temps a casa a activitats diferents en funció del capital instructiu familiar. Es mostra, alhora, un aprenentatge informal més intens (amb major nombre d’activitats diàries i setmanals) entre els infants i joves de famílies més instruïdes.

En el cas de famílies amb infants en cicles d’infantil i inicial hi ha tres activitats en les quals les diferències socials s’accentuen en favor de les famílies amb més capital econòmic i cultural, que són: l’acompanyament en la lectura (59% de les famílies amb estudis universitaris manifesten que els infants entre 3 i 8 anys llegeixen amb l’acompanyament d’un adult cada dia davant del 37% en el cas de les famílies amb estudis obligatoris), la pràctica d’idiomes (44% de les famílies amb estudis universitaris respon que es realitza pràctica d’idiomes de manera diària o diversos dies per setmana a cicle inicial davant el 36% en el cas de famílies amb estudis obligatoris) i l’activitat esportiva (81% de famílies universitàries manifesta que el fill/a de cicle inicial practica esport diverses vegades per setmana davant el 66% en el cas d’estudis obligatoris).

Activitats extraescolars

El 70% de les activitats extraescolars no se segueixen fent durant el confinament. Aquest percentatge varia molt segons el tipus d’activitats: esports ha caigut un 87%, activitats de tradició i cultura un 89% i caus i esplais un 77% (les que són grupals o d’espais oberts). En canvi, les activitats musicals s’han mantingut en un 63%, i els idiomes en un 61%.

Situació econòmica

L'estudi assenyala que previ al confinament hi havia un 13% d’aturats entre els enquestats (amb prestació o no), mentres que quan es passa l'enquesta un 23% dels enquestats manifesta haver perdut la feina (d’aquests un 60% s’ha vist afectat per un ERTO). Només un 21,5% va a treballar ‘normalment’. La resta treballaven des de casa, amb el mateix horari o amb un horari més flexible (la majoria, 39%). Un 17% dels que encara treballaven considera que és probable que perdi la feina. Dels aturats, un 50% sap que té dret a prestació d’atur, els altres saben que no o no ho saben.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C