Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Els CAP de Cerdanyola es mantenen oberts Divendres Sant i Dilluns de Pasqua

Els Centres d'Atenció Primària de Cerdanyola del Vallès estaran oberts el divendres 10 d'abril (Divendres Sant) i el dilluns 13 d'abril (Dilluns de Pasqua). Malgrat es tracta de període festiu, els centres que es troben en funcionament després de la reordenació obriran en el seu horari habitual, de 8 a 20 hores.

Des de la Direcció de l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord s’ha pres la decisió de mantenir els centres oberts per tal d’assegurar la millor atenció a la població, també durant el període de Setmana Santa. Això permetrà garantir la cartera pròpia de primària i evitar possibles acumulacions que es podrien donar per tractar-se de quatre dies festius seguits.

Des de fa setmanes, davant la situació actual, l’Atenció Primària està portant a terme una reordenació de la cartera de serveis per mantenir l’atenció presencial, tant en població adulta com pediàtrica. De manera que s’ha afegit l’atenció específica davant de casos relacionats amb el coronavirus, però sense deixar de banda altres patologies que requereixen seguiment.

  • Publicat a Ciutat

Acollim Cerdanyola-Ripollet demana la regularització de les persones migrades

El col·lectiu Acollim Cerdanyola-Ripollet, membre de la coordinadora Obrim Fronteres, se suma a la petició de 500 entitats per demanar la regularització de totes les persones migrades que viuen a l’Estat Espanyol. L’objectiu és, segons remarquen, "posar en marxa una campanya social i política que faci arribar a les administracions responsables una proposta de regularització immediata".

Vulnerabilitat de les persones migrades sense papers a nivell social i econòmic

Les entitats apunten que en aquest estat d'alarma han vist la vulnerabilitat de les persones migrades sense papers a nivell social i econòmic, i també la seva instrumentalització per ser utilitzades com a mà d’obra en l’àmbit sanitari, de cures o pels treballs agraris. Les persones migrades sense papers es troben amb dificultats per accedir als serveis de salut pública, dificultats econòmiques, de regularització del treball i d'habitatge o es troben amb el risc de mantenir el seu lloc de treball sense l'equipament de protecció necessari tot i estar en contacte amb persones de grups de risc. Les entitats que signen la petició també recorden "les traves d’alguns ajuntaments per accedir al dret universal d’empadronament pel fet de no poder acreditar un domicili" i la impossibilitat dels migrants no regulats "d’acomplir amb els requisits legals per la seva regularització en les circumstàncies excepcionals" que vivim.

Per a les entitats signants, el govern de l'Estat espanyol "es va postular per a millorar les condicions de vida de tota la població" i "ha de ser conseqüent i regularitzar a totes les persones sense papers de manera immediata". En aquest sentit, demanen l'empadronament d’ofici a totes les persones que viuen en el municipi, la regularització amb permís de treball sense necessitat de contracte laboral i concessió d’autorització de treball sense necessitat de contracte als joves extutelats amb permís de residència. També reclamen el reconeixement immediat de la condició de refugiada i el pas directe a l’autorització de residència en igualtat de condicions amb la resta de persones migrades. Finalment, sol·liciten aplicar l’article 127 “ cuando concurran razones de interés público o de seguridad nacional....”, entenent que "és d’interès públic i social garantir els drets de tota la ciutadania i per això cal regularitzar les que estan en situació administrativa irregular".

  • Publicat a Ciutat

La UME ja està desinfectant la residència per a gent gran de Canaletes

La Unitat Militar d'Emergències (UME) ja ha arribat a Cerdanyola i en aquests moments està fent feines de desinfecció a la residència per a Gent Gran de Canaletes. El consistori va demanar la col·laboració de la Unitat d’Emergències de l’Exèrcit per netejar a fons espais d’alta concentració de persones de risc en cas de contagi de la Covid-19.

Tres morts per covid-19 i sis casos positius, eren les xifres d'ahir a la residència de Canaletes

A la residència de gent gran de Canaletes la situació no és diferent a la que es viu aquests dies als altres centres del país. "Ho vivim amb tensió, però la situació està controlada i rebem el suport de les administracions", explica Guasch. De moment, el centre ha patit tres morts d'usuaris per covid-19 i actualment té sis casos positius que es troben aïllats. "Fem una revisió diària de tots els usuaris i quan salta un símptoma contactem amb l’Agència de Salut Pública i es segueixen els protocols que ells ens marquen", apuntava Jordi Guasch, membre de direcció i servei de comunicació del grup Pere Mata. En aquests moments la residència té el personal cobert a Cerdanyola -"no hem tingut cap cas positiu de covid-19 entre els treballadors", indica Guasch- i els professionals compten amb els equips de protecció individuals (EPIS) necessaris. Fa dues setmanes el grup Pere Mata va fer una crida urgent per reforçar la sev aborsa de treball als centres del grup a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la resposta va ser molt positiva.

Comunicació amb els familiars

Des de l'inici de la pandèmia es realitza una comunicació -via correu electrònic- com a mínim a la setmana a tots els familiars. "I després també fem una comunicació més personal amb videotrucades o trucades, que permeten que l'usuari i el seus familiars puguin parlar entre ells", explica el responsable de Pere Mata. 

També era una petició del Consell Comarcal del Vallès Occidental

A través d’una carta adreçada al conselleria de Treball, Afers socials i Família, Chakir El Homrani, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, sol·licitava la setmana passada que es prenguin les mesures per poder desinfectar les residències de gent gran amb urgència per minvar el perill d’un contagi massiu per la Covid-19. La petició la fan els ajuntaments de Cerdanyola, Terrassa, Sabadell, Montcada i Reixac, Barberà del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Matadepera, Castellbisbal, Castellar del Vallès, Viladecavalls, Badia del Vallès, Rubí i Polinyà. Des dels ajuntaments s’ha incrementat i intensificat les mesures de neteja dels exteriors de les residències de gent gran. Així mateix, junt amb el Consorci de Residus, s’ha implantat un sistema especial de recollida de residus que recull només a les residències i que fa un tractament especial dels residus.

  • Publicat a Ciutat

El confinament, factor de risc de les dones en situació de violència masclista

El confinament que ha forçat la crisi sanitària del coronavirus implica que les dones en situació de violència masclista tinguin un major risc de patir agressions. Les trucades per violència masclista han augmentat un 34% durant el confinament a Catalunya, segons dades de l’Institut Català de les Dones (ICD). Consciens d’aquesta realitat, la regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Cerdanyola ha creat una guia per a dones en situació de violència durant aquests dies d’estat d’alarma per donar a conèixer els recursos que poden ajudar a donar resposta a possibles casos de violència masclista.

“Un dels impactes de gènere que està tenint la situació d’excepcionalitat que estem vivint és que moltes dones, i els seus fills i filles, estan obligades a conviure amb el seu agressor, alhora que els serveis d’atenció especialitzada estan patint reconfiguració, donat també la situació d’excepcionalitat”, apunten des del consistori. La guia recull recursos i recomanacions sobre dubtes que poden sorgir en situacions de perill en un context d’estat d’alarma, informació sobre acompanyament psicològic i assessorament jurídic, així com informació vinculada amb l’àmbit laboral, temes de custòdia compartida i règim de visites i informació sobre recursos en matèria d’atenció a la salut sexual i reproductiva. També inclou un llistat amb els principals recursos que disposa Cerdanyola del Vallès en matèria de violència masclista.

ET PODEN SANCIONAR SI SURTS AL CARRER PER UNA AGRESSIÓ EN CONTEXT D’ESTAT D’ALARMA?

En situacions de perill o emergència, sempre que la sortida del domicili estigui justificada per a dirigir-se a qualsevol dels recursos socials, policials, judicials o d’altre tipus disponibles, no existirà sanció per sortir al carrer. Recorda que el més important és la teva seguretat i la dels teus. Si tens possibilitat abandona el domicili i truca al 112. Si et veus en perill i no pots sortir, ves a alguna habitació on puguis tancar-te i crida perquè et senti el veïnat. Si no pots demanar ajuda tu  directament,  intenta  demanar-la  a les persones que es puguin trobar al teu entorn perquè contactin amb el telèfon d’emergències o surtin a demanar ajuda o a denunciar la situació. “Tingues el mòbil sempre a ma”, recomana la guia.

QUÈ FER SI NO POTS ROMANDRE AL TEU DOMICILI I NO DISPOSES D’UN ALTRE LLOC ON PODER RESGUARDAR-TE?

Els centres d’emergència i acollida han estat declarats serveis essencials, pel que podràs acudir a ells si necessites abandonar el teu domicili. Quan demanis ajuda d’emergència, fes constar la necessitat d’allotjament tempo-ral segur. A Cerdanyola del Vallès, els Serveis Socials  (670 487 089 ) poden activar recursos d’allotjament d’urgències en cas necessari.
Si has de planificar una fugida, informa aquelles persones de confiança que necessitis o et puguin ajudar, en el cas que hagis de marxar de manera precipitada.Si la situació de confinament t’ho permet, prepara una maleta amb el mínim imprescindible tant per a tu com per a les teves filles i fills (roba, productes d’higiene que necessitis, medicaments, còpia de les claus de casa i del cotxe i documentació

QUÈ FER SI TENS UNA ORDRE DE PROTECCIÓ I L’AGRESSOR L’ESTÀ TRENCANT?

La guia recomana que informis al teu advocat/da o a l’agent policial que porta el seguiment del teu cas. No oblidis que trencar una ordre de protecció és un delicte i pots denunciar-ho davant de les autoritats policials i judicials. Guarda en el teu dispositiu mòbil el registre de les seves trucades o missatges com a prova del trencament, ja que qualsevol contacte és un delicte per saltar-se la prohibició de comunicació. També s’apunta que l’activitat dels cossos judicials no està suspesa per a aquests casos de violència contra les dones.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C