Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Salut finança 19 projectes de recerca per prevenir i tractar la Covid-19

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19. En el marc d’una convocatòria d’urgència amb la col·laboració de Biocat, els projectes han estat seleccionats d’entre investigadors dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l’aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya). Els projectes inclouen teràpies contra la malaltia causada pel coronavirus, com nous tractaments, teràpies d'anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions, medicaments ja comercialitzats o amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions. També hi ha projectes sobre vacunes i tractaments preventius i estudis genètics o predictius. S'espera que els resultats es puguin obtenir a finals d'any.

Pel que fa a la procedència dels projectes, estaran liderats per equips d’investigació de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR); el Vall d'Hebron Institut d’ Oncologia (VHIO); l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa); Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau); l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP); l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM); l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

La Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) i Biocat donaran suport i acompanyament als 19 projectes finançats, fent seguiment tècnic de la recerca i coordinant els recursos disponibles a l’ecosistema, com ara mostres clíniques, models d’investigació o disponibilitat d’infraestructures, entre d’altres. “L’excel·lència científica dels projectes permetrà la translació de la recerca a la pràctica clínica a curt termini per poder donar resposta a la urgència de la situació actual amb la màxima celeritat possible –destaca el Director General de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat-. El finançament per a aquesta convocatòria, que serà transferit directament als centres per procediment d’urgència, prové del pressupost de la DGRIS, s’emmarca en el pla sectorial del PERIS (Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut) i es distribuirà d’acord amb el pressupost requerit per a cada projecte”.

Proactivitat i flexibilitat de l’ecosistema investigador català

“Des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, els investigadors dels centres de recerca catalans treballen contra rellotge per identificar vacunes, teràpies i altres eines que ajudin a gestionar aquesta crisi”, recordava el Director General de Biocat, Jordi Naval. També ha destacat “la proactivitat i flexibilitat de l’ecosistema investigador català, que ha permès obtenir en un temps rècord (el termini inicial de presentació de propostes va ser de 3 dies) una gran resposta dels centres IRISCAT a la convocatòria, amb projectes d’excel·lència científica i liderats en molts casos per investigadors reconeguts internacionalment”.

  • Publicat a Ciutat

L'Hospital Temporal Vallès Salut continua avançant

Els treballs per transformar la Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell en l’Hospital Temporal Vallès Salut continuen endavant amb la voluntat de tenir-ho llest al més aviat possible. Avui, entre altres tasques, s’està posant el mobiliari i equipant la zona de descans i estada per als professionals sanitaris que atendran els malalts. Per aconseguir que els sanitaris puguin tenir un espai agradable per menjar i descansar en el transcurs de la seva jornada, l’Ajuntament ha traslladat mobiliari d’equipaments municipals ara tancats, com les biblioteques. També es comptarà amb materials cedits per diverses empreses. Aquest espai s’ubicarà a la planta soterrani de la pista. Així mateix, avui s’ha estat treballant en l’habilitació d’una carpa que serà el punt d’informació a familiars i que està situada a l’exterior de l’equipament. L’hospital temporal, que està previst que comenci a funcionar aquest divendres, comptarà amb 240 llits distribuïts en 10 línies i a més s’inclouran diferents mòduls de lavabos, banys i dutxes.

D'altra banda, també continua endavant el condicionament dels espais destinats a les persones malaltes. D’altra banda, s’espera que avui arribi la compactadora de residus que ha de donar servei a l’hospital temporal i es pugui procedir a la seva instal·lació. Procedeix del Punt Blau 3 i l’Ajuntament la cedeix mentre estigui en funcionament l’hospital.

  • Publicat a Ciutat

L'Ajuntament impulsa una recollida de dispositius electrònics per a usos educatius

"Si tens alguna tauleta tàctil i/o portàtil que no facis servir porta'l al Servei d'Educació i el farem arribar a alguna família que no tingui". L'Ajuntament de Cerdanyola ha iniciat avui una campanya de recollida de dispositius electrònics per fer-los arribar a aquelles famílies que no en disposin i així habilitar-los per a usos educatius. 

ON S'HAN DE PORTAR?

El lliurament dels dispositius s'ha de fer al Servei d'Educació (avinguda Espanya, 6c) de 9 a 14 hores. Des del consistori es recomana no portar dispositius més antics de 2015. 

  • Publicat a Ciutat

La residència de gent gran de Canaletes es desinfectarà per dins divendres

L'Ajuntament de Cerdanyola, a través del Consell Comarcal, va demanar ajuda urgent per a la desinfecció interior de les residències del municipi a la conselleria de Treball, Afers socials i Família. Aquesta ajuda es farà efectiva aviat a la residència de gent gran de Canaletes, que gestiona el grup Pere Mata. "Des de la Generalitat ens han comunicat que una empresa especialitzada vindrà a desinfectar aquest divendres", anuncia Jordi Guasch, membre de direcció i servei de comunicació del grup Pere Mata.  

Tres morts per covid-19 i sis casos positius

A la residència de gent gran de Canaletes la situació no és diferent a la que es viu aquests dies als altres centres del país. "Ho vivim amb tensió, però la situació està controlada i rebem el suport de les administracions", explica Guasch. De moment, el centre ha patit tres morts d'usuaris per covid-19 i actualment té sis casos positius que es troben aïllats. "Fem una revisió diària de tots els usuaris i quan salta un símptoma contactem amb l’Agència de Salut Pública i es segueixen els protocols que ells ens marquen", apunta. En aquests moments la residència té el personal cobert a Cerdanyola -"no hem tingut cap cas positiu de covid-19 entre els treballadors", indica Guasch- i els professionals compten amb els equips de protecció individuals (EPIS) necessaris. Fa dues setmanes el grup Pere Mata va fer una crida urgent per reforçar la sev aborsa de treball als centres del grup a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la resposta va ser molt positiva.

Comunicació amb els familiars

Des de l'inici de la pandèmia es realitza una comunicació -via correu electrònic- com a mínim a la setmana a tots els familiars. "I després també fem una comunicació més personal amb videotrucades o trucades, que permeten que l'usuari i el seus familiars puguin parlar entre ells", explica el responsable de Pere Mata. 

Què van demanar els ajuntaments del Vallès Occidental?

A través d’una carta adreçada al conselleria de Treball, Afers socials i Família, Chakir El Homrani, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, sol·licitava la setmana passada que es prenguin les mesures per poder desinfectar les residències de gent gran amb urgència per minvar el perill d’un contagi massiu per la Covid-19. La petició la fan els ajuntaments de Cerdanyola, Terrassa, Sabadell, Montcada i Reixac, Barberà del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Matadepera, Castellbisbal, Castellar del Vallès, Viladecavalls, Badia del Vallès, Rubí i Polinyà. Des dels ajuntaments s’ha incrementat i intensificat les mesures de neteja dels exteriors de les residències de gent gran. Així mateix, junt amb el Consorci de Residus, s’ha implantat un sistema especial de recollida de residus que recull només a les residències i que fa un tractament especial dels residus.

  • Publicat a Ciutat

Mor el mossèn Narcís Ribot

Mossèn Narcís Ribot Trafí, vicari de la Parròquia de Sant Martí, va morir ahir, segons ha confirmat la Parròquia de Sant Martí. També era el rector de la Parròquia de Sant Joan, a Montcada. "Mòssen Narcís, sacerdot, acaba d'entregar l'ànima al Senyor, que tant ha estimat. Preguem per ell. Que Déu el rebi a les morades eternes", era el missatge de comiat de la Parròquia de Sant Martí via xarxes socials.

  • Publicat a Ciutat

Cerdanyola, a punt d'arribar als 300 contagiats de covid-19

El número de casos positius del Covid-19 al municipi continua augmentant i, segons la darrera actualització del mapa interactiu que publica el Departament de Salut de la Generalitat, Cerdanyola ja té 292 casos confirmats de persones contagiades. La xifra ha crescut en 35 casos respecte ahir. 

La zona amb més contagiats és l’àrea bàsica de salut del CAP de Canaletes-Fontetes (ABS2), amb un total de 139 casos. A la Serraperera (ABS1) s'han detectat que 104 dels positius per Covid-19 a Cerdanyola són usuaris del CAP de Serraparera. I a La Farigola, on les dades són compartides amb veïns de Ripollet, els casos són 49.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C