Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

La contaminació de l'aire urbà cau dràsticament durant la segona quinzena de març

L'informe d'Ecologistes en Acció 'Efectes de la crisi de la COVID-19 sobre la qualitat de l'aire urbà a Espanya', elaborat a partir de mesuraments oficials en 24 ciutats de l'Estat, conclou que la reducció dràstica del trànsit s'està traduint en una millora sense precedents de la qualitat de l'aire, molt per sota dels límits legals i les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. La inestabilitat atmosfèrica de març també ha contribuït a aquesta millora. En les grans ciutats, la reducció del trànsit ha aconseguit percentatges molt importants, de l'ordre del 77% en la Zona de baixes emissions Rondes de Barcelona i del 75% a l'interior de la M-30 de Madrid. L'organització ecologista subratlla que aquesta reducció de la contaminació s'ha produït en el marc d'una situació extrema, en absolut desitjable, que està originant greus problemes a moltíssimes persones.


L'informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades oficials de diòxid de nitrogen (NO2) recollits en 125 estacions de mesurant repartides entre les principals ciutats de l'Estat espanyol durant el mes de març de 2020 i dels deu anys anteriors. Presenta, per tant, una foto fixa de la qualitat de l'aire urbà en l'últim mes, abans i després de la declaració de l'estat d'alarma i les mesures de confinament. Els nivells diòxid de nitrogen (NO2) registrats durant l'estat d'alarma són els més baixos per a la segona quinzena del mes de març de l'última dècada, en totes les ciutats analitzades. Es mantenen a més molt per sota del valor límit i la guia anual de l'OMS, quan en les estacions de trànsit aquest llindar se supera sovint, el mes de març. La crisi de la COVID-19 “demostra que la reducció estructural del trànsit motoritzat i els canvis en les pautes de mobilitat són la millor eina per a rebaixar la contaminació de l'aire a les ciutats”.

 

  • Publicat a Ciutat

Cerdanyola ja té 218 casos confirmats de covid-19

Cerdanyola compta amb 218 persones que han donat positiu per Covid-19, segons les dades del mapa territorialitzat de la Generalitat. Les últimes dades actualitzades corresponen a ahir, 1 d'abril, suposen passar per primer cop de les 200 persones afectades i contemplen un increment de 47 nous casos envers la darrera actualització.

La distribució dels casos de Covid-19 en les tres Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la ciutat, indica que per primer cop hi ha més casos positius a la zona del CAP Canaletes, on l'augment és de 24 persones, mentre al sector de Serraperera l'increment de contagis és de 17 persones i a La Farigola, on les dades són compartides amb veïns de Ripollet, l'increment de casos de persones amb Covid-19 és de 6 persones en els últims dies.

  • ABS Cerdanyola 1 ( CAP Serraperera): 89 casos (taxa per 100.000 habitants de 355'6)
  • ABS Cerdanyola 2 (CAP Canaletes) 92 casos (taxa per 100.000 habitants de 373'4)
  • ABS Cerdanyola-Ripollet (CAP La Farigola): 37 casos (taxa per 100.000 habitants de 292) 
D'altra banda, ta,bé s'han fet públiques les dades al Parc Taulí, a data 02/04/2020: 
 
? Pacients COVID-19 hospitalitzats a planta: 507
? Pacients COVID-19 hospitalitzats a l’Hotel Verdi: 55
? Pacients NO COVID-19 hospitalitzats a l’Hotel Verdi: 5
? Pacients COVID-19 a UCI: 63
? Altes COVID-19 acumulades des de l’inici de la pandèmia (incloses les d’hospitalització domiciliària): 234
? Defuncions acumulades des de l’inici de la pandèmia: 145
  • Publicat a Ciutat

Fumar augmenta les complicacions en cas de contraure la COVID-19

Fumar augmenta les complicacions en cas de contraure la COVID-19. Aquesta és la conclusió de l'article recentment publicat al Blog del British Medical Journal (BMJ), del qual se’n fa ressò el Programa d’Atenció Primària Sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Els resultats preliminars han demostrat que fumar proporciona una porta d'entrada del coronavirus en l’organisme pels moviments repetitius dels dits a la boca, i que el fum del tabac per inhalació augmenta la taxa de transmissió i la gravetat de les infeccions de les vies respiratòries per la COVID-19. El 12,4% dels fumadors morts van requerir ingrés a la unitat de cures intensives o ventilació mecànica en comparació amb el 4,7% dels no fumadors.

Deixar de fumar durant la pandèmia

Des del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, també asseguren que “se sap que deixar de fumar ajuda al control de malalties cardiovasculars i respiratòries que són factors de risc per la COVID-19”. També recorden que “no hem d’oblidar, -en aquests dies que estem confinats a casa-, que fumar posa en risc la salut de les persones que conviuen amb els fumadors”. En aquest sentit, uneixen esforços per ajudar a la població a deixar de fumar a través d’internet perquè asseguren que “el que sí està clar és que deixar de fumar redueix les conductes de risc pel contagi de la COVID-19”. Deixar de fumar és el millor que es pot fer per la nostra salut i la dels altres. El confinament fa que hi hagi més temps lliure, però al mateix temps, suposa un esforç psicològic i emocional important. Per aquest motiu posen a disposició de la ciutadania una plataforma (http://www.papsf.cat/ajudar-deixar-fumar-COVID19.aspx) per ajudar a deixar de fumar en temps de la COVID 19. 
  • Publicat a Ciutat

Dol en quarantena

Vivim immersos en xifres de contagis, d’ingressos, d’altes i de morts per Covid-19. Malgrat tenir el convenciment que ho superarem, convivim amb la por a lamentar la mort d’algun ésser estimat en una pandèmia que no permet acompanyar ni acomiadar.

La cerdanyolenca Xusa Serra és infermera especialitzada en l’acompanyament en el procés de dol i final de vida i actualment treballa a l’Hospital General Universitari de Catalunya. “Ara mateix el 90% dels pacients tenen covid-19. Les famílies estan molt angoixades perquè estan en una situació d’aïllament i els seus familiars ingressats també”, apunta la terapeuta de dol. “Els professionals estem molt desbordats, fem videotrucades als familiars i ells ens expliquen els seus neguits i patiments. I si mor el seu familiar, parlem amb ells per poder-los ajudar en uns moments que la seva vida s’ha aturat”.

“No poder-se acomiadar és la dificultat més gran d'aquest dol”

A Espanya cada any hi ha més de 300.000 persones que acaben fent un dol complicat per diferents motius: “Un d’ells és la mort inesperada. Ens deixa amb sentiments de coses pendents, de no entendre perquè ha passat”. Una mort per covid és un dol inesperat. “I la dificultat més gran d’aquest dol és no poder-se acomiadar”, remarca la terapeuta. Algunes de les recomanacions per gestionar un dol per covid-19 són escollir un objecte i escriure una carta a la persona que ens ha deixat amb tot allò que haguéssiu volgut dir-li. “Als nens –ells també fan el seu dol- els convidarem a fer un dibuix i a escollir una joguina”, afegeix. I quan estigui tot, es posa en una bossa amb el nom de la persona estimada. “Quan els serveis funeraris us contactin els hi demaneu com fer-ho per portar-los aquesta bossa i que la col•loquin a sobre de la caixa. Perquè tot això vostre puguin marxar amb la persona estimada”, assegura Serra. Si per algun motiu, aquesta opció no és possible la terapeuta recomana fer un grup de whatsapp en el qual pugueu explicar cada dia com us sentiu. “Compartiu tot i recolliu les mostres d’estima que rebreu si expliqueu la vostra situació a xarxes socials”, apunta.  També es pot fer una caixa dedicada a la persona estimada amb tot allò que no voleu que es perdi: “Aquella colònia que sempre gastava o aquell jersei que no es treia mai”. Serra és conscient que no es fàcil fer qualsevol d’aquestes coses, però està convençuda que aquestes accions ajudaran després en el procés de dol. Si una cosa té clara és que no s’ha de fer veure que no ha passat. “El dol s’ha de viure. Plorar per ell o ella són petons i abraçades que no li podem fer. També paraules que no podem dir. Si tinc ganes de plorar ho he de poder fer i explicar per avançar. Ni ell ni ella haurien volgut que aquest dolor fos per sempre”, assegura.  

En el seu treball diari a l’Hospital General Universitari de Catalunya, també ajuda les persones ingressades que viuen la mort d’una persona estimada. De seguida, recorda el cas d’una noia ingressada amb el seu pare a punt de morir a un altre centre hospitalari. “A través de la mare, filla i pare van poder acomiadar-se per videotrucada. Va ser un moment que a ella després l’ajudarà a sentir-se satisfeta de com va poder acompanyar al seu pare, encara que fos d’aquesta manera”, explica. 

“Dir-se t’estimo en aquests moments té un valor incalculable”. I a Serra li ve al cap un altre cas recent, quan va portar un home amb covid-19 a veure la seva dona que estava en una altra planta del mateix hospital: “Per a ell era important acompanyar la seva parella de tota la vida en els seus últims instants”.

Unitat d’acompanyament a l’Hospital General Universitari de Catalunya.

A Hospital General Universitari de Catalunya existeix una unitat d’acompanyament en el dol i final de vida. “És un servei gratuït on atenem també a persones externes”, explica Serra. Podeu contactar amb ella al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Grup de dol a Cerdanyola

D’altra banda, Serra condueix un grup dol a Cerdanyola des de fa més de 17 anys. L’escenari és la seu de Dones per la Igualtat (Indústria,12) dimarts de 18.30 a 20.30 hores. “És obert a tothom i quan tot això passi els rebrem amb molta estima per poder fer un dol saludable, que és el que voldria la seva persona estimada”.

Ni vetlles ni cerimònies religioses

D’acord amb la normativa actualment vigent, el Departament de Salut  ha prohibit les vetlles en tot tipus d’instal·lacions públiques o privades, així com també en els domicilis particulars. Les cerimònies religioses o civils de comiat es posposen fins a la realització de l’estat d’alarma. A més, l’acompanyament de la persona morta a la seva destinació final queda reduït a un màxim de tres familiars i caldrà respectar la distància de seguretat d’un a dos metres entre els assistents. La destinació final del difunt pot ser l’enterrament o la incineració. “Les famílies poden optar per qualsevol d’aquestes dues opcions, independentment de quina sigui la causa de la mort”, destaca el departament de Salut. Els serveis funeraris tenen l’obligació de garantir els drets de la família a l’acompanyament del difunt a la seva destinació final i l’opció sobre el seu destí final (enterrament o incineració).

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C