Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Adéu definitiu als cinemes El Punt

Portes tancades definitivament. "La nostra previsió era tancar-los a finals d'abril, però l'epidèmia de coronavirus ha adelantat el tancament", ha anunciat el gerent dels cinemes El Punt, Pere Sallent, en un video a la web oficial de les multisales i que podeu veure a la part inferior d'aquesta notícia. "Fer-vos sommiar ha estat un plaer i un honor i en nom de tota la família us vull expressar el nostre profund agraïment per haver-nos fet confiança aquests 75 anys", destaca Sallent. Cerdanyola sabia que es quedaria sense cinema des del juliol del 2018, quan un grup promotor va comprar la parcel·la i va demanar al consistori una llicència per enderrocar l’edifici amb la intenció de construir-hi pisos. De moment, les multisales seguien funcionant fins que el 14 de març el decret d’estat d’alarma les va obligar a tancar.

L’evolució de la pandèmia i la possible desescalada del confinament no conviden a l’optimisme, assegurava a aquesta publicació Sallent el passat dimarts. “Com a negoci de pública concurrència serem dels últims a tornar a la normalitat i ara mateix no m’atreveixo a dir si podrem tornar a obrir portes”, apuntava llavors l'empresari cerdanyolenc.

A la Xina van reobrir 500 sales, amb una mitjana de menys d’una persona per sessió, però poc després el govern xinés va decretar el seu tancament sense una data concreta a l’horitzó. “Van considerar que era un risc inassumible. Allà han vist que la immunitat és temporal”, explica Sallent.

El cinema del futur, el seu repte empresarial

Fins fa poc era el responsable de l’explotació del complex de cinemes Full HD de 28 sales al centre comercial Splau de Cornellà de Llobregat, però ho va vendre a un operador dels EUA. Sota la seva dirección els Cinemes Full HD van tenir la ràtio d’ocupació per butaca més alta de tot l’Estat. “Tinc la sensació que a Cornellà ja havia fet tot el que podia fer”, confessa. Sallent, que l’any passat va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català, continua tenint el mateix objectiu: “Passar-m’ho bé intentant fer els cinemes del futur, encara no vull jubilar-me”. I és que, malgrat haver venut el Punt, fa temps que treballa en una nova multisala. En el futur, apunta, només sobreviuran molt poques multisales exquisidament equipades a ubicacions molt privilegiades. Totes tindran una projecció de gran format (PLF) i la gestió serà molt acurada. La ubicació d’aquest nou projecte encara no està definida –“a veure qui compra la idea”, puntualitza, però Cerdanyola no serà l’escenari, anuncia: “La ciutat no té capacitat per atreure un gran volum de públic de la comarca.  

Modificació del PGM del sector Santa Teresa

Al ple municipal d’octubre del 2019 la modificació del Pla General Metropolità al sector del carrer Santa Teresa va obtener la llum verda del plenari amb pocs canvis respecte al projecte que es va rebutjar en el passat mandat. En aquell moment, la regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó, destacava que la reforma urbanística al sector de l’estació Centre de Renfe, els cinemes i el riu Sec suposa una millora important per a una entrada estratègica de la ciutat i que la planificació que havia d’estar enllestida i publicada al febrer, termini que impedia realitzar canvis substancials en el projecte, malgrat que s’havien incorporat al•legacions que suposen una millora.

Situació incerta per al sector del cinema

“Els cinemes estan tots tancats des del 14 de març i la majoria d’empreses han presentat ERTO”, explica la directora del Gremi de Cinemes de Catalunya, Pilar Sierra, del Gremi d’Exhibidors de Catalunya. “La pèrdua mitjana de taquilla bruta a Catalunya pel tancament dels cinemes és de 327.178 euros diaris, i a part hi ha la publicitat i les vendes de bar”. Des del gremi s’aposta per crear un marc de confiança. “Quan es pugui obrir perquè hi hagin les garanties, hem de fer el pas per contribuir a recuperar la normalitat”, apunta. Així, les sales catalanes són conscients que quan obrin portes ho faran amb la limitació de l’aforament:”Cert que no es cobriran costos, però esperar a obrir quan ho puguem fer al 100% de l’aforament seria la nostra ruïna”. En aquest sentit, apunta que el cinema no és una activitat de risc per la covid-19 si es prenen mesures. “Tenim capacitat de gestió de l’aforament, una de les qüestions és no acumular gent a les taquilles o als vestíbuls”, concreta. A més, apunta que “les distribuïdores esperaran que hi hagi una recuperació mundial de la pandèmia per fer estrenes mundials”. Les estrenes de pel·lícules són mundials des de fa anys, explica per “evitar que la diferència entre uns països i altres porti a descàrregues il·legals”.

 

  • Publicat a Ciutat

Govern i farmacèutics demanen no trencar el confinament per anar a buscar les mascaretes

Des d’ahir, i en el marc de la campanya sanitària “Mascareta /Salut”, la xarxa de 3.227 farmàcies catalanes ha començat a distribuir a la població 1 milió i mig de mascaretes (450 per farmàcia) de la partida de 14 milions anunciada pel Govern de la Generalitat. Es tracta de mascaretes sanitàries, la primera de les quals serà gratuïta presentant la targeta sanitària individual. Inicialment, només es permetrà la dispensació d’una mascareta de la campanya per targeta sanitària. Més endavant, i segons disponibilitat, s’habilitarà l’opció per tal que els usuaris en puguin recollir més, fent-se càrrec del cost. 

Col·lapse del sistema en el primer dia de repartiment de mascaretes

El primer dia de repartiment de mascaretes a les farmàcies, la demanda ha estat tan gran que ha fet caure el sistema. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha recordat que “aquestes mascaretes les han d’anar a buscar aquelles persones que les necessitin perquè han de sortir de casa” i que “ningú trenqui el confinament per anar a buscar-la” perquè “tothom en tindrà”. Tot i que hi va haver-hi un problema amb el sistema informàtic, a primera hora, amb la recepta electrònica, ja s’han repartit més de 100.000 mascaretes. Per garantir aquest subministrament, el Govern s’ha posat en contacte amb el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya que està treballant per solucionar la incidència informàtica. “Ja s’ha pogut resoldre part de la incidència. La recepta electrònica ja funciona i en una segona intervenció s’acabarà resolent el 100% de la incidència. Però, mentrestant, la majoria de farmàcies estan dispensant igualment les mascaretes i s’estan apuntant a mà les dades de la targeta sanitària”, ha explicat la portaveu Budó.

Des de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), apel·len “al gran sentit de responsabilitat que la població ha demostrat per no trencar el confinament” i recorden “la importància de no sortir de casa, tampoc per recollir la mascareta”. 

Les recomanacions

És molt important evitar cues i aglomeracions per recollir les mascaretes per no trencar el confinament, donat que a mesura que es vagin necessitant, les farmàcies les aniran rebent segons disponibilitat. Les persones grans, fràgils o de risc no han de sortir ni trencar el confinament per recollir la seva mascareta, podent enviar amb la seva targeta a qualsevol persona de la seva confiança. 

A més, el farmacèutics recorden que els mitjans més importants per fer front a la Covid-19 segueixen sent el confinament, mantenir la distància de seguretat (2 metres) i la higiene i desinfecció de mans.  

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C