Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Investigadors de la UAB impulsen un model per estimar el nombre real de casos de la COVID-19

Un equip de matemàtics i estadístics de la UAB, de la Humboldt-Universität zu Berlin i de la UPC està  desenvolupant un model per estimar el nombre real de nous casos diaris de persones infectades per COVID-19, davant la impossibilitat de tenir aquesta dada directament en tota la població donat que molts dels casos són lleus o asimptomàtics.

Investigadors del Departament de Matemàtiques de la UAB van desenvolupar el 2016 un mètode per a l’anàlisi de dades subrepresentades en les estadístiques (Under‐reported data analysis with INAR‐hidden Markov chains, Amanda Fernández‐Fontelo,  Alejandra Cabaña, Pedro Puig, David Moriña, Statistics in Medicine, July 2016). El mètode permet fer una estimació acurada del nombre de casos que no es registren oficialment, amb diverses aplicacions en salut pública, com el seguiment del nombre de casos reals d’infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH), de botulisme i també de casos reals de dones maltractades (Untangling serially dependent underreported count data for gender‐based violence, Amanda Fernández‐Fontelo, Alejandra Cabaña, Harry Joe, Pedro Puig, David Moriña, Statistics in Medicine, July 2019). Ara, els investigadors de la UAB, amb la col·laboració del Departament de Ciències de la Computació de la UPC, de la Humboldt-Universität zu Berlin i del Centre de Recerca Matemàtica, estan aplicant aquest mètode per actualitzar diàriament la situació de COVID-19 i, en particular, quantificar els casos no reportats en el registre oficial de la malaltia a Espanya. Els resultats permeten donar una imatge més realista de la pandèmia a temps real, així com estimar amb més precisió dades fonamentals com les taxes de mortalitat reals o el nombre bàsic de reproducció, necessàries perquè els professionals i els polítics puguin prendre decisions. L’anàlisi està pensat per ser fàcilment reproduïble amb dades d’altres països.

  • Publicat a Ciutat

La UAB acabarà el curs virtualment

Davant l’elevada possibilitat que la situació de confinament de la població s’allargui més enllà de les vacances de Setmana Santa i que la represa de l’activitat s’hagi de fer de manera progressiva, l’equip de govern de la UAB, juntament amb les direccions dels centres docents, ha acordat donar per finalitzada la docència presencial del segon semestre del curs 2019-2020 i acorden que tota l’activitat docent pendent continuarà en format virtual.

L’equip de govern està redactant un document marc d’instruccions generals que cada centre haurà d’adaptar a les seves característiques. Aquest document, que inclou indicacions generals sobre calendari acadèmic, docència, avaluació, guies docents, treballs de final d’estudis i pràctiques, s’aprovarà en una propera sessió extraordinària de Consell de Govern.

Tot i que es treballa amb la possibilitat de mantenir un període per a l’avaluació presencial de les assignatures del segon semestre entre mitjans de juny i juliol, el professorat haurà d’elaborar un pla d’avaluació virtual davant d’una eventual evolució de la crisi sanitària que faci impossible l’activitat presencial en aquelles dates. “Els serveis de TIC de la universitat, com han fet amb molta eficiència fins ara, donaran suport a aquesta tasca”, destaca la UAB en un comunicat.

L’equip de govern és “molt conscient” que “hi ha persones que per diversos motius poden tenir problemes per seguir els estudis en la modalitat virtual”. En aquest sentit, està “cercant mecanismes per garantir la continuïtat de tot l’alumnat que es troba en aquestes circumstàncies”.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, agraeix "la solidaritat, el compromís i l’esforç de tota la comunitat universitària per aconseguir que la universitat continuï funcionant en docència, recerca i activitat administrativa i de gestió, de manera virtual i remota". Finalment, la rectora desitja "una ràpida recuperació" a les persones afectades per la malaltia.

 

  • Publicat a Ciutat

Els Mossos intensifiquen els patrullatges al voltant dels establiments de serveis essencials

Els Mossos d’Esquadra han intensificat els patrullatges arreu de Catalunya al voltant d’establiments considerats essencials que estan oberts aquests dies com farmàcies o botigues d’alimentació, amb especial atenció en els horaris d’obertura i de tancament quan pot haver menys persones al carrer.

Amb la declaració de l’estat d’alarma decretada per reduir els contagis de coronavirus únicament poden obrir al públic aquells comerços o serveis de primera necessitat de manera que són molt pocs els establiments que continuen la seva activitat comercial amb normalitat.

El decret també va establir limitacions en la mobilitat de les persones que només poden sortir al carrer per les causes de força major establertes. Aquesta menor mobilitat de ciutadans fa que hi hagi menys presència de persones al carrer, sobretot quan els establiments de primera necessitat obren o comencen a tancar.

Per tant, que només estiguin obertes les botigues de serveis essencials juntament amb la menor presència de gent pel carrer pot provocar que aquests comerços puguin ser un objectiu pels lladres i que els propietaris i treballadors puguin tenir sensació d’inseguretat.

Les botigues minoristes han de tancar en horari nocturn

D'altra, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va prohibir, en data d'ahir, l'obertura de les botigues minoristes en horari nocturn. El tancament de tota activitat a partir de les 21 h reforça les mesures encaminades a la prevenció i la contenció de la propagació del coronavirus entre la població.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C