Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

L'institut Forat del Vent ja fabrica 60 pantalles de protecció diàries

Des de l’inici de confinament l’institut Forat del Vent va començar a fer EPIs per als sanitaris. Ara, un mes després, han teixit una xarxa solidària d’impressores 3D i ja fabriquen 60 pantalles diàries.

Amb l’actual crisi de la COVID-19 hi ha moltes màquines aturades, però les impressores 3D no paren de crear equips de protecció per al personal sanitari. La iniciativa va sorgir a Espanya a partir d’un grup anomenat Reesistencia Team amb l’objectiu de fabricar respiradors. “A través de professors de l’institut ens assabentem de la iniciativa de fer material amb impressores 3D, en aquest cas les viseres per pantalles de protección, que estan duent a terme Reessitència team”, recorda el director del Forat del Vent, Jordi Fernández. En els els primers dies de confinament decideix anar a buscar les impressores 3D de l'institut i portar-les a casa seva per incorporar-se al grup. “Amb la teleajuda d’un altre professor de tecnologia, l’Andreu, aconseguim posar-les a punt”, explica. I “encara cada dia lluitem amb elles”, confessa.

EL DUR RELAT D'UNA INFERMERA

Fernández viu a Barberà del Vallès i és un dels pares de l'equip de bàsquet premini de UE Barberà, on juga la seva filla. A través de l’equip de bàsquet va contactar amb ell una infermera de l’Hospital Parc Taulí, que sabia que tant el Jordi com un altre pare estaven a fent viseres de protecció. “La noia truca plorant, les necessitaven urgentment perquè estaven fatal”, apunta Fernández. En aquell moment tenen viseres acumulades sense muntar del tot, perquè en realitat el grup Reesistencia Team només s’emporta les viseres. “Però escoltant la infermera decidim buscar el material per acabar el muntatge i donar un cop de mà urgent”, recorda. I aquí arriba la “màgia total”. El grup de pares i mares del premini comença a obrir xarxes i concreta el miracle: “Amb l'ajut dels veïns i veïnes aconseguim tot el material per fer-les en una tarda. En un dia i mig vam poder donar-li unes 50 pantalles de protecció senceres”.

Amb el dur relat de la infermera, el grup decideix fer una petita xarxa ràpida a Cerdanyola i Barberà. “La gent les necessita i ja! Quan estan fetes, no es poden quedar a casa esperant”, destaca Fernández.  I contacta amb l’Ajuntament de Cerdanyola perquè sap que al Casal de Joves tenen impressores 3D. "De seguida posen a disposició nostra totes les impressores que tenen operatives i el fil que necessitem", assegura Fernádez. Entre ell i un exalumne se les emporten,  però necessitem imprimir més. A partir d’aquest moment, a través de les xarxes socials de l’institut i d’altres, es donen a conèixer. "I persones de Cerdanyola i Barberà es posen en contacte amb nosaltres per fer xarxa".
 
Ara són cinc persones a Barberà amb vuit màquines operatives. A Cerdanyola, l'Ajuntament els ha cedit tres impressores i compten amb sis persones més -exalumnes del Forat, una mare de l’institut i un professor de l’institut Banús- treballant-hi. Un amic de Fernández fa la connexió Cerdanyola-Barberà i distribueix material i pantalles cada dia. "Cada dia rebem comandes de gent i diàriament repartim.  Ja sigui per infermeres d’hospitals, de CAP, residències de la 3a edat", explica el director del Forat del Vent. Ara,  estan fent unes 60 pantalles diàries que es reparteixen al moment. "Tant de bo tinguéssim més impressores", demanen.

  • Publicat a Ciutat

Més de 27.000 tests a residències de gent gran

De les 1.073 residències per a gent gran que hi ha a Catalunya, en 604 hi ha algun cas de covid-19 i, d'aquestes, una desena es troben en situació "crítica". Així ho explicava la consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyada per la coordinadora de les residències i directora assistencial de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, Yolanda Lejardi, i pel gerent d'Ordenació i Cartera de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga. En els casos on hi hagi més dificultats per fer els aïllaments i preservar les persones que no tinguin Covid-19, s’estan obrint nous espais residencials alternatius adaptats a les necessitats específiques de les persones grans per poder fer aquests trasllats. En aquest sentit, ja s’han identificat 26 espais arreu del territori amb una capacitat total de 1.044 places disponibles per, si cal, reubicar residents. Tot i aquesta oferta de places i espais, se seguiran cercant més per si és necessari.

Pel que fa al control de les infeccions, actualment hi ha fins a 604 residències –de gent gran, de discapacitats i de salut mental- amb pacients amb Covid-19. Fins ara s’hi han realitzat més de 8.500 proves PCR. A més, s’espera que en les properes setmanes es realitzin un total de 27.238 proves per determinar l’estat dels residents, prioritàriament on hi ha algun cas sospitós o confirmat de Covid-19. El gerent d'Ordenació i Cartera de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga, ha explicat que l’objectiu fonamental de les accions del pla de xoc és ”evitar el contagi, la propagació de la malaltia en aquests centres, i també fer una intervenció sanitària més intensa”. En aquest sentit, Guarga ha assenyalat que s’ha habilitat la prescripció d’oxigen per part dels facultatius de la primària i ha destacat que s’han instal·lat 900 bombones o concentradors d’oxigen en prop de 400 centres.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C