Informació ciutat de Cerdanyola del Vallès

Cerdanyola s’integrarà a la zona 1 del transport metropolità

El preu del transport públic es rebaixarà en 18 municipis de l’àrea de Barcelona, entre ells Cerdanyola, amb la seva incorporació a la zona tarifària 1. La ciutat passarà a formar part de la Zona 1 del transport públic l’1 de gener de 2019 si, com es preveu, s’aprova al Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) previst pel proper 16 d'octubre.

El govern municipal deixa clar que la integració a la 1a corona tarifària de la ciutat és una bona proposta, però ha mostrat el seu desacord amb la manera com la vol dur endavant l’AMB. També en un comunicat, ERC ha anunciat el seu vot favorable i es felicita per una notícia que suposarà l’abaratiment del preu del transport públic per als usuaris de Cerdanyola.

LA CONTRAPARTIDA

En contrapartida per aquesta integració, aquests municipis seran inclosos al Tribut Metropolità, que fins ara han pagat només els municipis de l’actual 1a corona tarifària. Aquest tribut, que gestiona la pròpia AMB i vindria a ser un “recàrrec” a l’IBI municipal, experimentarà, a més, un increment del 2%.

Els immobles de valor cadastral inferior a un llindar queden exclosos d’aquest impost. En el cas dels municipis amb revisió cadastral anterior al 2012, el llindar és de 45.000 euros, mentre que a la resta de municipis puja fins als 72.000 euros. En el cas concret de Cerdanyola del Vallès, el tribut podria arribar al 28 % de l’IBI per als immobles no exclosos, que poden variar entre el 60% (si el llindar d’aplicació és 72.000€) i el 90% (si el llindar és de 45.000€). “Això últim depèn de veure com s’aplica exactament, si l’any el marca l’inici de la revisió cadastral (a Cerdanyola va ser el 2006) o el darrer any d’increment (2015)”, apunten fonts municipals.

Des del govern municipal de Cerdanyola es reivindica que cal acordar un pla d’inversions per equiparar la xarxa de transport dels municipis de la 2a corona amb els de la 1a, i que la implantació del tribut metropolità es faci de forma progressiva a mesura que es vagin realitzant les millores a la xarxa.

QUÈ DEMANA EL GOVERN MUNICIPAL?

El govern local considera necessari que prèviament l’AMB compleixi amb la seva competència en la gestió del transport urbà, que s’està demorant molt. “Un fet que dificulta implantar nous models de gestió o, mínim, realitzar millores importants en el servei”, assegura un comunicat del govern. Aquestes inversions “no han de ser només per millorar les comunicacions amb la ciutat de Barcelona, sinó que cal potenciar el transport urbà i la interconnexió amb els municipis del nostre entorn, amb mirada metropolitana, però també vallesana”, es remarca. A més, des del consistori es destaca “que la tant anunciada T-Mobilitat continua sense data d’entrada en funcionament, i que la integració tarifària no afectarà a la T-Rosa”.

ERC: "ÉS UNA BONA NOTÍCIA PER A CERDANYOLA"

En el consell metropolità que sotmetrà a aprovació inicial la futura integració tarifària, participarà la portaveu d’ERC a Cerdanyola, Helena Solà, com consellera de l’Àrea Metropolitana: “És una bona notícia que Cerdanyola formi part de la zona 1, i que s’hagi definit correctament com serà l’aportació econòmica que això suposa pel municipi”. El model d’ERC continua sent la TMobilitat, en el qual pagues per la distància real i la freqüència que es fa ús del transport públic, però fins que aquesta “s’implementi hem de donar la benvinguda a l’abaratiment del preu del transport públic”. Els republicans esperen que augmenti l’ús del transport púbic i una disminució dels desplaçaments en vehicle privat, “pels efectes positius que això tindrà en la salut i en la cura del medi ambient per la rebaixa d’emissions de contaminants”.

Des d’ERC destaquen que l’aplicació del tribut metropolità que gravarà als propietaris de béns immobles “també finançarà actuacions necessàries per millorar el transport públic i aconseguir un territori metropolità més ordenat i vertebrat en matèria d’espai públic, medi ambient, mobilitat i d’infraestructures amb millores en prestacions actuals per a Cerdanyola com la deixalleria o el transport urbà”.

  • Publicat a Ciutat

El barri oblidat alça la veu

“Estem tips de promeses incomplertes, aquest camí que hem iniciat per recuperar la dignitat del barri és imparable”, assegura el grup de veïns dels Quatre Cantons que s’ha constituït com a Associació de Veïns i Veïnes del barri oblidat de Cerdanyola per demanar solucions que “dignifiquin el barri, combatin la seva degradació i el revitalitzin”.

LES REIVINDICACIONS DE LA ZONA

Amb el nom de la nova associació els seus membres volen expressar el “sentiment majoritari” dels veïns i veïnes de Quatre Cantons: “Estem farts i cansats que amb l’excusa de ser una zona limítrof no s’hagi efectuat cap actuació, cap tipus de manteniment en els darrers anys, sent el cúmul de tot plegat els fets esdevinguts al bloc del Carrer Tiana”. Els veïns considerem que el barri ha de tornar a estar al full de ruta i a l’agenda municipal i en la seva primera assemblea extraordinària van recollir les reivindicacions de  tots els veïns per traslladar-les al govern municipal. Entre totes, destaquen la necessitat de neteja dels carrers, la manca absoluta de serveis, la necessitat de presència d’agents cívics i policia local, l’urgent necessitat de connectivitat del barri amb Cerdanyola centre i transport públic per a la gent gran del barri, la pacificació del trànsit a la carretera nacional, la solució integral i definitiva del bloc ocupat del carrer Tiana i el control i compliment estricte de la normativa municipal per part d’alguns establiments d’oci.

Després de reunir-se amb l’alcalde Carles Escolà i la tinent d’alcalde Elvi Vila, els veïns apunten que des del consistori s’ha pres nota de totes les seves demandes. Concretament, l’associació ha exigit a Escolà que abans de finalitzar l’any “es produeixin les accions oportunes per acabar amb la degeneració a la qual anem i que considerem s’ha d’aturar”. En aquest sentit, els veïns anuncien que el govern els ha assegurat que està previst abans de finalitzar l’any es faci una ampliació del contracte de neteja que hauria de revertir en el servei que es dona. “Estarem expectants als esdeveniments per veure si es prenen les mesures oportunes per paŀliar les greus mancances que patim”, apunten. El proper mes de novembre es convocarà una assemblea extraordinària per “decidir les següents mesures a prendre com a entitat”.

  • Publicat a Ciutat
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C