Dempeus pels nostres drets

Una marxa reivindicativa i l’adhesió a l’Aturada Internacional Dones van ser les novetats d’enguany

Volem decidir sobre el nostre propi cos”, “La nostra vida, la nostra dignitat” o “Som les netes de les bruixes que no vau poder cremar” eren algunes de les frases que recollien les pancartes de les participants a la marxa de l’acte central del 8-M a Cerdanyola -amb el lema ‘Dempeus pels nostres drets-, una novetat que volia commemorar les marxes sufragistes. Enguany, la ciutat també va sumar-se a l’Aturada Internacional de Dones realitzada a més de 40 països com a resposta a la violència social, legal, sexual, política, moral i verbal que pateixen les dones a tot el món. 

DONES QUE HAN FET HISTÒRIA: MAGDALENA LLONCH, PRIMERA REGIDORA

Una dona avançada al seu temps

Magdalena Llonch, la primera dona regidora de Cerdanyola, té dedicada una plaça a la ciutat, però és encara una gran desconeguda. Per aquest motiu, ERC va voler recordar la seva figura la setmana passa en el marc de la commemoració del Dia de les Dones.

Als anys 30 Cerdanyola era principalment agrícola, segons explicava el cronista local Albert Lázaro, però després arribarien Uralita i els tallers tèxtils. A l’actual Padró-Solanet hi havia l’Ateneu Popular, on Magdalena Llonch va crear un taller per les dones que volien aprendre a cosir. La cerdanyolenca va formar part de les llistes de la coalició Centre Federal Republicà-Unió de Rabassaires com a independent l’any 1933, quan les dones votarien per primer cop. Ella va entrar al consistori al 1934 fins que aquest va quedar dissolt per la Guerra Civil al 1936. “Malgrat ser una dona pacífica i entregada la van tancar a la Model”, explicava a l’Espai Enric Granados, la seva neboda, Teresa Casulleras. Precisament a la presó va tenir “greus problemes de salut” i quan va sortir va tornar a casa seva a Cerdanyola, on anys més tard moriria per la seva “delicada salut”.

Malgrat que Llonch era de classe benestant, vinculada al sector tèxtil, tenia fortes inquietuds socials; segons explicava Lázaro. “Ella va entrar a la política per ajudar les dones, volia que les dones fossin independents”, va assegurar la seva neboda, mentre que Lázaro remarcava que si Llonch va arribar a ser regidora va ser pel seu tarannà avançat al seu temps.

MÉS NOMS
Però a més de Llonch, per a Lázaro, cal recordar la figura d’altres històriques dones com Adelaida Monteys, llevadora i presidenta de la Creu Roja, Mercè Gallén, musa de l’escultor Josep Viladomat; o la mestra Isabel Sarrablo.

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C