L’AMB construeix una trentena de refugis de biodiversitats amb els arbres caiguts pel Gloria

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en col·laboració amb els ajuntaments metropolitans, està construint una trentena de refugis de biodiversitat per diversos parcs metropolitans. I ho està fent aprofitant la fusta i els troncs dels arbres caiguts durant els darrers temporals, especialment durant el Glòria. Un d’aquests refugis està ubicat al Parc del Turonet.

COM SÓN?
Els refugis consisteixen en grans troncs d’arbres, que es col·loquen a terra i tenen la funció d’atraure i albergar éssers vius com animals, fongs i molses. Així, aquests arbres continuen sent presents als parcs metropolitans i tenen una segona oportunitat per acollir vida, alhora que esdevenen un recurs pedagògic i educatiu.

La superfície d’aquests refugis de biodiversitat s’omple d’encoixinat o mulching: un compost obtingut a partir del triturat de restes vegetals –bàsicament troncs i branques-, que també potencia la biodiversitat i afavoreix la presència de diferents tipus d’insectes. A més, té altres beneficis importants per als espais verds, com ara la naturalització del paisatge, la retenció d’humitat o la regulació de temperatura.

la construcció d’aquest equipament s’empara amb la idea d’assolir tres objectius, segons destaca Isabel Martín, cap de servei de control de qualitat de l’espai públic de l’AMB. Així, un dels objectius principals d’aquesta actuació es basa en la millora de la biodiversitat. En aquest sentit, la combinació de materials –troncs d’arbres morts, fullaraca, pinassa i brancatge triturat– crea llocs càlids que faciliten l’estada d’insectes i aràcnids. Alguns insectes, com les abelles o les vespes solitàries, aprofiten les zones foradades que s’han fet intencionadament als troncs per pondre-hi ous, dins de la fusta morta. També afavoreixen els rèptils, els ocells, els invertebrats, els fongs i les molses.

A banda de potenciar la presència de més espècies de flora i fauna, el reaprofitament de l’arbrat forma part d’un procés d’economia circular que implica una reducció d’emissions de CO2 i un recurs educatiu més del parc. El temporal Glòria va deixar més de 430 arbres caiguts que s’havien de gestionar, un 75 % dels quals s’ha reaprofitat dins dels mateixos espais verds metropolitans. La reducció d’emissions de CO2 es produeix perquè l’arbrat es queda dins del mateix parc o en espais verds propers, fet que evita el transport del residu des dels diferents parcs fins a la planta de tractament.
 
Finalment, el tercer objectiu va encaminat a l’educació ambiental, atès que aquests refugis de biodiversitat serviran per organitzar activitats familiars i escolars on es podrà observar la flora i la fauna que se n’hagi pogut instal·lar.

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C