El Taulí i el Sincrotró ALBA estudien tractaments pel càncer de pell

El carcinoma de cèl·lules escamoses és el segon tipus de càncer de pell més comú. El causa el creixement anormal de cèl·lules escamoses en l’epidermis i representa el 20-25% de tots els càncers de pell a Espanya. Ara, un equip de recerca de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i del Sincrotró ALBA ha demostrat que l’ús de tricina com adjuvant de la quimioteràpia tòpica basada en cisplatí pot augmentar l’apoptosi de les cèl·lules canceroses. Els resultats publicats a PLOS ONE apunten a un nou enfocament terapèutic que també reduiria els efectes adversos del cisplatí.

En individus sans, les cèl·lules escamoses  es desprenen contínuament per donar pas a noves cèl·lules. No obstant això, l’exposició acumulativa a la radiació ultraviolada pot produir danys en l’ADN i provocar comportaments anòmals. La majoria de les vegades, les lesions sorgeixen en àrees del cos exposades al sol, com la cara i les mans de la gent gran, tot i que també és un càncer comú en persones que usen salons de bronzejat. I encara que aquest càncer sol ser curable, especialment si es detecta aviat, les lesions no tractades poden créixer i envair altres capes de la pell i fins i tot altres parts del cos.

La història d’aquesta recerca és la d’una col·laboració entre dues institucions de recerca properes: l’Hospital Parc Taulí, que atén una població d’unes 400.000 persones a l’àrea de Barcelona, i el seu Institut d’Investigació i Innovació, l’I3PT, amb el Sincrotró ALBA, una important infraestructura de recerca a Europa. “La col·laboració entre centres de recerca com el Taulí i l’ALBA és una peça clau en l’avanç de la recerca biomèdica a través de l’ús de tècniques de llum de sincrotró”, destaca Manel Sabés, investigador vinculat tant amb l’ALBA com amb l’I3PT.

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C