Salut finança 19 projectes de recerca per prevenir i tractar la Covid-19

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19. En el marc d’una convocatòria d’urgència amb la col·laboració de Biocat, els projectes han estat seleccionats d’entre investigadors dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l’aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya). Els projectes inclouen teràpies contra la malaltia causada pel coronavirus, com nous tractaments, teràpies d'anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions, medicaments ja comercialitzats o amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions. També hi ha projectes sobre vacunes i tractaments preventius i estudis genètics o predictius. S'espera que els resultats es puguin obtenir a finals d'any.

Pel que fa a la procedència dels projectes, estaran liderats per equips d’investigació de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR); el Vall d'Hebron Institut d’ Oncologia (VHIO); l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa); Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau); l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP); l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM); l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

La Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) i Biocat donaran suport i acompanyament als 19 projectes finançats, fent seguiment tècnic de la recerca i coordinant els recursos disponibles a l’ecosistema, com ara mostres clíniques, models d’investigació o disponibilitat d’infraestructures, entre d’altres. “L’excel·lència científica dels projectes permetrà la translació de la recerca a la pràctica clínica a curt termini per poder donar resposta a la urgència de la situació actual amb la màxima celeritat possible –destaca el Director General de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat-. El finançament per a aquesta convocatòria, que serà transferit directament als centres per procediment d’urgència, prové del pressupost de la DGRIS, s’emmarca en el pla sectorial del PERIS (Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut) i es distribuirà d’acord amb el pressupost requerit per a cada projecte”.

Proactivitat i flexibilitat de l’ecosistema investigador català

“Des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, els investigadors dels centres de recerca catalans treballen contra rellotge per identificar vacunes, teràpies i altres eines que ajudin a gestionar aquesta crisi”, recordava el Director General de Biocat, Jordi Naval. També ha destacat “la proactivitat i flexibilitat de l’ecosistema investigador català, que ha permès obtenir en un temps rècord (el termini inicial de presentació de propostes va ser de 3 dies) una gran resposta dels centres IRISCAT a la convocatòria, amb projectes d’excel·lència científica i liderats en molts casos per investigadors reconeguts internacionalment”.

Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres

15°C

Cerdanyola del Vallès

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C